Președintele chinez Xi Jinping și cancelarul german Olaf Scholz au condamnat vineri amenințările cu folosirea armelor nucleare în Ucraina, Scholz avertizând că Rusia riscă să „treacă o linie” pe care comunitatea internațională a trasat-o, dacă recurge la această forță.
În prima vizită a unui lider G7 în China de la pandemia de COVID-19, Scholz a insistat ca Xi să ceară ferm Rusiei să pună capăt invaziei în Ucraina, spunând că Beijingul are responsabilitatea, fiind o mare putere, să facă acest lucru.
Xi Jinping este rezervat în a cere ceva Rusiei
Xi a fost de acord că ambii lideri „se opun folosirii sau amenințării cu folosirea armelor nucleare” în Ucraina, potrivit agenției de stat Xinhua, deși s-a abținut să critice Rusia sau să ceară Moscovei să-și retragă trupele.
Scholz a sosit la Beijing într-o vizită de o zi în care a luat pulsul în relația dintre China și Occident după ani de tensiuni crescânde, cu discuții care abordează accesul reciproc pe piață, schimbările climatice și vaccinurile COVID-19.
Scholz a făcut vizita în timp ce se confrunta cu critici din cadrul propriei coaliții cu privire la relațiile cu Beijingul. El a încercat să găsească un echilibru între asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru companiile europene și renunțarea la dependența puternică a Germaniei față de piața chineză.
Xi a subliniat că este ușor să distrugi încrederea politică, dar dificil să o reconstruiești
În timpul prânzului cu Scholz, Xi a subliniat că este ușor să distrugi încrederea politică, dar dificil să o reconstruiești și că ambele părți trebuie să aibă grijă de ea, potrivit Xinhua.
Anterior, în timp ce îl saluta pe Scholz în Marea Sală a Poporului din Beijingului, Xi a îndemnat cele două țări să lucreze mai strâns pe probleme internaționale.
„Eu și președintele Xi suntem de acord: amenințările nucleare sunt iresponsabile și extrem de periculoase”, a spus Scholz după întâlnire. „Folosind arme nucleare, Rusia ar depăși o linie pe care comunitatea de state a tras-o împreună”, a spus el.
Aliații occidentali ai Ucrainei au acuzat Rusia că amenință că va folosi arme nucleare în Ucraina. Moscova neagă că a făcut acest lucru și a acuzat în repetate rânduri Kievul că plănuiește să folosească o „bombă murdară” radioactivă, fără a oferi însă dovezi.
Într-o conferință după discuțiile cu premierul Li Keqiang, Scholz a spus că a ridicat problema Taiwanului.
„La fel ca SUA și alte țări, urmărim o politică de o singură China”, a spus Scholz. „Dar am precizat la fel de clar că orice schimbare a status quo-ului Taiwanului trebuie să fie pașnică sau prin consimțământ reciproc”, a precizat el. (sursa: Reuters)