National

Situația se agravează! Zeci de medicamente importante au dispărut din România, în ultimele două luni

Publicat: 03 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Situația se agravează Zeci de medicamente importante au dispărut din România în ultimele două luni
Nouă lovitură pentru piaţa medicamentelor

Nouă lovitură pentru piaţa medicamentelor. Aproape 150 de tratamente au dispărut din ţară în ultimele două luni. Situaţia se agravează de la o zi la alta.

Productorii autohtoni se tem că şi-ar putea pune lacătul pe uşă dacă taxa clawback va creşte la solicitarea Comisiei Europene. În tot acest timp, bolnavii străbat ţara în speranţa că îşi vor găsi medicamentele vitale.

Stocuri lipsă sunt atât pentru bolnavii post-transplant, însă şi pentru cei cardiaci sau oncologici.

Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în ultimele două luni au dispărut din ţară aproape 150 de tratamente.

Guvernul a aprobat marți mai multe ordonanțe care modifică Legea Sănătății extinzându-se lista medicamentelor compensate. Se schimbă şi concediile și indemnizațiile medicale.

Medicamentele imunologice vor fi incluse în lista medicamentelor compensate – este una din modificările făcute marți la Legea Sănătății.

Creșterea taxei clawback la solicitarea Comisiei Europene

​Revizuirea în sus a taxei clawback ca urmare a solicitarilor Comisiei Europene reprezintă „o reală tragedie pentru pacienții români”, deoarece „va genera discontinuități mult mai mari decât în prezent în aprovizionarea pacienților cu medicamente din producția internă, punând sub semnul întrebării continuarea activității majorității producătorilor de medicamente din țară”, afirmă Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române anularea taxei de clawback reduse în mod special, la 15%, pentru medicamentele originare din România, iar Guvernul s-a angajat ca la începutul acestui an să adopte un proiect de lege în acest sens, potrivit Profit.ro.

În anul 2020, Parlamentul a decis reducerea taxei de clawback pentru producătorii români de medicamente, printr-un amendament propus de PSD, astfel încât, pentru medicamentele produse în România, contribuţia trimestrială să fie redusă la 15% din valoarea consumului centralizat comunicat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, indiferent dacă este vorba despre medicamente generice sau inovative.

Pentru medicamentele produse în afara ţării, taxa clawback este de 20% în cazul medicamentelor generice şi 25% pentru cele inovative.

România este dependentă în proporție de 80% de importuri de medicamente

Producătorii autohtoni de medicamente mai spun că o taxă similară a fost introdusă recent în Ungaria, sub formă de taxă de solidaritate, însă „ea are o valoare de maximum 8% și doar pentru cifre de afaceri foarte mari. În România, producătorii plătesc taxa clawback de 15%, disproporționat de mare, taxa fiind la cel mai inalt nivel din UE”.

Producătorii români de medicamente susțin, de asemenea, că taxa clawback este „motivul pentru care industria romanească de medicamente nu a înregistrat progrese semnificative în ultimii 10 ani, România devenind dependentă de importuri în proportie de 80%, iar efectele s-au văzut, inclusiv în problemele de aprovizionare cu medicamente specifice de sezon”.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) face apel la premierul Nicolae Ciucă si la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, „să abordeze cu maximă prudență și profesionalism solicitarea Comisiei Europene, în contextul specific al problemelor pe care le au pacienții și industria din România. Luarea unei decizii de revizuire în sus a taxei clawback pentru fabricile de medicamente din țară, care produc medicamente generice, la prețuri accesibile, înseamnă compromiterea gravă a accesului pacienților la medicamente și un efect negativ asupra unui sector economic care are nevoie de sprijin și nu de măsuri fiscale împovărătoare”.

Adauga un comentariu