Razboi în Ucraina

Război Ucraina: Norvegia își asigură instalațiile după ce a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa

Publicat: 29 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Rusia a ajuns la definiția legală a „stat terorist” conform legislației SUA, spun experții internaționali; Norvegia își asigură instalațiile după ce a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa

UPDATE 23.35: SUA: Senatul adoptă o creștere de fonduri de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul american a votat joi pentru acordarea de noi fonduri de peste 12 miliarde de dolari Ucrainei, în contextul în care a adoptat o prelungire a bugetului federal al SUA până în decembrie, potrivit AFP

UPDATE 23.00: Putin a discutat cu Erdogan despre avariile la gazoductele Nord Stream, denunţând „un act de terorism internaţional”

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Erdogan, presupusele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, despre care el a afirmat că reprezintă un „act de terorism internaţional”.

UPDATE 22.14: Cum supraviețuiesc locuitorii din Mikolaiv: au săpat în pământ după apă potabilă și au înlocuit geamurile cu lemn

Sunt aproximativ 200 de mii de oameni care împart 3 robinete de apă într-un singur loc. Acestia vin cu gălețile cu sticlele de plastic (de doi sau cinci litri), uneori chiar și cu butoaie pentru a lua apă, atât pentru ei cât și pentru vecinii bătrâni sau nevoiași.

UPDATE 21.33: ​AFP: „Telefonul roşu” între Washington şi Moscova s-a încins din nou

Nu este vorba de un „telefon roşu” ca în filme, însă comunicaţiile de criză între Washington şi Moscova, deschise în timpul Războiului Rece, au fost reluate pe fondul ameninţărilor ruse de a folosi arme nucleare în Ucraina, notează agenția France-Presse, care expune un scurt istoric al acestei legături de comunicare între SUA şi Rusia, citează Agerpres.

UPDATE 21.00: Forțele ucrainene au capturat Kupiansk în nord-estul țării

Forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Kupiansk din nord-estul țării, alungând trupele ruse de pe pozițiile lor de pe malul estic al râului Oskil, au constatat joi jurnaliștii AFP.

UPDATE 20.30: Peste 200.000 de ruşi au ajuns în Georgia, Kazahstan şi Uniunea Europeană 

Peste 200.000 de ruşi au ajuns în Georgia, Kazahstan şi Uniunea Europeană de la anunţul lui Putin privind mobilizarea – arată datele oficiale din mai multe ţări, potrivit CNN.

UPDATE 20.00: Fost maior în Armata SUA și soția sa, medic, puși sub acuzare după ce ar fi divulgat Rusiei informații despre răniții de război

Un fost maior al armatei americane și soția sa, medic anestezist, au fost puși sub acuzare pentru că ar fi complotat pentru a divulga Rusiei date extrem de sensibile despre asistența medicală pentru răniții de război, a anunțat joi Departamentul de Justiție, citat de Reuters.

UPDATE 19.45: Poveștile rușilor care fug de teama unor frontiere închise „pentru totdeauna”: „Suntem ca în închisoare în Rusia”

Îngrijorați de faptul că frontiera ar putea fi închisă „pentru totdeauna” după ordinul de mobilizare al Moscovei pentru războiul din Ucraina, un număr tot mai mare de ruși susceptibili de mobilizare fug prin Finlanda prin punctul de trecere a frontierei Vaalimaa, scrie AFP.

UPDATE 19.00: Separatiştii pro-ruşi din Doneţk recunosc situaţia „dificilă” din jurul oraşului Lyman

Separatiştii pro-ruşi din Doneţk, în estul Ucrainei, au recunoscut joi că situaţia creată în jurul oraşului Lyman este „dificilă” şi „tensionată”, pe fondul încercărilor forţelor armate ucrainene de a încercui din mai multe direcţii trupele ruse aflate în această zonă.

UPDATE 18.40: Vladimir Putin a acuzat Occidentul că este pregătit să provoace „revoluții de culoare” și o „baie de sânge” în orice țară

Vladimir Putin a acuzat Occidentul că este pregătit să provoace „revoluții de culoare” și o „baie de sânge” în orice țară, scrie Reuters.

UPDATE 18.00: Șase ucraineni au fost eliberați în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia

Șase ucraineni au fost eliberați în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia, a anunțat joi șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andriy Yermak.

Între cei șase se numără doi civili – care au fost arestați și duși în Rusia din cauza conținutului din telefoanele lor – și patru soldați ucraineni care au luptat în Mariupol. Toți au fost aduși înapoi în Ucraina.

UPDATE 17.00: Rusia acuză că avariile la Nord Stream s-au produs într-o zonă „aflată complet sub controlul serviciilor SUA”

Ministerul rus de externe a reluat, joi, acuzațiile la adresa SUA cu privire la sabotajul de la gazoductul Nord Stream. Purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova, a spus că avariile au avut loc într-un spațiu care este „complet sub controlul agențiilor de informații americane”, conform Reuters.

UPDATE 16.12: Nave rusești văzute în preajma scurgerilor din Nord Stream. Conductele ar fi fost atacate cu explozibili

Oficiali europeni de securitate au observat luni și marți nave de sprijin ale Marinei ruse în apropierea unor scurgeri în conductele Nord Stream, probabil cauzate de explozii subacvatice, potrivit oficialilor occidentali din domeniul informațiilor și a unei alte surse familiarizate cu acest subiect, relatează CNN.

UPDATE 14.23: Kremlinul anunță că Rusia va anexa vineri regiunile ocupate din Ucraina unde s-au desfășurat așa-zisele „referendumuri”

Suntem în ziua cu numărul 218 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, menite „să facă Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului din Ucraina. Politicienii din Europa au avertizat că presupusa sabotare a celor două conducte Nord Stream ar putea anunța o nouă etapă a războiului hibrid, care vizează infrastructura energetică vulnerabilă pentru a submina sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Liderii instalați de Rusia în regiunile Donbas, Herson și Zaporojie i-au cerut oficial lui Vladimir Putin să anexeze teritoriile ocupate de Moscova. De la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că „Ucraina nu poate şi nu va suporta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului nostru”.

UPDATE 12.55: Ministrul Apărării din Ucraina avertizează: Există riscul unui atac nuclear din partea Rusiei

”Există întotdeauna riscul ca Rusia să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, trebuie să ne punem întrebarea cu privire la calitatea acestor arme”, anunţă Agenţia de presă RBC, informează Rador.

„Întotdeauna există riscuri. Având un astfel de vecin cu potențial nuclear, există întotdeauna posibilitatea ca acesta să devină psihotic”, a mai spus Reznikov. Totodată, ministrul nu se angajează să evalueze modul în care este posibil un astfel de pas din partea Kremlinului, menționând că Federația Rusă are transportatori de arme nucleare (Iskander, Kalibr și avioane)

UPDATE 11.15: Rușii lasă flancul nordic descoperit pentru a umple golurile de pe frontul ucrainean: Au aruncat aproape tot ce aveau în Ucraina

De când a lansat pentru prima dată invazia Ucrainei, Moscova a relocat forțele militare de la bazele sale din Europa de Nord pentru a acoperi golurile din trupele care suferă pierderi mari și eșecuri pe câmpul de luptă împotriva trupelor ucrainene, notează FP.

UPDATE 09.55: O nouă amenințare pentru Kiev: Belarus se pregătește să primească 20.000 de militari ruși

Belarus se pregătește să primească 20.000 de ruși nou mobilizați, care vor completa unitățile deja staționate în zonă, a informat Ministerul Apărării al Ucrainei pe 29 septembrie, notează kyivindependent.

UPDATE 08.00: Statele Unite au anunțat miercuri că dublează numărul de sisteme de rachete Himars trimise în Ucraina ca parte a unui nou pachet de ajutor militar în valoare de 1,1 miliarde de dolari, relatează AFP.

UPDATE 07.30: Moscova este pregătită să anexeze oficial o zonă din Ucraina în urma așa-ziselor referendumuri care au fost denunțate de vest.

Pe Piața Roșie din Moscova au fost instalate ecrane video gigantice, cu panouri publicitare care proclamă „Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia, Herson – Rusia!”

UPDATE 07.00: Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, menită „să facă Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului din Ucraina. Cel de-al optulea pachet de sancțiuni „mușcător” propus include un plafon la prețul petrolului rusesc și restricții suplimentare ale comerțului cu tehnologie de înaltă tehnologie.

Adauga un comentariu