Eveniment-Social

Schimb de experiență România – Norvegia în cadrul proiectului “ZETgeneration – Zâmbet, Empatie, Terapie”

Publicat: 28 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Schimb de experiență România  Norvegia în cadrul proiectului ZETgeneration - Zâmbet Empatie Terapie
În urma realizării a patru producții de artă contemporană: un mediu metraj, un spectacol PsychicFormance, doua Instalații (de artă), una realizată în România și una în Norvegia – într-un experiment în oglindă, având în comun tema propusă: tulburările de depresie în rândul generație Z, concluziile și dezbaterile pe tema aferentă au avut loc în Oslo

Ateneul Național din Iași încheie proiectul „ZETgeneration – Zâmbet, Empatie, Terapie”, program RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, cu un schimb de experiență România-Norvegia. Partenerul de proiect, DAC Music Performance, reprezentat de pianistul Dragoș Andrei Cantea, a adus o contribuție valoroasă în ceea ce privește schimbul intercultural.

În urma realizării a patru producții de artă contemporană: un mediu metraj, un spectacol PsychicFormance, doua Instalații (de artă), una realizată în România și una în Norvegia – într-un experiment în oglindă, având în comun tema propusă: tulburările de depresie în rândul generație Z, concluziile și dezbaterile pe tema aferentă au avut loc în Oslo. În perioada 18-23 aprilie 2024, echipa formată din actorii: Sorin Cimbru, Bianca Ioan, artistul plastic: Alexandru Grigoraș, respectiv psihologul: conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, coordonatorul cultural al proiectului: Cezara Fantu și managerul de proiect: Bogdan Ropotă, au participat la o serie de activități și workshop-uri în capitala Norvegiei, privind arta și terapia prin artă.

„Între 12 și 18 ani este o perioadă în care individul simte o nevoie puternică de a reflecta profund la ce i se întâmplă: Cine sunt?. Un uragan hormonal, o revoluție domestică și intimă se pornește în adolescent și în jurul lui. Psihanalistul Winnicott afirma: Ați semănat un bebeluș și recoltați o bombă. Unele bombe sunt mai ușor de dezamorsat decât altele. Nucleul unei culturi influențează. Și o altă dimensiune. Individualism-colectivism. Depresia descrisă de copiii români și copiii norvegieni vine cu o abordare diferită privind transpunerea în artă. În ce condiții poate depresia să se convertească în ceva prețios? Ce trebuie să se întâmple pentru asta?”, a afirmat coordonatorul cultural al proiectului, Cezara Fantu.

Proiectul ZETgeneration – Zâmbet, Empatie, Terapie, a fost finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APEL 6 – Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței și a publicului – Sesiunea 3, valoarea proiectului fiind de 960.829,16 RON (194.181,44 EUR), din care 85% Grant SEE și 15% bugetul național.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu €3,3miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

Adauga un comentariu