National

S-a dat lege pentru părinți. Ce nume de copii sunt interzise în România

Publicat: 17 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-a dat lege pentru părinți. Ce nume de copii sunt interzise în România
Codul Civil prevede că înregistrarea prenumelor indecente, ridicole sau de natură a afecta ordinea publică, bunele moravuri ori interesele copilului este strict interzisă.

S-a dat lege pentru părinți. Codul Civil stabilește o serie de limite atunci când vine vorba despre alegerea numelui sau a numelor pentru un copil nou-născut. Astfel de situații apar în momentul în care se consideră că interesele celui mic pot fi prejudiciate. Iată ce nume de copii sunt interzise în România.

S-a dat lege pentru părinți

Ofițerul Stării Civile are puterea de a decide dacă acceptă sau nu numele propus de părinte, iar acesta are posibilitatea să conteste decizie în instanță. Evident, dacă se ajunge în această situație, magistrații sunt cei care vor avea ultimul cuvânt în privința numelor contestate.

Mai mult, articolul 84 alineatul 2 din Codul Civil prevede că înregistrarea prenumelor indecente, ridicole sau de natură a afecta ordinea publică, bunele moravuri ori interesele copilului este strict interzisă.

Legea a intrat în vigoare după ce părinții din România au ales nume inedite pentru copiii lor precum Strugurel, Amorel, Rândunel, Solenza, Portocala, Lămâia și multe alte prenume nepotrivite.

Potrivit noului Cod Civil, este interzisă folosirea numelor ridicole sau indecente. „Este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz.”, se arată în art. 84, alin. 2.

O lege nouă pentru mamele tinere

Mamele tinere vor primi bani de la stat. A fost prelungită măsura de sprijin prin care tinerele mame aflate în situaţii defavorizate primesc tichete electronice în valoare de 2.000 de lei. Acestea sunt folosite pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere. Măsura vizează în medie 15.000 de mame. Acestea vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei.

Guvernul promite mai mulți bani pentru mame în acest an. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

Și alocațiile au crescut din ianuarie 2024 cu 13,8%. Alocația pentru copiii de până la doi ani a crescut cu 88 de lei, la 719 lei. Pentru elevii de până la 18 ani, alocația crește cu 36 de lei până la 292 de lei. Alocația era anterior de 631 de lei pentru un copil de până la doi ani sau cu handicap și de 256 de lei pentru cei până la 18 ani. În 2024, alocațiile au fost indexate cu rata inflației, care a variat între 5 și 10 procente, așa că sumele au fost mărite. Alocațiile mărite au intrat începând cu luna februarie a anului 2024. Anul trecut, alocațiile au crescut cu 5,1% față de anul 2022, cât a fost rata medie a inflației pentru anul 2021 și au ajuns de la aproximativ 242 de lei la 255 de lei.

Alocaţiile pentru copii reprezintă un sprijin financiar important pentru familiile din România, iar cunoaşterea datelor de plată este esenţială pentru gestionarea corespunzătoare a bugetului familial. Noul proiect de lege propus de Senat vizează ca banii alocației să fie virați în luna următoare celei în care a fost deusă cererea de alocație pentru nou-născut. Această schimbare asigură familiile că primesc sprijinul necesar încă de la începutul vieții copiilor lor, contribuind la creșterea nivelului de trai.

Adauga un comentariu