Local

Protest împotriva prețului carburanților, la Iași! Câți oameni au participat la marșul auto – GALERIE FOTO / VIDEO

Publicat: 30 iun. 2022
: masini parcate in parcarea auto a Garii Internationale
Oamenii au ieșit la protest din cauza nemulțumirilor cauzate de prețul mare al carburanților

În cursul serii de 30 iunie 2022, un grup de ieșeni a ținut un protest organizat în fața Gării Iași. Aceștia s-au aliat mișcării de revoltă națională adresată creșterii continue a tarifului combustibilului. Astfel, protestul împotriva prețului carburanților s-a desfășurat în Iași sub forma unui marș auto.

La începutul acestei luni, pe fondul nemulțumirilor cauzate de creșterea accelerată a prețului combustibilului, mai mulți români s-au organizat pe Facebook în vederea organizării unui protest împotriva prețului carburanților. Ieșenii s-au alăturat și ei acestui demers, creându-și grupuri pe whatsapp și telegram pentru a se putea mobiliza mai bine.

Protest împotriva prețului carburanților, pus la cale de la începutul lunii

Din cauza scumpirii continue a prețului carburanților, oamenii au decis să-și exprime nemulțumirea în stradă. În urma mișcărilor dezorganizate de la începutul lunii iunie, protestatarii au decis să se organizeze pentru data de 30 iunie, cerând și toate avizele necesare de la primării pentru o astfel de manifestație. Astfel, seara, după ora 18.00, la data aleasă de comun acord la nivel național, ieșenii au ieșit să protesteze. Mișcarea a luat forma unui marș auto care s-a deplasat pe un traseu prestabilit.

Oamenii sunt nemulțumiți de tariful mare al combustibilului atât din cauza faptului că deplasarea cu autoturismul personal a devenit o necesitate și, deci această scumpire se reflectă clar în buzunarele lor în momentul în care merg la pompele de alimentare, cât și din cauză că scumpirea combustibilului a atras după sine o serie de măriri de preț în lanț, crescând taxele percepute pentru transportul alimentelor, hainelor și a celorlalte tipuri de produse.

„Vrem preț mai mic la benzină. O să se scumpească toate, de la toamnă cred c-o s-o facă 15 lei. O micșorat 50 de bani și o face 12 lei acum. Asta e oleacă de fum în ochi”, a spus protestatarul Marius Gălușcă.

Prezente la protestul din seara au fost cel puțin 100 de mașini, adunate inițial în fața Gării Internaționale din Iași de unde au și plecat pe traseul strada Străpungere Silvestru – strada Canta – șoseaua Păcurari – strada Păcurari – Bulevardul Independenței – strada Stihii – strada Cucu – Bulevardul Tudor Vladimirescu – strada Tătărași – strada Ion Creangă – strada Dr. Savini – strada Vasile Lupu – Bulevardul Chimiei – Bulevardul Primăverii – Bulevardul Socola – Bulevardul Poitiers – șoseaua Nicolina – Podu Roș – strada Sf. Lazăr – strada Anastasie Panu – strada Palat – Bulevardul Ferdinand I – Podul de Piatră – strada Silvestru – Piața Gării.

Oamenii au ieșit în stradă pentru că-și fac griji pentru bugetul lor.

„Vrem să ne facem auziți împotriva abuzului. Cei din Guvern nu iau nicio măsură, cu toate că lumea e revoltată. Suntem nemulțumiți și din cauză ca în urma ședinței s-a decis reducerea cu 50 de bani pentru că această sumă arată importanța pe care ne-au dat-o nouă. O reducere mai mare a prețului la carburant ar fi necesară. Prețul ăsta ne afectează foarte tare pentru că trebuie să reducem anumite cheltuieli în casă. Astăzi, mașina nu este o fiță, este o necesitate. Te deplasezi cu ea acasă, la facultate, la spital. Ai nevoie de ea. Este esențială în orice familie” , a menționat Maxim Gălușcă.

Prezentă la protest a fost și poliția locală care s-a asigurat de bunul mers al lucrurilor și că toată lumea urmează regulile de circulație. De altfel, și organizatorul protestului în Iași, Octavian Prioroc, prezent la protest cu o boxă, a îndemnat oamenii să urmeze indicațiile polițiștilor și regulile de circulație

Alte acțiuni de protest ale ieșenilor

Ieșenii au mai ieșit la protest și în datele de 13 și 14 iunie 2022. În prima zi a protestului, mișcarea a fost de mai mică anvengură, când, 8 persoane au blocat accesul la pompele de alimentare din benzinăria OMV din Păcurari, iar, ziua următoare, protestatarii s-au adunat în parcarea benzinăriei Lukoil din apropierea Palas Mall. La început mișcarea nu era foarte bine pusă la punct, fiind propuse mai multe metode de protest. De aceea, s-au propus inițial ca date oficiale ale protestului 26 iunie sau 30 iunie pentru a lăsa suficient timp doritorilor să se organizeze.

Până să fie ales marșul auto, manifestațiile au presupus blocarea accesului la pompe. Au mai fost, de asemenea, discuții despre abandonarea mașinilor pe stradă, plătirea tarifului în monede, acțiuni menită să-i descurajeze pe cei care aveau nevoie să alimenteze.

În tot acest timp, angajații benzinăriilor nu au spus nimic, argumentând că nu au dreptul să comenteze legat de acest eveniment.

Ei sunt nemulțumiți de prețul combustibilului propriu-zis, ci de scumpirile care urmează acestei majorări a prețului.
Comentarii
 • Dar pentru scumpirea alimentelor, lipsa locurilor de munca sau salariile mici nu protesteaza nimeni ?
  O adunatura de posesori de VW si Audi second hand care nu mai pot sa ne umple de fum puturos de motorina prin oras. Nu se mai pot plimba prin municipiu toti cocalarii cu cazane de 1.000 de euro…nici o paguba. Masina este un lux saracilor si nu un drept….Sa se subventioneze puternic transportul de marfa si calatori, iar restul strangeti cureaua ca nu v-ati nascut cu fundul in masina sa va duceti plozii la scoala in fiecare dimineata….Exista autobuze, tramvaie, biciclete…

 • Sa o faca 20 de lei litrul! Scapam de toate rablele poluante! Nu in ultimul rand o sa scapam si de bizonii anexa la rable. Poate chiar 30 de lei ar fi mai corect.

 • Au iesit sarakiile sa urle ca ie scumpa motorina ? luati in plm tramvaiul, bicicleta, luatio pe jos saracilor !, de cind este lumea pulimea mergea pe jos si nu comentau !, nu ati permiti ? asa si ?

 • Masina e o necesitate ??? S-a umplut Tudor Vladimirescu si Copoul de cazane de 500 Euro ale studentilor care nu mai pot veni de la comuna decat cu masina, ca de la tren sau autobuz li se apleaca. Toate parcarile din jurul blocurilor sunt pline de harburi care stau nemiscate cu saptamanile sau lunile. Scoateti toate masinile nefolosite in afara orasului la o parcare mare cu taxa, iar cei care vor sa le parcheze in fata blocului sau pe strada sa plateasca abonament de intrat in oras de 200-300 RON pe luna. Din banii stransi se poate investi in transportul public modern, cu eliberarea tuturor benzilor 1 blocate acum de masini in tot orasul.

 • Scumpiti va rugam mai mult, sa fie 14lei litru sa scapam de toate cotoarbele alea din clip, numa masini de 100 euro cu catalizator si dpf scos din 1900 toamna, doamne ajuta sa se scumpeasca si sa eliberati orasul cu harburile voastre.

 • Sa se scumpesca atat de mult ca la 50 de lei cat alimentati de obicei nici motorul nu o sa porneasca. Cea mai inteleapta metoda de a scapa de cazane si tigai!

 • La caruta tovarasi! Ati uitat de capastru si bici si ati facut o pasiune pentru volan si claxon.Vin vremuri balegoase asa ca sus pe capra!

 • Proprietatea privata este sfântă, dragi troli de la comentarii. Cum puteți scrie asemenea mizerii?
  Bravo lor. Singurii care mai fac ceva în țara asta.

 • Marcel ce ai baut tatae ? despre ce proprietate vorbesti in ecuatia sta ? lea confiscat cineva cazanele? a intra cineva pe proprietatea lor ? sau care e faza ? cum ? daca tu vrei sa faci un gratar de mici la Ciric da tu nu ai bani nici de o apa plata incepi sa urli prin oras , sa faci demonstratii ca nu se mai poate ?

 • Ati votat liberali și Iohannus, asta aveți! Sa va fie de bine!!! Cat de proooști puteți fi de l-ati votat pe Iohhanus a doua oară?! Sa va tarati ca ramele de foame!

 • Total de acord cu concluziile dvs domnilor. Numai pulimea cu volan protestează aiurea. Baaaa protestatari oligofreni… Treceți dracului la CTP au tarife bune de ex 500RON pe 6 luni vineri e gratis sau luați-vă bicicleta așa scăpați și de burțile alea mari pline de kkt. În comerțul capitalist nu e prost mirlan sau profitor ăla care cere ci e prost ăla care dă. Ia nu alimentați toți vreo 6 luni să stea cu marfa nevinduta să vedeți cum se face la jumătate. Să auzim de bine și de citi mai mulți cocalari în cap de pod.

 • Frustrati sunt cazangii. De ani buni nimeni nu a iesit in strada ca nu are loc de munca platit sau ca alimentele se scumpesc. Doar vai, ca nu au carburant sa mearga la WC cu masina.

 • Iar impotriva PNL-ului care a votat impotriva supraimpozitarii pensiilor speciale nu vreti sa iesiti?
  Au pensii de peste 70,000 de lei ba fratilor.
  Si iar o sa ii votati la alegeri? Fraierilor..

 • Majoritatea USR-istilor care comenteaza pe aici, fiind simpli USR-isti, deci niste roboti programati sa aplaude si atat, nu inteleg ca scumpirea carburantului inseamna scumpirea vietii in toate segmentele sale.

  Am intrat in noua paradigma si anume „incalzirea globala”. Nu am intrat ca am vrut noi, am intrat ca asa a fost ordinul de la sefi. Cat va dura? Zeci de ani. Ce se va intampla? Sclavie.

  Ideea complet eronata ca actiunile omului afecteaza clima, va inrobi planeta. Orice vei manca, oriunde te vei deplasa, va fi monitorizat si calculat. Si daca depasesti limita zilnica aprobata, vei avea de suferit. Sclavie moderna.

  Prin urmare, protestul oamenilor astia e de apreciat insa 20 de romani nu vor schimba noua ordine mondiala, noile restrictii etc.

  Pretul carburantului va ramane sus, ba se va duce spre 20 de RON pentru ca ordinul este ca masinile personale sa dispara. Pentru ca „incalzire globala”, noua paradigma in care am intrat. Primarii vor incepe sa creasca taxele pe masini, taxele la parcare etc. Masinile trebuie sa dispara. E ordin.

  Sigur ca USR-istii vor aplauda orice, pentru ca ei asta fac, ei altceva nu pot sa faca, ei asa sunt programati. Cadre de partid perfect ajustate pentru „noua normalitate”, niste idioti extremi de utili in marxism.

 • oamenii aia au iesit in strada pentru ca pretul combustibilului – adica al plandemiei + ukronazistilor – afecteaza orice produs: de la biletul ratp pina la o paine

  chiar daca ar merge toata lumea pe jos in IS…pretul combustibilului ar avea acelasi efect

  politicienii vor sa sustina ucraina pina la ultimul ban din buzunarul fiecarui roman

 • – – – Indivizii ce blameaza protestatrii ( parca ar fi platiti sa cante aceeasi melodie la unison ca in plandemie sau poate or fi milionari incurcati de „caznele” care circula pe strazi si care nu l-au ascultat pe Base sa se mute in occident !) , nu spun ca ar fi iresponsabili si/sau inconstienti ci doar niste milionari ACRITI ce nu-si pot trai fericirea din cauza unor proteste . Totusi milionar fiind si sa nu intelegi implicatiile socio-economice ale acestor scumpiri pe termen lung , eu nu prea am auzit , dar voi ?

 • Protestatarii ar trebui priviti ca niste eroi. Ei si-au sacrificat din timpul lor si din banii lor de benzina sa mearga sa va anunte ca nu mai putem trai…

 • @HAna, ce fumezi soro?
  Ăștia de-au ars iezi gaz că proștii, sunt ăia de își puneau de 50 Ron motorină și se dădeau la vale pe Copou pe „liber”…

 • Duamna Ana, eu propun sa va implicati in ridicarea unor statui acestor „eroi” si amplasarea lor in toate benzinariile din Iasi. Si nu uitati de certificate de eroi cu tot tacamul (10 ha teren, spatiu comercial moka, pensie de erou, schimbarea cazanului cu o masina noua, 0,1 lei litrul de combustibil).

 • nu iesiti in strada cind se mareste pretul benzinei/motorinei pentru ca slava ukraini?
  oookey, sa nu plingeti cind mincati gindacei 🙂
  nu veti avea nimic, dar veti fi fericiti 🙂 – suna cunoscut?

 • Alooo, stiti ca odata cu scumpirea motorinei si a benzinei se scumpesc toate ,inclusiv transportul in comun ????? Aviz celor care nu le pasa de scumpire…..

 • Bravo celor care au participat.

  USR-isti de toate felurile prin comentarii, postaci platiti. Ecomarxisti, neomarxisti ….La ei e să faca toti cum zice ăl de sus, nu conteaza cum o duce românul de rând. Ei cred ca românii au bani de nave spațiale ecologice.
  Ei nu au fost de acord cu demiterea Iohannisului, asa ca sa stea in banca lor si sa poarte chilotii pe care ii doresc.
  Europa polueaza doar 9% din totalul de pe glob, vă dați seama ce mult polueaza poporul asta saracit de hoți de ne trebuie noua acum mașini electrice tuturor, iar restul sunt „cazane”

Adauga un comentariu