Economic Local

A muncit în construcții ani de zile, în străinătate, dar s-a întors în Iași ca să se facă hairstylist. Ștefănel Cojocaru e mai fericit ca niciodată de când tunde clienții. „Mi-am dorit să am ceva al meu”

Publicat: 11 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A muncit în construcții ani de zile în străinătate dar s-a întors în Iași ca să se facă hairstylist. Ștefănel Cojocaru e mai fericit ca niciodată de când tunde clienții. Mi-am dorit să am ceva al meu
Ștefănel Corneliu Cojocaru, din Iași, a muncit mulți ani în străinătate, în construcții, iar, de ceva timp, s-a întors acasă și s-a reprofilat, devenind hairstylist. A depus un proiect la AFIR și, dacă primește banii, va investi într-un salon de înfrumusețare fonduri europene în valoare de 50.000 de euro

Ștefănel Corneliu Cojocaru, din Iași, a muncit mulți ani în străinătate, în construcții, iar, de ceva timp, s-a întors acasă și s-a reprofilat, devenind hairstylist. Tânărul în vârstă de 27 de ani spune că venise în Iași să deschidă un salon de înfrumusețare cu banii câștigați, însă a învățat să tundă și a fost imediat remarcat de patronii saloanelor din Iași. A depus un proiect la AFIR și, dacă primește banii, va investi în salon fonduri europene în valoare de 50.000 de euro

Povestea de succes a lui Ștefănel Corneliu Cojocaru, în vârstă de 27 de ani, începe când acesta avea 18 ani. Atunci a decis să plece în străinătate, să muncească în construcții, pentru că nu știa altă meserie. După 6 ani de muncă în Anglia, Germania și Franța, el s-a întors acasă pentru a deschide o afacere. Primul lucru la care s-a gândit a fost să deschidă un salon de înfrumusețare, pentru că acest tip de afacere este unul de durată și, din câte se informase, profitabil. A făcut cursuri de hairstylist și, de peste 2 ani, lucrează în saloanele din Iași.

„Am muncit în străinătate, câțiva ani, în construcții în Anglia, Germania și Franța. Am făcut bani frumoși din asta, pentru că era plătită bine munca aceasta. Dar nu am mai vrut să lucrez în străinătate pentru că era destul de greu și m-am întors acasă. Am venit în țară și, neștiind ce să fac, am zis că ar fi bine să îmi deschid o afacere, un salon de înfrumusețare. Toată lumea merge la tuns sau la aranjat și salonul e o afacere care, indiferent de vremuri, rezistă. Am plecat cu ideea să fac o afacere în domeniul acesta, dar a început să îmi placă meseria de hairstylist.

Eu am făcut cursurile la Academia Donna Carina și, imediat după aceea, m-au angajat la ei, în salonul din Palas, unde am muncit 6 luni. A venit pandemia, am avut o pauză de la muncă și, apoi, am plecat la Pașcani, pentru că eram mai aproape de casă. Am început să fiu cunoscut, să mă caute lumea, iar, acum, îmi merge foarte bine și la Pașcani, în salonul în care lucrez acum”, spune Ștefănel Corneliu Cojocaru, hairstylist.

Ștefănel Corneliu Cojocaru, hairstylist: „Mi-am dorit să am ceva al meu”

Tânărul vrea să investească fonduri europene într-un salon de înfrumusețare din Ruginoasa, unde locuiește, și a depus un proiect la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru a primi 50.000 de euro. Spune că, dacă nu va primi suma respectivă, va deschide salonul din banii câștigați până acum.

„Eu locuiesc la Ruginoasa, de aceea vreau să deschid salonul acolo. Am depus două proiecte ca să primesc banii, să deschid salonul. Unul la AFIR, în valoare de 50.000 de lei, și altul pentru un start-up, în valoare de 40.000 de euro. Eu sper să primesc banii pe unul măcar. Dacă nu-i primesc, o să deschid salonul din banii mei. Am pus ceva bănuți deoparte și, câte puțin, o să-mi fac salonul din banii mei. Asta mi-am dorit, să am ceva al meu.

Am tuns sute de oameni. Pe contul de Instagram am sute de postări cu tunsorile. Eu tund bărbații și, câteodată, femei, în funcție de freză. Chiar nu duc lipsă de clienți și, dacă reușesc să deschid salonul, o să-mi mai iau un tovarăș cu mine, tot din comună. Vin oamenii la tuns chiar și de la Pașcani, dacă frizerul e bun. Eu am o reputație bună”, mai spune Ștefănel Cojocaru, hairstylist.

O afacere de succes, din Iași, dezvoltată cu fonduri europene, accesate pentru sectorul non-agricol, este Majutex. În fabrica din Bârnova sunt produse veste antiglonț și parașute.

Ieșenii au depus la AFIR 67 de proiecte, în valoare de 4,1 milioane de lei

Tânărul a depus proiectul „Înființare și dotare salon de înfrumusețare Barbershop&Salon Infinity” în submăsura 6.2 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, iar raportul cu firmele selectate la finanțare va fi publicat până la finalul acestei luni. Ieșenii au fost interesați de fondurile europene alocate acestei submăsuri și au depus 67 de proiecte, în valoare de 4,1 milioane de euro. Fondurile alocate acestei submăsuri au fost epuizate în 5 zile.

Potențialii beneficiari din Regiunea de Nord-Est au depus 371 de cereri de finanțare în valoare de 23 de milioane de euro. Interesul a fost unul ridicat pentru accesarea acestor sume, fondurile solicitate depășind alocarea financiară din această sesiune de depunere. Se mai pot depune proiecte pentru investiții în sectorul non-agricol, însă, în sesiunea deschisă în submăsura 6.4, care se derulează până în februarie 2022. Aici, valoarea finanțării este de 200.000 de euro.

Adauga un comentariu