Specialiștii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean (GNM-CJ) Iași atenționează deținătorii de terenuri cu orice titlu de proprietate că arderea vegetației ierboase, a stufului și a tufărișurilor este interzisă fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului. De asemenea, dacă serviciile publice comunitare pentru situații de urgență nu au fost informate în prealabil de aceste acțiuni, riscă amenzi uriașe. Sancțiunile stabilite de legislația privind protecția mediului pentru aceste fapte sunt amenda contravențională de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoane fizice și de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane juridice. Dacă fapta a fost de natură să pună în pericol sănătatea umană, animală sau vegetală sau dacă a avut loc într-o arie protejată, constituie infracțiune.
Resturile de vegetație, transportate la groapa de gunoi
De asemenea, dacă terenurile arabile incendiate fac obiectul unor subvenții prin APIA, se poate ajunge la pierderea sau diminuarea acestora. Faptele pot fi constatate atât de comisarii de mediu, cât și de autoritățile publice locale și de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale și Ministerului de Interne. Potrivit specialiștilor din Iași din cadrul GNM- CJ Iași, practica curentă de a arde, în această perioadă, vegetația uscată reprezintă o sursă de emisii de pulberi în atmosferă, factor agravant pentru municipiul Iași. Asta se întâmplă în contextul în care se înregistrează depășiri ale PM10. Pentru a se renunța la această practică, comisarii au dispus ca SC Salubris SA să preia gratuit resturile de vegetație pe care le transportă la depozitul ecologic de la Țuțora în vederea realizării compostului.
Ce efecte au arderile necontrolate?
Specialiștii susțin că în afară de impactul asupra aerului înconjurător, aceste acțiuni au efecte asupra biodiversității, precum și asupra solului prin distrugerea adăposturilor, locurilor de hrană și reproducere a diferitelor specii de animale și păsări, inclusiv cele protejate. De asemenea, este distrusă microfauna din stratul superficial de sol cu rol în producerea humusului și degradarea progresivă a terenului cu scăderea fertilității acestuia.