Un studiu făcut de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) arată că Europa ar putea intra în colaps dacă va exista o iarnă târzie. Asta în condiţiile în care Rusia a oprit aproape în totalitate exporturile de gaze naturale.
Consiliul Europei se va reuni pe data de 7 octombrie la Praga pentru a dezbate noi măsuri de combatere a crizei energetice, dar cifrele nu sunt deloc liniștitoare.
Europa, în colaps dacă există o iarnă târzie
AIE analizează mai multe scenarii referitoare la energia din Europa în contextul unei ierni târzii. Agenția arată că o mare problemă este reprezentată de faptul că riscurile sunt enorme pentru consumatorii casnici dar şi pentru firme. Pe măsură ce Rusia întrerupe livrările de gaze naturale, UE ar putea să importe din Asia gaze lichefiate care sunt net mai scumpe decât cele clasice. În raportul publicat recent, agenția arată că țările membre ale UE trebuie să reducă consumul cu peste 13% pentru a putea face față iernii care urmează. Oficialii arată că schimbările trebuie să vină în special de la consumatorii casnici care trebuie să-și ajusteze căldura din casă dar și să se comporte mai economic decât în mod normal. Există un risc fără precedent, iar AIE oferă mai multe astfel de probleme.
Cu toate că depozitele UE sunt pline în proporţie de 88%, dacă va exista o iarnă târzie, acestea ar funcționa mai lent la finele sezonului pentru că vor fi mai goale și presiunea va scădea. Oficială pleacă de la ipoteza că depozitele sunt pline în proporție de 90%.
Pentru ca să nu existe o penurie totală de gaze naturale, consumatorii trebuie să aplice o economie de 13%, context în care depozitele ar putea să mai aibă, la finalul iernii un nivel de aproximativ 25-30%. Dacă consumatorii nu vor opera modalități de reducere, atunci depozitele vor ajunge la un nivel de 5%, iar statele ar putea să impună o raționalizare. Cantitățile mici din depozite înseamnă automat un flux mai mic de gaze, iar iarna târzie ar fi o reală problemă. AIE calculează că optimul, pentru o iarnă sigură, este ca la sfârșitul anotimpului să existe 33% grad de umplere a depozitelor. Interesant este faptul că Gazprom a publicat recent un filmuleț în care arată marile orașe europene goale pe măsură ce iarna se instalează.
Perspectivele pieței de gaze naturale sunt întunecate
Directorul piețelor energetice din cadrul AIE explică faptul că războiul din Ucraina, reducerea de gaze naturale dinspre Rusia oferă perspecitve întunecate pieței de gaze naturale din Europa, și nu numai. Rusia are un comportament imprevizibil, susține Keisuke Sadamori
„Invadarea Ucrainei de către Rusia şi reducerile semnificative ale livrărilor de gaze naturale spre Europa provoacă pagube semnificative consumatorilor, companiilor şi economiilor, nu doar în Europa dar şi în economiile emergente şi în curs de dezvoltare. Perspectivele pentru pieţele de gaze rămân întunecate, nu în ultimul rând din cauza comportamentului impredictibil al Rusiei, care i-a spulberat reputaţia de furnizor de încredere. Dar toate semnele arată că pieţele vor rămâne tensionate până în 2023”, a adăugat Sadamori.
Agenția Internațională a Energiei a fost înfiinţată în 1974 după şocul petrolie şi este organismul care consiliază problemele energetice a celor mai dezvoltate 29 de state din lume. Faptul că organismul anunță că Europa ar putea intra în colaps în cazul unei ierni târzii neliniștește populația continentului puternic lovit de criza energetică și de criză economică.