National

Transgaz anunță alertă după ce prin conductă treceau mai multe gaze naturale decât normal

Publicat: 04 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Transgaz anunță alertă după ce prin conductă treceau mai multe gaze naturale decât normal
Transgaz a înregistra o creștere de gaze naturale printr-o conductă existând chiar și risc de explozie

A fost stare de alertă la Transgaz după ce prin conductele companiei a intrat mai multe gaze naturale decât în mod normal. A existat riscul să fie aruncată în aer întreaga clădire. Sunt mai multe cauze care au condus la starea de alertă, iar autoritățile afirmă că pericolul a fost eliminat, neexistând vreun risc de un incident.

Recent, șeful Transgaz a explicat faptul că România ar putea exporta gaze naturale către Republica Moldova. Potrivit companiei, a scăzut consumul, iar importurile s-au dublat. În asemena condiții, românii vor fi nevoiți să facă frigul în case de teama facturilor uriașe și nu neapărat din lipsa surselor de încălzire. O statistică recentă arăta că marile lanțuri de supermarketuri au înregistrat creșteri ale vânzărilor de pături groase sau calorifere electrice.

Prea multe gaze naturale prin conducta Transgaz

Potrivit companiei Transgaz, timp de 10 ore a fost o alertă generală pentru că prin conductă treceau prea multe gaze naturale. Conform sursei citate, în această dimineață, la ora 07.00, a fost declanșată starea de pre-alertă. În date tehnice, în această dimineață prin sistemul național de transport circulau aproximativ 82 de milioane de metri cubi de gaze naturale, asta în condiţiile în care starea de prealertă se activează automat când se atinge capacitatea de 78 de miloane de metri cubi. La cantitate de 83 de miloane de metri cubi, autoritățile declanșează starea de alertă. O asemenea cantitate înseamnă automat creșterea riscului unui accident prin presiunea uriașă care trece prin gazoducte.

Cauzele pentru care un incident de proporții era să se întâmple sunt diverse. De exemplu, la ora actuală importul este destul de mare existând firme care aduc gaze din Rusia, via Turcia sau Bulgaria și care au contracte cu Gazprom. Aceste firme au introdus gaze în conductă conform contractelor vechi, însemnând 7 milioane de metri cubi, chiar dacă media din ultima perioadă era de 5 milioane.

Câte gaze naturale se află înmagazinate în România

România continuă să stocheze gaze naturale de nevoie. Țara dorește să-și atingă obiectivul pentru la iarnă, pentru a nu exista posibilitatea unei raționalizări a gazelor naturale. În aceste momente, înmagazinate în depozite se află aproximativ 18,2 TWh de resurse, ceea ce înseamnă o capacitate de 86%. Media UE este de 88%, dar spre deosebire de mult țări europene, România este un producător mare de gaze naturale.

Interesant este faptul că furnizorii nu doresc să stocheze mai multe gaze naturale decât consideră că ar folosi pentru că prețurile sunt mari comparativ cu cele din import din cauza faptului că acestea plătesc şi o taxă de înmagazinare. În altă ordine de idei, vă aducem aminte faptul că la nivel de Europă se dă o bătălie pe stocarea de gaze naturale din perspectiva unei ierni grele și a refuzului Rusiei de a mai livra materie primă către blocul comunitar. Gazprom a amenințat de mai multe ori că nu va mai putea livra gaze naturale dacă Europa nu ridică restricțiile împotriva Rusiei. Aceste lucruri și recentele defecțiuni la Nord Stream, fac să existe o situație cu adevărat imprevizibilă.

Așadar, culmea ironiei este că Transgaz avea mai multe gaze naturale prin conductă decât în mod normal, existând o creștere a importului.

Adauga un comentariu