International

Nivelul de alertă pentru supervulcanul Taupo din Noua Zeelandă a fost ridicat după ce în zonă au avut loc 700 de cutremure

Publicat: 21 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nivelul de alertă pentru supervulcanul Taupo din Noua Zeelandă a fost ridicat după ce în zonă au avut loc 700 de cutremure
Sistemul de alertă vulcanică este format din șase niveluri

Oamenii de știință neozeelandezi au ridicat nivelul de alertă pentru uriașul vulcan Taupo, sursa celei mai mari erupții vulcanice de pe Pământ din ultimii 5.000 de ani.

Vulcanul Taupo a erupt ultima dată acum 1.800 de ani, atunci când a aruncat în atmosferă peste 100 de kilometri cubi de materie vulcanică. Aproape 700 de cutremure mici au fost acum detectate sub Lacul Taupo – caldera vulcanului și, totodată, cel mai mare lac din Noua Zeelandă.

Supervulcanul Taupo din Noua Zeelandă

Sistemul de alertă vulcanică este format din șase niveluri și cu toate că, în acest moment, alerta este doar la nivelul 1 („tulburări vulcanice minore”), agenția geologică GeoNet a avertizat că erupțiile vulcanice pot avea loc la orice nivel și că alerta poate fi ridicată brusc la un nivel mult mai mare pe măsură ce activitatea vulcanului se schimbă.

Erupția care a avut loc în jurul anului 200 a devastat o regiune mare din Insula de Nord a Noii Zeelande, într-o perioadă în care insula nu era locuită de oameni.

„Cutremurele și deformarea [calderei] ar putea continua în următoarele săptămâni și luni”, a anunțat GeoNet, care a precizat că momentan riscul unei erupții este foarte mic.

În 2019, Insula Albă, cunoscută și sub numele de Whakaari, a erupt dintr-o dată, eliberând cenușă și aburi și provocând moartea a 22 de persoane și la rănirea a altor 25, majoritatea turiști. Micuța insulă din Noua Zeelandă se află la aproximativ 160 de kilometri de supervulcanul Taupo.

Noua Zeelandă se află la granița dintre placa tectonică australiană și cea pacifică și, din acest motiv, are parte de multe cutremure și o activitate vulcanică ridicată.

Adauga un comentariu