Sanatate

Cum menții bariera cutanată: Sfaturi pentru o piele sănătoasă

Publicat: 29 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum menții bariera cutanată Sfaturi pentru o piele sănătoasă

Bariera cutanată sau hidrolipidică reprezintă un sistem natural de apărare a pielii împotriva factorilor agresivi. Acest strat protector este alcătuit din sebum, lipide (grăsimi), apă și perspirație. Nu numai că apără pielea de factorii externi, ci previne și pierderile de nutrienți de la interior. 

Totuși, această barieră nu este indestructibilă. Temperaturile extreme, vântul, radiațiile, chimicalele, săpunurile și exfolianții sunt factori care o distrug. Ca rezultat, pielea nu-și mai poate menține hidratarea, devenind uscată și predispusă la diferite probleme dermatologice. Iată ce trebuie să faci, pentru a menține integritatea barierei cutanate. 

  1. Fă dușuri calde și scurte, nu băi fierbinți

Băile și dușurile prelungite și fierbinți duc la pierderea lipidelor de la suprafața pielii și la deshidratare. De aceea, este recomandat să faci dușuri scurte, de 5-10 minute, folosind apă caldă, nu fierbinte. 

  1. Usucă-ți pielea cu grijă

Cele mai multe persoane își usucă pielea prin frecare cu prosopul. Însă uscarea pielii în acest mod agresează pielea. Modalitatea corectă de a usca pielea după duș este prin tamponare. Cel mai potrivit material este bumbacul. 

  1. Evită exfolierea excesivă

Exfolierea are un rol important în îndepărtarea celulelor moarte de pe suprafața pielii, stimulând regenerarea acesteia. Totuși, exfolierea excesivă nu înseamnă piele mai sănătoasă. Este suficient să îți folosești exfoliantul de 2-3 ori pe săptămână, pentru a avea o piele fină. Exfolierea zilnică provoacă îndepărtarea uleiurilor naturale din piele. Obligatoriu, după exfoliere se aplică o cremă hidratantă.

  1. Folosește cremă hidratantă imediat după duș

Pentru că în timpul dușului bariera cutanată pierde o parte din lipidele sale, este important să o „hrănim” imediat după duș. Astfel, prevenim deshidratarea pielii. 

Folosește o cremă hidratantă de corp fără parfum, hipoalergenică și non-comedogenică. Optează pentru o cremă cu cât mai puține ingrediente, preferabil dermatocosmetică, pentru a te asigura că nu supui pielea unor factori chimici. Cremele de consistență groasă oferă o hidratare mai profundă. De asemenea, poți opta pentru cele organice sau cu ingrediente naturale, cum sunt cremele de la Vitamix.ro.

  1. Include un moisturizer în rutina de îngrijire a tenului

Nu numai hidratarea corpului este importantă. Să nu uităm că tenul este cel mai expus la factorii de mediu. La finalul rutinei de îngrijire, aplică o cremă hidratantă pentru ten (moisturizer), cu ceramide și peptide. Pentru o absorbție optimă a nutrienților, produsele rutinei de îngrijire se aplică în următoarea ordine: soluție de curățare, loțiune tonică, ser facial, cremă hidratantă. 

  1. Nu uita de protecția solară

Înainte de a ieși din casă, aplică o cremă de protecție solară atât pe pielea corpului, cât și pe ten. Folosește un produs cu SPF de minim 30, pentru o protecție optimă împotriva radiațiilor. Nu uita că și în sezonul rece radiațiile UV afectează pielea.

  1. Aplică măști hidratante

De 2-3 ori pe săptămână, poți aplica pe ten o mască hidratantă, înainte de utilizarea cremei. Cele pentru hidratarea tenului oferă un plus de nutrienți, însă nu este necesar să le aplicăm zilnic. Există o gamă foarte variată de produse din care poți alege. Cele cu efect de hidratare sunt sub formă de cremă, gel sau mască-șervețel. Gelul de Aloe vera este o variantă naturală de mască pentru ten. 

  1. Bea suficientă apă și mănâncă sănătos

Bineînțeles, este necesar să oferim pielii hidratare și nutrienți și de la interior, nu doar de la exterior. Bea 6-8 pahare de apă zilnic și menține o alimentație variată, bogată în fructe, legume și grăsimi sănătoase. 

Fă din aceste sfaturi o rutină și te vei bucura de o piele protejată și radiantă în fiecare zi. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Adauga un comentariu