Local

Deputatul Petru Movilă cere explicații legate de masterplanul în sănătate: Nu trebuie să se închidă spitalele

Publicat: 31 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Deputatul Petru Movilă cere explicații legate de masterplanul în sănătate Nu trebuie să se închidă spitalele

Parlamentarul ieșean Petru Movilă a cerut de la autoritățile locale și cele județene explicații legate de masterplanul în sănătate ce poate duce la închiderea unor unități medicale

Deputatul ieșean Petru Movilă a cerut explicații de la autoritățile ieșene și cele locale cu privire la implementarea masterplanului general în sănătate. Acest masterplan ar duce la relocarea mai multor paturi de la unele spitale către alte unități medicale, ceea ce ar însemna închiderea lor. Un exemplu ar fi Maternitatea „Elena Doamna”, care în urma relocării paturilor și-ar închide porțile. Petru Movilă a trimis o adresă către Primăria Iași și către Consiliul Județean în care a solicitat lămuriri cu privire la acest aspect.

„În masterplanul regional de servicii de sănătate al Regiunii de Nord-Est se precizează faptul că la nivelul regiunii amintite numărul de paturi de spital se va reduce cu aproape 4.000 de unități. Pentru județul Iași, masterplanul arată că în afară de Institutul Regional de Oncologie și de cele două spitale din rețeaua CFR, toate unitățile medicale de stat vor suferi modificări. Cele mai drastice vor fi la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie «Elena Doamna» care va fi transformat într-o unitate sanitară de îngrijire paliativă sau într-un centru pentru femei și copii abuzați.

Prin prisma celor prezentate, vă rog, domnule Primar, să ne precizați dacă Ministerul Sănătății a solicitat Primăriei un punct de vedere scris referitor la acest subiect. În cazul în care au existat aceste documente, vă rog să ne precizați când au fost acestea transmise Ministerului Sănătății și care a fost punctul dvs. de vedere”, se arată în adresa trimisă de deputatul Petru Movilă.

Ce răspunde Ministerul Sănătății?

De altfel, Ministerul Sănătății i-a trimis lui Petru Movilă un răspuns pe această temă. Cu toate acestea, răspunsul respectiv nu a fost lămuritor.

„Acest masterplan este o condiționalitate a Comisiei Europene, care dorește să vadă sustenabilitatea sistemului sanitar din România. Este făcut de experți, înaintea accesării fondurilor pentru spitalele regionale, în lipsa măsurilor de eficientizare, a îmbunătățirii planurilor de eficientizare pe care managerii spitalelor trebuiau să le transmită. Nu ministrul va lua decizia închiderii, ci se va întâmpla treptat, pentru că, în lipsa unor servicii medicale de care oamenii au nevoie, unitatea va pierde pacienți și va rămâne fără finanțare”, se arată într-o adresă a Ministerului Sănătății.

Adauga un comentariu