Local

Șapte elevi de la Colegiul Național „V. Alecsandri” din Iași au participat la o mobilitate Erasmus+, în Turcia

Publicat: 08 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Șapte elevi de la Colegiul Național V. Alecsandri din Iași au participat la o mobilitate Erasmus în Turcia
În perioada 23 mai - 3 iunie 2022, șapte elevi de la Colegiul Național „V. Alecsandri” din Iași, din clasele IX-X, au participat la o mobilitate Erasmus+, în Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi din Salihli, regiunea Manisa, Turcia

În perioada 23 mai – 3 iunie 2022, șapte elevi de la Colegiul Național „V. Alecsandri” din Iași, din clasele IX-X, au participat la o mobilitate Erasmus+, în Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi din Salihli, regiunea Manisa, Turcia. Aceștia au avut șansa de a descoperi sistemul educațional turc, luând parte la ore de informatică, muzică, desen, educație fizică și istorie.

Pe lângă noutățile în materie de cultură și educație, elevii români au constat că în școala Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi, Salihli, nu sună niciodată clopoțelul. Cu toate acestea, elevii nu întârzie la ore și nici nu se află pe holuri în timpul lecțiilor. Este un experiment educațional implementat de-a lungul timpului pentru conștientizarea elevilor cu privire la atitudinea și comportamentul școlar responsabil.

Dezvoltarea învățării digitale, a competențelor de comunicare într-o limbă străină și a gradului de înțelegere a unei alte culturi

În perioada 23 mai – 3 iunie 2022, șapte elevi de la Colegiului Național „V. Alecsandri” din Iași, au participat la o mobilitate Erasmus+, în Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi din Salihli, regiunea Manisa, Turcia. Pe durata mobilității, elevii au desfășurat activități complexe și diverse, care au vizat dezvoltarea învățării digitale, a competențelor de comunicare într-o limbă străină și a gradului de înțelegere a culturii și tradițiilor europene de către elevi.

Astfel, în cea de a doua mobilitate din acest an școlar, cei șapte participanți, elevi din clasele IX-X, profil real, au avut oportunitatea de a se familiariza cu sistemul educațional din Turcia, de a-și dezvolta competențele de comunicare în limba engleză, participând la lecțiile din programul școlar al liceului gazdă, de a explora aplicații noi și de a învăța metode din lumea codării (mBlock). Elevii ieșeni au avut parte de noi provocări în cadrul orele de informatică, trebuind să rezolve prin aplicații interactive algoritmi redați în limba turcă. Cu acest prilej, au avut șansa de a și învăța câteva cuvinte în limba turcă.

Elevii Colegiului Național „V. Alecsandri” din Iași au luat parte și la lecții de muzică și desen, ocazie cu care și-au pus în valoare competențele artistice. Ieșenii au intrat în contact cu un adevărat mozaic cultural al ritmurilor turcești reprezentative pentru fiecare zonă geografică a țării. Elevii au învățat cum să folosească tehnica tradițională Ebru, caracteristică picturii pe apă, în timp ce la activitățile sportive s-au implicat în mai multe jocuri de echipă, alături de elevii turci, și au învățat dansuri specifice celor două popoare.

Șapte elevi de la Colegiul Național „V. Alecsandri” din Iași au putut descoperi cum se desfășoară cursurile la un liceu din Turcia

Orele de istorie au fost extrem de interesante pentru elevi, desfășurându-se în mod interactiv, în aer liber, la site-urile arheologice de la Sardes  și Efes, locuri de confluență ale marilor imperii din antichitate. În afară de lecțiile organizate într-o manieră modernă, pe table interactive și având la dispoziție platforma de învățare oferită școlilor de Ministerul Educației din Turcia, participanții la mobilitate au descoperit cu entuziasm activitățile extrașcolare ale elevilor de la liceul gazdă. FUBU („For us, by us” ) este un proiect creat la inițiativa elevilor, prin care aceștia își pot descoperi și exersa pasiunile, ajutați fiind de profesori.

Dată fiind perioada în care s-a desfășurat mobilitatea în Turcia, elevii ieșeni au luat parte și la festivitatea organizată la final de an școlar și la festivitatea de absolvire a liceului, desfășurată la apusul soarelui, în curtea școlii, într-o atmosferă de sărbătoare. Elevii Colegiul Național „V. Alecsandri” din Iași au fost încântați să descopere Planetariul dotat cu un telescop profesional, folosit de elevi la observarea și studiul constelațiilor și a cerului.

Cei șapte elevi alecsandriști participanți la mobilitate au fost impresionați de ospitalitatea elevilor și a profesorilor turci, precum și de valorile și de calitatea educației de la Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi, Salihli.

Adauga un comentariu