International

Xi Jinping și Olaf Scholz au condamnat amenințările cu folosirea armelor nucleare în Ucraina

Publicat: 04 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Xi Jinping și Olaf Scholz au condamnat amenințările cu folosirea armelor nucleare în Ucraina
Xi Jinping și Olaf Scholz au condamnat amenințările cu folosirea armelor nucleare în Ucraina

Președintele chinez Xi Jinping și cancelarul german Olaf Scholz au condamnat vineri amenințările cu folosirea armelor nucleare în Ucraina, Scholz avertizând că Rusia riscă să „treacă o linie” pe care comunitatea internațională a trasat-o, dacă recurge la această forță.

În prima vizită a unui lider G7 în China de la pandemia de COVID-19, Scholz a insistat ca Xi să ceară ferm Rusiei să pună capăt invaziei în Ucraina, spunând că Beijingul are responsabilitatea, fiind o mare putere, să facă acest lucru.

Xi Jinping este rezervat în a cere ceva Rusiei

Xi a fost de acord că ambii lideri „se opun folosirii sau amenințării cu folosirea armelor nucleare” în Ucraina, potrivit agenției de stat Xinhua, deși s-a abținut să critice Rusia sau să ceară Moscovei să-și retragă trupele.

Scholz a sosit la Beijing într-o vizită de o zi în care a luat pulsul în relația dintre China și Occident după ani de tensiuni crescânde, cu discuții care abordează accesul reciproc pe piață, schimbările climatice și vaccinurile COVID-19.

Scholz a făcut vizita în timp ce se confrunta cu critici din cadrul propriei coaliții cu privire la relațiile cu Beijingul. El a încercat să găsească un echilibru între asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru companiile europene și renunțarea la dependența puternică a Germaniei față de piața chineză.

Xi a subliniat că este ușor să distrugi încrederea politică, dar dificil să o reconstruiești

În timpul prânzului cu Scholz, Xi a subliniat că este ușor să distrugi încrederea politică, dar dificil să o reconstruiești și că ambele părți trebuie să aibă grijă de ea, potrivit Xinhua.

Anterior, în timp ce îl saluta pe Scholz în Marea Sală a Poporului din Beijingului, Xi a îndemnat cele două țări să lucreze mai strâns pe probleme internaționale.

„Eu și președintele Xi suntem de acord: amenințările nucleare sunt iresponsabile și extrem de periculoase”, a spus Scholz după întâlnire. „Folosind arme nucleare, Rusia ar depăși o linie pe care comunitatea de state a tras-o împreună”, a spus el.

Aliații occidentali ai Ucrainei au acuzat Rusia că amenință că va folosi arme nucleare în Ucraina. Moscova neagă că a făcut acest lucru și a acuzat în repetate rânduri Kievul că plănuiește să folosească o „bombă murdară” radioactivă, fără a oferi însă dovezi.

Într-o conferință după discuțiile cu premierul Li Keqiang, Scholz a spus că a ridicat problema Taiwanului.

„La fel ca SUA și alte țări, urmărim o politică de o singură China”, a spus Scholz. „Dar am precizat la fel de clar că orice schimbare a status quo-ului Taiwanului trebuie să fie pașnică sau prin consimțământ reciproc”, a precizat el. (sursa: Reuters)

Adauga un comentariu