Local

A fost repornită centrala de la Holboca! Municipalitatea ieșeană a plătit 50.000 de euro

Publicat: 12 ian. 2023
_____ Vizualizări 9 Comentarii
A fost repornită centrala de la Holboca Municipalitatea ieșeană a plătit 50.000 de euro
Centrala Termică și Electrică de la Holboca a fost repornită

Primăria Iași a achiziționat 75 de tone de păcură pentru repornirea centralei electrice de termoficare de la Holboca. Contractul a fost atribuit direct, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, unei societăți din București

Recent a fost repornită centrala electrică de termoficare de la Holboca. Primăria Iași a finalizat procedura pentru achiziția a 75 de tone de păcură, iar firma care a primit acceptul ofertei a încasat 50.000 de euro. Pentru punctul de lucru din Holboca, cantitățile au fost achiziționate direct prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice. Contractul a fost semnat cu Tinmar Energy SA, din București, pe data de 6 ianuarie 2023.

Centrala a fost oprită din cauza unei avarii, iar pentru repornirea sistemului a fost necesară achiziționarea păcurei. Aceasta este un combustibil lichid, greu, cu o vâscozitate foarte mare, fiind un produs prietenos cu mediul. În 2021, firma din București a avut o cifră de afaceri de 3,5 miliarde de lei, aproape 700 de milioane de euro.

Transport pacura
Municipalitatea a achiziționat 75 de tone de păcură pentru repornirea centralei de la Holboca

A fost repornită centrala de la Holboca

Centrala Termica si Electrica Holboca in interior
Păcura a fost folosită pentru a putea asigura parametrii normali până la intrarea centralei pe cărbune

Reprezentanții Termo Service Iași au precizat faptul că păcura a fost folosită pentru a asigura parametrii normali ai centralei până la folosirea cărbunelui.

„Cele 75 de tone de păcură au fost achiziționate pentru repornirea centralei termice și electrice din Holboca. Funcționarea acesteia a fost întreruptă din cauza unei avarii, iar la pornire este necesar combustibil, mai exact este necesară păcura. Acest combustibil ajută în asigurarea parametrilor până la intrarea centralei pe cărbune. Păcura a fost deja folosită, astfel că Centrala Termică și Electrică de la Holboca este pornită în acest moment”, a precizat Alin Aivănoaei, directorul Termo Service Iași.

Păcura este folosită ca un combustibil suport pentru funcționarea cazanelor. Necesarul este 420 de tone pe oră.

Primaria Iasi
Municipalitatea a achitat pentru cele 75 de tone de păcură aproximativ 50.000 de euro

Investiții necesare la CET Holboca

Imagine din interiorul centralei termice si electrice de la Holboca
Directorul Termo Service Iași susține că este necesară modernicarea centralei de la Holboca. Această însemnând trecerea la arderea gazului, în loc de cărbune

La începutul anului 2022, directorul general al Termo Service susținea faptul că sunt necesare investiții la CET Holboca. Această modernizare majoră ar fi însemnat trecerea la consumul de gaz în loc de cărbune. Decizia investiției îi poate aparține doar Primăriei Municipiului Iași. Totul depinde dacă primăria hotărăște să păstreze sistemul de termoficare. În acest caz, investiția urmează să fie făcută din banii de la buget și din fonduri europene.

În caz contrar, ar trebui scos la licitație sistemul centralizat de termoficare către un operator privat, care să își asume investiția. În trecut, compania Veolia administra termoficarea din Iași, dar s-a retras din cauza pierderilor. Între timp, Centrala Termică și Electrică de la Holboca funcționează în continuare pe cărbune.

Astfel, în primele zile ale lunii ianuarie 2023, după o avarie, centrala a fost repornită cu ajutorul celor 75 de tone de păcură ce au fost achiziționate de municipalitate.

Comentarii
  • pai investitia pe gaz se poate implementa deja la CET 1,cu instalatii noi performante,ce rost are sa pui un motor nou pe o rabla de 50 ani

  • Un profesionist ar explica pe înțelesul tuturor cam așa:
    Pornirea cazanului se face pe păcură,aprinderea injectoarelor de păcură se face de la flacăra pilot pe gaz(adică o feștilă îmbibată în motorină),se crește temperatura conform graficului,pentru a da voie armăturilor sa se dilate constant,evitînduse evenimente neplăcute,după aducerea în parametri a cazanului,concomitent cu încălzirea conductelor spre turbină,treptat se trece la pornirea morilor,reducînduse treptat folosirea păcurii,pînă la trecerea pe funționare copletă pe cărbune !
    Dar niște parveniți explică cu cît știu ei…..nu vreau să dau nume dar sînt la Holboca profeșioniști adevărați,dar care nu se dau cu politica și cinste lor ,nu sint pupincuriști !!!

  • Un profesionist ar explica pe înțelesul tuturor cam așa:
    Pornirea cazanului se face pe păcură,aprinderea injectoarelor de păcură se face de la flacăra pilot pe gaz(adică o feștilă îmbibată în motorină),se crește temperatura conform graficului,pentru a da voie armăturilor sa se dilate constant,evitînduse evenimente neplăcute,după aducerea în parametri a cazanului,concomitent cu încălzirea conductelor spre turbină,treptat se trece la pornirea morilor,reducînduse treptat folosirea păcurii,pînă la trecerea pe funționare completă pe cărbune !
    Dar niște parveniți explică cu cît știu ei…..nu vreau să dau nume dar sînt la Holboca profeșioniști adevărați,dar care nu se dau cu politica și cinste lor ,nu sint pupincuriști !!!

  • Ma mir ca mai merge CET-ul. Mai chmati-i de la pensie pe acei care ma stiau productie si distributie, care nu amestecau 75 tone pacura cu o capacitate a unui cazan de 420 tone/ora abur.
    Mai pot fi adusi ing.Ivana, ing.Ciofu, 1-2 pensionari de la Vulcan, 1-2 de la Paroseni. Pentru cei din urma o masa, o cazare, ……Depinde daca ar mai avea pe cine sa invete.

Adauga un comentariu