Local

Kinetoterapeutul Constantin Moșuleț, despre cum este afectată coloana copiilor din cauza ghiozdanelor: „Dacă o bretea este mai lungă decât cealaltă, se schimbă coloana și apar scoliozele” – VIDEO

Publicat: 17 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Kinetoterapeutul Constantin Moșuleț despre cum este afectată coloana copiilor din cauza ghiozdanelor Dacă o bretea este mai lungă decât cealaltă se schimbă coloana și apar scoliozele - VIDEO
Constantin Moșuleț, kinetoterapeut la Kids Recovery Kinetic, este de părere că ghizdanul ar trebui să constituie maximum 10% din greutatea corporală a copilului.

Kinetoterapeutul Constantin Moșuleț a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre cum este afectată coloana copiilor din cauza ghiozdanelor. Ce trebuie să facă părinții pentru a evita o scolioză sau o altă afecțiune care poate apărea în timp?

Constantin Moșuleț, kinetoterapeut la Kids Recovery Kinetic, este de părere că ghizdanul ar trebui să constituie maximum 10% din greutatea corporală a copilului și să fie foarte bine făcut, în sensul că bretelele trebuie să fie late, nu subțiri. Mai mult decât atât, ghiozdanul nu trebuie să atârne în partea lombară, ci să fie perfect așezat pe umeri, echilibrat. Acesta a mai precizat că, dacă o bretea este mai lungă decât cealaltă, se schimbă coloana și apar scoliozele, care pot fi atât scolioze în C, cât și scolioze în S. Scoliozele apar din cauza posturii în bancă, dar, mai ales, a ghiozdanului.

Kinetoterapeutul Constantin Moșuleț, despre cum este afectată coloana copiilor din cauza ghiozdanelor: „Orice mic semn de alarmă este bine de verificat la medic”

Constantin Moșuleț consideră că cei mici nu ar trebui să aibă nicio rezervă să spună părinților când îi dor umerii, când îi doare spatele, când apar, inclusiv, dureri la nivelul genunchilor. De mici, de când încep să meargă la școală, aceștia ar trebui supravegheați îndeaproape de părinți, pentru a observa, la timp, orice mică deformare a coloanei vertebrale. Dacă sunt cele mai mici semnale că ar putea apărea o deviație a coloanei vertebrale, o scolioză sau orice altă afecțiune, se poate interveni pentru a putea fi imediat corectate.

„Sunt probleme care sunt zilnice, pe care trebuie să le urmărim îndeaproape și care, dacă le urmărim, scăpăm de anumite necazuri mai târziu. Scăpăm de foarte multe chestii, dacă sunt descoperite la timp. Acești coopii nu ar trebui să aibă nicio rezervă să spună părinților când îi dor umerii, când îi doare spatele, când apar, inclusiv, dureri la nivelul genunchilor, dacă este o poziție aiurea a ghiozdanului. Când apar la spital, vor intra pe această filieră, medicii imediat le vor face o radiografie, vor vedea care este problema și, automat, vor începe anumite exerciții sau, măcar, îi pun în alertă pe părinți.

Din păcate, ar trebui ca acești copilași să nu ajungă în spitale. Pentru că, de mici, de când încep să meargă la școală, ar trebui ca părinții, seara, când se mai face o băiță sau când se schimbă copilașul, să supravegheze, să vadă o mică deformare a coloanei vertebrale, când se apleacă, să vadă dacă îi ies vertebrele în mod excesiv, orice mic semn de alarmă este bine de verificat la medic. Dacă sunt cele mai mici semnale că ar putea apărea o deviație a coloanei vertebrale în plan sagital sau scolioză sau ceva, atunci imediat se pot corecta. Cu cât e mai din timp, cu atât este mai bine”, a declarat Constantin Moșuleț, kinetoterapeut, la BZI LIVE.

Afecțiunile coloanei la copii sunt ușor de corectat cu ajutorul menținerii unei poziții adecvate la școală, dar și acasă. În plus, se poate apela la ajutorul unui kinetoterapeut, care îl va învăța pe copil exerciții ușoare și frumoase, care să nu reprezinte o corvoadă pentru cel mic.

„Acestea se pot corecta inclusiv prin poziție (la școală, acasă), prin aceste cabinete de kineto, se pot face exerciții foarte ușoare, foarte frumoase, prin care atragem copilul și el vine cu plăcere. Sau, în cel mai rău caz, se ajunge la spital, se face radiografie, atunci se vede exact despre ce este vorba, iar medicul intervine foarte prompt și se pot corecta foarte multe anomalii din timp, dacă ne dăm seama de ele.”, a adăugat Constantin Moșuleț.

Constantin Moșuleț trage un semnal de alarmă: „Se poate ajunge la spital, la intervenții chirurgicale”

Kinetoterapeutul a fost întrebat care este cea mai gravă situație, în care se poate ajunge, dacă cel mic nu este urmărit îndeaproape, în ceea ce privește anomaliile coloanei vertebrale. Astfel, el a ținut să tragă un semnal de alarmă, spunând că se poate ajunge la spital și, chiar, la intervenții chirurgicale.

Tocmai de aceea, kinetoterapeutul îndeamnă părinții să îi învețe pe copii să nu stea cu capul aplecat, atunci când se uită la calculator sau la telefon, ci să ridice dispozitivul la nivelul ochilor.

„Se poate ajunge la spital, la intervenții chirurgicale. Haideți să le luăm pe rând. Copilul nu trebuie să stea cu capul aplecat când se uită la calculator sau la telefon, el trebuie să își ridice puțin telefonul și, atunci, automat capul va sta într-o poziție corectă. Ca să înțeleagă și copiii, o mică greutate, de jumătate de kilogram sau un kilogram, dacă o ținem pe lângă corp, nu-i simțim greutatea. Dacă punem greutatea în față, o putem ține zece secunde, treizeci de secunde, un minut, după care începe mâna să ne tremure. Ei, aceasta este poziția când capul stă în față. Capul are și el o greutate, noi nu ne dăm seama. În momentul în care îl ținem aplecat spre față, coloana suferă și apar acele dureri cervicale, apare acea cifoză, acea cocoașă, care apare în spate. Și aceasta se poate foarte ușor trata printr-o poziție corectă.”, a mai spus kinetoterapeutul Constantin Moșuleț, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Adauga un comentariu