Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Preşedintele Ucrainei cere UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi

Publicat: 13 aug. 2022
Război în Ucraina, ziua 171

Război în Ucraina, ziua 171. Volodimir Zelenski, afirmă că, după tot ce au făcut forţele ruse în Ucraina, „poate exista o singură atitudine faţă de Rusia – cea faţă de un stat terorist”, subliniind că restricţiile de vize pentru cetăţenii Federaţiei Ruse sunt corecte.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Preşedintele Ucrainei cere UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi
  • Zelenski a discutat cu Papa Francisc
  • S&P a retrogradat Ucraina la o treaptă distanţă de incapacitate de plată
  • Autoritățile de la Kiev cer ONU și Crucii Roșii să trimită delegați în locurile unde Rusia deține prizonieri ucraineni
  • Rezistența ucraineană l-a aruncat în aer la Melitopol pe șeful local cu propaganda al partidului „Rusia Unită”, rănindu-l grav la posterior
  • Rusia transformă Filarmonica din Mariupol în tribunal dotat cu cuști pentru prizonierii ucraneni puși sub acuzare
  • Fosta soție a lui Putin și-a trecut averea pe numele actualului soț, cu 20 de ani mai tânăr
  • Planurile rușilor la Zaporojie, după ce au bombardat centrala nucleară, dezvăluite de un oficial pro-Moscova

UPDATE 21:05: De ce nu reușește Ucraina să combată cu succes superioritatea artileriei rusești

La aproape șase luni de la invazia la scară largă, avansurile trupelor ruse rămân în general modeste. Dar, în ciuda multor eforturi cu armament avansat furnizat de Occident, forța de artilerie a Rusiei încă provoacă pierderi grele Ucrainei și rămâne fără răspuns mult prea des, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 20:01: Guvernator: Comandamentul armatei ruse părăsește Herson.

Potrivit guvernatorului regiunii Nikolaiev, Vitali Kim, comandamentul armatei ruse s-a mutat pe malul stâng al râului Dnipro, potrivit Kyiv Independent.

Anterior, Ucraina a raportat că a lovit un pod peste barajul Nova Kakhovka din regiunea Herson, împiedicând astfel forțele rusești să traverseze cu ușurință râul care împarte în două regiunea Herson ocupată.

UPDATE 19:50: Slovacia livrează Ucrainei 4 obuziere Zuzana.

Ministrul slovac al Apărării, Jaro Nad, a declarat că primele obuziere sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe linia frontului.

La începutul lunii iunie, Ministerul slovac al Apărării a declarat că Slovacia va livra opt obuziere autopropulsate Zuzana 2, ca parte a unui contract pe care l-a semnat un producător controlat de stat, scrie Kyiv Independent.

UPDATE 19:15: Noi atacuri asupra centralei nucleare din Zaporojie, pentru care Kievul şi Moscova se acuză reciproc

UPDATE 18:30: Estonia afirmă că împreună cu Finlanda ar avea mijloacele de a închide Golful Finlandei pentru navele militare ruse

UPDATE 15:53: Serviciile secrete ucrainene afirmă că Rusia bombardează centrala nucleară din Zaporojie dintr-un sat ocupat din apropiere.

Potrivit Direcției de informații a Ministerului Apărării, trupele ruse pregătesc o operațiune sub steag fals, deghizând o artilerie autopropulsată ca fiind ucraineană.

UPDATE 15:11: Armata ucraineană a primit echipamente de protecție pentru câinii care sunt alături de soldații săi, prezentând și imagini cu cadourile pentru patrupedele din forțele de apărare

UPDATE 14:12: Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak spune că, pentru ca războiul să se încheie, țara sa vrea returnarea Crimeei, precum și pedepsirea liderilor ruși care au început războiul.

„Rusia a început războiul împotriva Ucrainei cu confiscarea Crimeei. Evident, trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei și pedepsirea legală a inițiatorilor ‘operațiunii militare speciale’, ale căror nume sunt îngregistrate în protocolul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, datat 21 februarie. Orice altceva (propuneți) duceți-vă învârtindu-vă”, a scris acesta pe Twitter.

UPDATE 13:25: Forțele rusești au preluat controlul total asupra Pisky, un sat de la periferia regiunii ucrainene Donețk, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax.

Forțele rusești și pro-rusești au mai anunțat că au preluat controlul total al Pisky în urmă cu mai bine de o săptămână.

De asemenea, ministerul a susținut că forțele ruse au distrus un sistem de rachete HIMARS furnizat de SUA în apropiere de Kramatorsk, în Ucraina, și un depozit cu muniție pentru acest sistem,

UPDATE 12:44: Armata ucraineană afirmă că a doborât un avion rusesc Su-25 și 4 drone Orlan:

UPDATE 12:11: Ministrul ucrainean al sănătății a acuzat autoritățile ruse de comiterea unei crime împotriva umanității prin blocarea accesului la medicamente la prețuri accesibile în zonele ocupate de forțele sale.

Într-un interviu acordat The Associated Press, ministrul Viktor Liashko, a declarat că autoritățile ruse au blocat în mod repetat eforturile de a furniza medicamente subvenționate de stat oamenilor din orașele, localitățile și satele ocupate.

„Pe parcursul tuturor celor șase luni de război, Rusia nu a (permis) coridoare umanitare adecvate, astfel încât să putem furniza propriile medicamente pacienților care au nevoie de ele”, a spus Liashko.

UPDATE 10:46: Rușii amenință cu ruperea totală a relației cu SUA:„Partea americană a fost avertizată”

UPDATE 10:02: Institutul pentru Studiul Războiului: Se pare că Rusia încearcă să-și mobilizeze industria pentru a sprijini eforturile prelungite de război din Ucraina

UPDATE 10:00:  SUA, îngrijorată de informaţii conform cărora „autorităţi ilegitime” pun sub acuzare cetăţeni străini în Ucraina SUA este îngrijorată de informaţii conform cărora cetăţeni britanici, suedezi şi croaţi au fost puşi sub acuzare de către „autorităţi ilegitime din estul Ucrainei”, a afirmat, vineri, secretarul de stat Antony Blinken, potrivit Reuters.
Adauga un comentariu