Magazin

Totul despre CEAPA si efectele ei asupra sanatatii

Publicat: 19 dec. 2013
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Totul despre CEAPA si efectele ei asupra sanatatii
1

Ceapa este una din legumele cele mai des folosite de catre gospodine la prepararea mancarurilor gustoase. Dar ceapa nu trebuie privita numai ca un aliment, un ingredient ci si ca un medicament. Ceapa, atat cea verde, cat si cea uscata are diverse proprietati foarte benefice pentru organismul nostru.

Ceea ce este bine de stiut, este faptul ca ceapa nu impune niciun fel de restrictii, si anume poate fi consumata de catre persoane de toate varstele, nu se impune un regim strict cu ceapa, ci aceasta poate fi consumata in timpul meselor principale, nu provoaca niciun fel de reactii neplacute in organism, in afara de mirosul neplacut ce ramane si persista in respiratie persoanei care a consumat ceapa. O cura cu ceapa poate fi tinuta, asadar, pe tot parcursul vietii, si aceasta are multiple proprietati ce previne foarte multe boli ale organismului nostru.

Beneficiile cepei asupra organismului
Ceapa este un aliment foarte bogat in vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 si magneziu, si saraca in grasimi saturate, sodiu si colesterol. Astfel ca, ceapa are valori nutritive perfecte pentru a scapa de grasimea in exces si de colesterol, si in acelasi timp va ajuta sa aveti o sanatate de fier.

Ceapa mai are in compozitie si carbohidrati, dar si importante cantitati de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, precum si substante cu proprietati antiseptice. Ceapa este si un diuretic ce favorizeaza eliminarea sodiului din organism, si are si proprietatea de a calma tusea si de a desfunda caile respiratorii.

De asemenea, este bine cunoscut faptul ca ceapa este un somnifer natural foarte bun, fara efecte secundare, care nu da dependenta de niciun fel. Starile nervoase si de agitatie pot fi de asemenea calmate cu ajutorul unei cepe zdrobite, pe care sa o tinem la nas. Ceapa este considerata a fi cel mai puternic detoxifiant natural, deoarece curata organismul de toxinele din corp.

Pentru a-si pastra proprietatile minunate pe care le-a primit de la natura, ceapa trebuie consumata in stare cruda, fie ca vorbim de ceapa rosie, de ceapa alba sau de ceapa galbena, sau chiar de ceapa verde. Ceapa are proprietatea de a micsora simtitor riscul dezvoltarii unui cancer la plamani.

Ce afectiuni previne si trateaza ceapa?
Ceapa este un excelent aliment care ofera protectie organismului, intareste sistemul imunitar, ne scapa de depresii si ne fereste de afectiuni din cele mai grave. Datorita continutului ridicat de fier, ceapa este buna pentru persoanele ce sufera de anemie. Simptomele de artrita si guta pot fi diminuate printr-un consum constant de ceapa datorita agentilor antiinflamatori din ceapa.

Ceapa este si un puternic antiseptic, luptand impotriva infectiilor provocate de bacterii, dar are si proprietatea pe de alta parte, de a scade tensiunea arteriala, ajutand la subtierea sangelui si la curatarea acestuia de grasimile nesanatoase, si anume de colesterolul rau.

Cancerul de colon si cancerul pulmonar pot fi prevenite printr-un consum constant de ceapa, iar ceapa consumata din belsug va ameliora simtitor constipatia cronica si balonarea, precum si flatulenta. Persoanelor ce sufera de diabet le este recomandat un consum constant de ceapa deoarece aceasta are proprietatea de a scade nivelul de insulina si de a creste toleranta la glucoza, iar un anumit component din ceapa cruda previne osteoporoza.

Mai mult decat atat, ceapa este un excelent stimulent al sistemlui imunitar si este unul din cele mai bune remedii impotriva racelilor. Dupa usturoi, ceapa este ideala pentru tratarea afectiunilor respiratorii si al libidoului scazut, fiind un puternic afrodisiac.

Ceapa este bogata in flavonozi care ajuta la reducerea riscului bolilor de inima. Flavonoizii sunt cunoscuti pentru activitatea lor antioxidanta. Astfel, ceapa ajuta la mentinerea unei inimi sanatoare, protejand organismul de formarea colesterolului. Muschii sunt protejati datorita unui flavonoid denumit quercetina, ce previne stresul oxidativ la nivelul creierului.

De asemenea, acest flavonoid, impreuna cu compusii sulfurosi din ceapa, previn osteoporoza, sustinand densitatea osoasa. Digestia este mult facilitata prin intermediul fructooligozahariduluim un carbohidrat special, ajutand la reglare tranzitului intestinal.

Nasul infundat poate fi de asemenea tratat foarte usor, fara medicamente sau picaturi de la farmacie, daca rontaiti o ceapa cruda inainte de culcare. Iar durerile de dinti pot fi calmate prin aceeasi procedura. Mai mult decat atat, infuzia de foi de ceapa face minuni pentru toate tipurile de tuse, iar acneea poate fi tratata prin aplicarea unei masti din suc de ceapa si miere.

Ceapa face minuni in tratarea afectiunilor aparatului respirator
Consumata in stare cruda, in forma de suc sau chiar ceai de frunze uscate de ceapa, acest aliment este miraculos in cazul afectiunilor cauzate de gripa sau raceala. Pentru a trata racelile, chiar si cele mai puternice, se face un ceai din doua cepe fierte cu tot cu coaja, vreme de cinci minute, la o cana de apa. Dupa ce s-a racit, se strecoara si se bea pe stomacul gol dimineata.

Acesta este cel mai renumit leac din batrani pentru tratarea gripei si starilor gripale. Un alt remediu pentru raceala si gripa ce se prepara din ceapa, este o solutie obtinuta din patru cepe lasate la macerat vreme de o zi, intr-un litru de apa calduta, din care se bea doua cesti zilnic.

Daca aveti nasul infundat, este suficient sa radeti o ceapa, sa o puneti in doua bucatele mici de tifon la nas. Mai mult decat atat, ceapa este un remediu natural pentru scaderea febrei, daca inveliti o bucata de ceapa in tifon si o puneti la ureche pe timp de noapte.

Ceapa coapta aplicata pe piept sau pe gat intr-un tifon steril face minuni in cazul durerilor cauzate de bronsite, bronsiolite si tuse. Cataplasmele cu ceapa coapta se tin toata noaptea. Siropul de ceapa poate fi consumat in cure de cate trei saptamani, timp in care consumati cate trei lingurite de sirop zilnic.

Tusea persistenta si tusea convulsiva pot fi tratate prin decoctul de ceapa, sau prin infuzia de ceapa cu miere de albine. Ceaiul de coaja de ceapa este renumit pentru proprietatile miraculoase pe care le are asupra organismului care lupta cu o tuse puternica. Acesta se prepara din coaja luata de la zece cepe la un litru de apa, fierte vreme de 15 minute. Ceapa are proprietati foarte puternice asupra organismului si in caz de tuse uscata, laringita sau ast bronsic.

Durerile in gat pot fi tratate cu tinctura de ceapa, pe plan intern, consumati cate o lingurita de tinctura inainte de fiecare masa, sau cu ajutorul cataplasmelor cu ceapa coapta.

Migrenele, starile febrile, povocate de raceala si gripa pot fi de asemenea tratate cu ajutorul cepei, iar in cazul parazitilor intestinali, consumul de ceapa este necesar. Ceapa poate fi folosita ca si medicament nu numai in cazul tratarii afectiunilor tractului respirator, ci si in afectiunile gastrice, hepatice, edeme renale, etc.

Ceapa cruda si ceapa fiarta este recomandata a fi consumata in cantitati mari de persoanele ce sufera de ulcer gastric, edeme renale si hepatice sau dereglari intestinale. Sucul de ceapa face minuni in cazul persoanelor ce necesita un tratament pentru drenarea bilei si pentru ulcer.

Stomatitele pot fi tratate cu usurinta prin consumul de ceapa cruda iar in cazul obezitatii, atat ceapa cruda cat si supa de ceapa sunt foarte indicate. Ceapa poate fi considerata, intr-adevar un aliment minune. Nu costa mult, este cat se poate de naturala, poate fi folosita atat in alimentatie cat si in medicatie.

Sursa: financiarul.ro

Adauga un comentariu