International

Germania modifică constituția în contextul conflictului din Ucraina

Publicat: 03 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Germania modifică constituția în contextul conflictului din Ucraina
Bundestagul a aprobat proiectul de modificare a legii de funcţionare a armatei germane, înscrisă în Constituţie, cu o majoritate de peste două-treimi

Parlamentul Germaniei a aprobat astăzi, 3 iunie, modificarea Constituțiie. Decizia a deschis calea unor cheltuieli de 100 de miliarde de euro în scopul apărării, informează dpa. Cancelarul Olaf Scholz a anunțat fondul special pentru forțele armate, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, afirmând că este „un punct de cotitură în istorie”.

Modificarea Constituţiei permite finanţarea armatei din împrumuturi, în contextul în care datoria publică este în mod normal limitată prin legea fundamentală.  Amendamentul propus a întrunit majoritatea necesară de două treimi în Bundestag, camera inferioară a legislativului federal, după ce coaliţia guvernamentală de centru-stânga a ajuns la un acord cu opoziţia conservatoare.

Camera inferioară a Parlamentului Germaniei a aprobat astăzi modificările legii

O majoritate similară este necesară şi în camera superioară.

Membrii Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei, au aprobat vineri după-amiază modificarea legii de funcţionare a armatei germane şi suplimentarea bugetului militar cu 100 de miliarde de euro, în contextul schimbării priorităţilor strategice din cauza activităţilor Rusiei.

Bundestagul a aprobat proiectul de modificare a legii de funcţionare a armatei germane, înscrisă în Constituţie, cu o majoritate de peste două-treimi. În favoarea proiectului au votat 683 de membri ai Bundestagului, 96 s-au pronunţat împotrivă, iar 20 s-au abţinut de la vot, potrivit publicaţiei Der Spiegel.

Armata germană va primi un fond special de 100 de miliarde de euro

Prin această modificare, armata germană va primi un fond special de 100 de miliarde de euro pentru achiziţii de armament. Dezbaterile în Bundestag fuseseră blocate vineri dimineaţă de obiecţiile formulate de formaţiunile de opoziţie Die Linke (stânga) şi Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta).

Proiectul de lege va trebui aprobat şi de Bundesrat, Camera superioară a Parlamentului german, printr-un vot programat săptămâna viitoare.

Guvernul Olaf Scholz vrea să consolideze rapid apărarea ţării, în contextul deteriorării mediului de securitate. Cancelarul Olaf Scholz a motivat necesitatea suplimentării bugetului militar prin faptul că „vremurile sunt în schimbare”.

„Ne asumăm responsabilitatea istorică”, a afirmat, la rândul său, vineri, ministrul german de Finanţe, Christian Lindner.

Germania va investi în avioane militare, nave și submarine

Germania va face investiţii masive în avioane militare, nave şi submarine, în contextul modificării priorităţilor strategice din cauza tensiunilor cu Rusia. Guvernul de la Berlin a stabilit să cumpere între 45 şi 60 de elicoptere Chinook, produse de compania americană Boeing, pe care armata germană ar urma să le primească în perioada 2023-2029. Armata germană va înlocui avioanele de vânătoare Tornado cu aeronave multirol F-35 achiziţionate din Statele Unite. De asemenea, vor fi cumpărate din Statele Unite şi elicoptere de atac. Avioanele militare Eurofighter ar urma să fie modernizate. În total, pentru achiziţia de avioane militare, elicoptere şi drone vor fi alocate 40 de miliarde de euro, potrivit unui document vizualizat de publicaţia Süddeutsche Zeitung.

Germania intenţionează să cumpere şi noi sisteme antiaeriene, precum şi aparate de telecomunicaţii. Planul de achiziţii include şi noi vehicule blindate, precum şi investiţii în dezvoltarea unor echipamente militare în colaborare cu Franţa. Forţele Navale germane vor primi 20 de miliarde de euro pentru cumpărarea de corvete, fregate şi submarine.

Administrația de la Moscova și-a expirmat îngrijorările

Administraţia Vladimir Putin a exprimat preocupări, vineri, în legătură cu planul Germaniei de „remilitarizare”, sugerând că situaţia este comparabilă cu cea din al II-lea Război Mondial.

„Percepem declaraţiile cancelarului german ca fiind o nouă confirmare că Berlinul a lansat o cursă de remilitarizare accelerată a ţării. Oare cum se va încheia acest lucru? Se ştie din istorie…”, a declarat vineri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, potrivit cotidianului Le Figaro, referindu-se la al II-lea Război Mondial.

Adauga un comentariu