International

Avalanşă în Kârgâzstan. A fost filmat momentul în care un gheţar s-a prăbuşit – VIDEO

Publicat: 11 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Avalanşă în Kârgâzstan. A fost filmat momentul în care un gheţar s-a prăbuşit - VIDEO
Unul dintre cei 10 turişti a filmat cu telefonul mobil momentul avalanşei din Kârgâzstan

Avalanşă surprinsă în Kârgâzstan. Nouă turiști britanici și un american se aflau într-un tur cu ghid al munților Ţian Shan, când un ghețar s-a prăbușit peste ei. Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav, iar imaginile sunt senzaționale.

Surprinşi de o avalanşă în Kârgâzstan

Unul dintre cei 10 turişti a filmat cu telefonul mobil momentul avalanşei din Kârgâzstan, atunci când gheţarul s-a prăbuşit. Pe imaginile video se poate observa cum gheţarul se prăbuşeşte cu o viteză uluitoare de pe munte, iar turiştii au crezut că prăpastia dintre munte şi locul în care se aflau îi va proteja. Cu toate acestea, muntele de zăpadă a trecut de prăpastie şi apoi a trecut peste cei care se aflau în zonă.

Unul dintre turiști, Harry Shimmin, a filmat bucățile de gheață, în timp ce acestea se prăvăleau peste el și prietenii săi. Toți membrii grupului au supraviețuit avalanșei, deși o femeie s-a tăiat la genunchi și a fost dusă pe un cal până la cel mai apropiat spital.

”Tocmai ajunsesem la cel mai înalt punct al călătoriei și m-am despărțit de grup pentru a face fotografii pe marginea unei stânci. În timp ce făceam poze, am auzit gheața trosnind în spatele meu. Eram acolo deja de câteva minute, așa că știam că era un adăpost chiar lângă mine. Dacă am fi mers cinci minute mai departe pe drumul nostru, am fi murit cu toții”, a spus Harry Shimmin.

Cea mai mare tragedie montană din România

Într-o altă ordine de idei, amintim de faptul că au trecut 45 de ani de la cea mai mare tragedie montană din istoria României, în care au murit 23 de elevi și profesori în urma unei avalanșe la Bâlea Lac. Mai mulți elevi și profesori de la Școala Germană din Sibiu se aflau într-o tabără de schi la Bâlea Lac, în vacanța de primăvară din anul 1977. Din păcate, tragedia a avut loc chiar în ultima zi, pe 17 aprilie.

Deși ninsese mult în ultimele zile, împreună cu profesorii lor, elevii au ieșit să mai facă câteva ture cu schiurile înainte de plecare, însă o greșeală avea să îi coste viața. Stratul gros de zăpadă proaspăt depusă a pornit la vale sub greutatea lor şi toţi au fost înghiţiţi de avalanşă: 16 copii şi şapte adulţi. Autoritățile, comuniste, de la acea vreme au încercat să ascundă tragedia.

Așadar, în memoria celor 23 de victime ale avalanşei, pe o stȃncă aflată mai sus de Cabana Bȃlea Lac, a fost amplasată o placă cu numele şi vȃrsta celor dispăruţi.

Trebuie precizat că zona de la Bâlea Lac este una periculoasă pentru turiști. Chiar și în luna aprilie, acolo, stratul de zăpadă este de aproximativ trei metri. Astfel că riscul de avalanșă se menţine la gradul 3 din 5. Ninsorile din ultimele zile s-au depus în plăci instabile, care o pot lua oricând la vale, declanşând avalanşe. În acest caz, salvatorii montani îi sfătuiesc pe turişti să vină bine echipaţi. De altfel, în perioada friguroasă, toate traseele aflate în zona superioară cabanelor din Făgăraş rămân închise.

Din fericire, avalanșa din Kârgâzstan nu a provocat victime umane.

Adauga un comentariu