National

Ambasada Ucrainei reacționează la acuzațiile din România privind legea minorităților

Publicat: 27 ian. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ambasada Ucrainei reacționează la acuzațiile din România privind legea minorităților
Ambasada Ucrainei reacționează la acuzațiile din România privind legea minorităților

Ambasada Ucrainei la București spune că în ultima perioadă, pe fondul adoptării noii legi a minorităților naționale din Ucraina, în mass-media și discursul public din România au apărut „informații și comentarii de natură distorsionată și manipulatoare care denaturează realitatea”, motiv pentru care misiunea diplomatică vine cu o serie de precizări.

„Cu părere de rău, chiar și în condițiile războiului pe scară largă al federației ruse împotriva Ucrainei, precum și a sprijinului puternic al Ucrainei din partea autorităților și a poporului român, se difuzează mituri cu privire la statul care apără cu prețul vieții cetățenilor săi independența, libertatea și democrația întregii Europe”, notează Ambasada Ucrainei la București într-o postare vineri seară pe pagina Facebook.

Ambasada Ucrainei în România consideră important „evidențierea unor fapte”

În acest sens, Ambasada Ucrainei în România consideră important „evidențierea unor fapte”.

„Ucraina acordă o atenție deosebită și neschimbată respectării drepturilor minorităților naționale. Legea „Privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina” adoptată în Ucraina este un pas progresiv și semnificativ”, spune reprezentanța diplomatică.

Astfel, arată Ambasada Ucrainei, „legea îmbunătățește reglementarea exercitării drepturilor și libertăților persoanelor aparținând minorităților (comunităților) naționale, precum și asigurarea standardelor europene de protecție a drepturilor comunităților naționale, în special, prin crearea unor mecanisme adecvate pentru implementarea acestora”.

Potrivit ambasadei, principalele realizări ale Legii sunt, în special

Afirmarea drepturilor minorităților (comunităților) naționale din Ucraina, în primul rând, dreptul la autoidentificare, libertatea asociațiilor civice și a adunărilor pașnice, libertatea de exprimare a opiniilor și convingerilor, de gândire, de expresie, de conștiință și de religie, de a participa la viața politică, economică, socială, la utilizarea limbii și la educația în limbile minorităților (comunităților) naționale, precum și păstrarea identității culturale a minorităților (comunităților) naționale.

Afirmarea competențelor organului central de autoritate executivă, care asigură implementarea sistematică și cuprinzătoare a politicii de stat în domeniul de protecție a drepturilor și libertăților persoanelor aparținând minorităților (comunităților) naționale, ce respectă standardele europene.

Afirmarea dreptului de a crea organe consultative cu minoritățile naționale în cadrul organelor executive de stat la diferite niveluri.

Afirmarea posibilității de a crea centre ale minorităţilor naţionale în centre regionale sau localități stabilite, în scopul de a lua în considerare interesele persoanelor aparţinând minorităţilor (comunităţilor) naţionale.
minoritățile (comunitățile) naționale pot utiliza limba maternă în mass-media, în interacționarea cu autoritățile.

Discuții recente la nivel înalt

De asemenea, Ambasada Ucrainei în România transmite că au fost discuții între Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele României, Klaus Iohannis, dar și dintre Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, și Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu.

„Subiectul asigurării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale a fost abordat, în special, în cadrul recentelor convorbiri telefonice dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele României, Klaus Iohannis, dar și dintre Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, și Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu. Este definită secvența pașilor suplimentari pentru a asigura, în oglindă, drepturile corespunzătoare”.
Ambasada Ucrainei subliniază în încheiere „importanța excepțională de consolidare a încrederii reciproce și cooperării dintre Ucraina și România în contracararea agresiunii ruse împotriva Ucrainei și prevenirea difuzării manipulărilor care pot diviza și juca în mâna agresorului”.

Comisia de la Veneția, sesizată în cazul legii minorităților din Ucraina

​​Comisia de la VeQneția a fost sesizată joi cu privire la legea minorităților naționale din Ucraina, a cărei adoptare a stârnit indignare la București.

Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, în unanimitate, moțiunea inițiată de senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE și cosemnată de membri ai Delegației ungare la APCE, prin care Comisia de monitorizare a Adunării solicită oficial Comisiei pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) să se sesizeze și să adopte un aviz care să formuleze recomandări pe marginea recent adoptatei legi privind minoritățile naționale din Ucraina, se arată într-un comunicat de presă al Senatului.

Comentarii
  • Care democratie, libertate si independenta a întregii Europe apără Ucraina maaaaai???Asta -i dus cu kapul? Isi bat joc de romani si de bisericile din teritoriul romanesc din Ucraina si încă asta mănâncă kakat la greu..
    . Niste parsivi.

Adauga un comentariu