International

Sute de oameni au fost puși în fața a 10 blendere funcționale, în care se afla câte un peștișor. Care a fost primul instinct

Publicat: 10 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sute de oameni au fost puși în fața a 10 blendere funcționale în care se afla câte un peștișor. Care a fost primul instinct

De-a lungul istoriei, au existat exemple de oameni care au făcut lucruri îngrozitoare fără niciun alt motiv decât faptul că puteau. Un experiment de la închisoarea Stanford a arătat că, dacă i se dă puțină putere, o persoană poate începe cu ușurință să își maltrateze colegii de bunăvoie. A fost exemplul suprem că simpla oferire a unei arme și a instrucțiunilor de a „face ce doresc” unor trecători la întâmplare e suficient pentru a-i determina aproape să comită o crimă.

Acestea sunt doar câteva exemple care arată cât de ușor este să determini oamenii obișnuiți să facă lucruri îngrozitoare, iar un „experiment” de muzeu din anul 2000 a dus lucrurile la fel de departe, scrie iflscience.com.

Debutând la Muzeul Trapholt din Danemarca, un experiement numit „Helena & El Pascador”, realizat de Marco Evaristti, oarecum celebru, a prezentat vizitatorilor muzeului 10 blendere, umplute cu apă și cu câte un singur peștișor auriu în fiecare dintre ele, înotând în jurul lamelor. Vizitatorilor li s-a oferit o alegere simplă: să apese pe butonul mare „ON” și să ucidă peștii (fără niciun motiv) sau să nu atingă butonul și să lase peștii să trăiască.

Urmările experimentului

Lupta cu propria conștiință

Experimentul a fost conceput pentru a-i forța pe oameni să „se lupte cu conștiința lor”, potrivit unui articol BBC.

„A fost un protest împotriva a ceea ce se întâmplă în lume, împotriva acestui cinism, a acestei brutalități care impregnează lumea în care trăim”, a continuat Evaristti.

Poate că, dacă mixerele ar fi fost scoase din priză, experimentul ar fi constituit o demonstrație sugestivă de moralitate – totuși, mixerele erau în întregime reale, iar butonul ON chiar funcționa.

Deși majoritatea oamenilor nu au apăsat butonul, cel puțin un vizitator a făcut-o și a ucis instant doi peștișori aurii.

Urmările experimentului

În scurt timp, au început să curgă plângeri legate de faptul că blenderele erau conectate la priză, iar poliția i-a cerut proprietarului muzeului, Peter Meyer, să deconecteze imediat blenderele. Meyer a refuzat, iar poliția a dat o amendă de 200 de dolari. Protestând față de amendă în numele „libertății artistice”, Mayer nu a plătit amenda și a fost târât în instanță pentru cruzime față de animale.

În mod șocant, instanța l-a achitat pe Meyer pentru cruzime față de animale, după ce mărturiile veterinarilor au explicat că peștii ar fi murit aproape instantaneu, astfel că nu au fost expuși la suferințe prelungite. Meyer a scăpat de orice pedeapsă, inclusiv de amendă.

Experimentul rămâne o privire tulburătoare asupra sadismului unor oameni și asupra faptului că cruzimea nu are neapărat nevoie de un motiv sau de o justificare. Evaristti a revenit ani mai târziu cu o altă idee de „artă” profund tulburătoare, în care a organizat o cină cu chiftele făcute din propria grăsime.

Adauga un comentariu