Local

Aula Magna „Carmen Sylva” a Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi, piatra de temelie a Palatului Universitar

Publicat: 26 iul. 2018
1

In anul Centenarului, Conducerea Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) a luat decizia redenumirii Aulei TUIASI din Copou. Una dintre cele mai frumoase aule din tara va deveni, astfel, oficial, Aula Magna „Carmen Sylva” a Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi. Astfel, institutia de invatamant superior tehnic onoreaza si familia regala, in special contributiile acesteia la dezvoltarea invatamantului superior din Romania si a constructiei Palatului Universitar din Copou, prin denumirea oficiala „Carmen Sylva”, pseudonimul sub care regina Elisabeta I a Romaniei a publicat poezii.

Universitatea Tehnica din Iasi, la Targul Educational al Universitatilor din Romania din Turkmenistan – FOTO

Palatul Universitar din Copou, construit intre 1893 – 1897 pe locul fostului Teatru Mare de la Copou si al scolii de Belle-Arte, are un stil arhitectonic eclectic flamboaiant. Piatra de temelie a acestei cladiri a fost pusa la 28 aprilie 1892 in prezenta Altetei Sale Regale Principelui Mostenitor Ferdinand. Aceasta piatra se afla undeva sub Aula Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi. Momentul este consemnat pe placa de marmura alba amplasata deasupra intrarii in Aula, dinspre Sala Pasilor Pierduti, care contine 19 picturi murale, acoperind 120 metri patrati, realizate, intre anii 1968 – 1978, de catre pictorul Sabin Balasa. Picturile au fost gandite ca o reprezentare a spiritualitatii romanesti.

 

Universitatea Tehnica din Iasi, IMPLICATA in DEZBATEREA solutiilor pentru adaptarea la noua legislatie, pentru prelucrarea datelor cu caracter personal – FOTO, VIDEO

Inaugurarea cladirii a avut loc la 21 octombrie 1897, in timpul ministeriatului lui Spiru Haret, la ea participand regele Carol I, regina Elisabeta, primul ministru Dimitrie Alexandru Sturdza si rectorul Neculai Culianu. In onoarea Reginei, acest moment este evocat pe placa ovala de marmura rosie amplasata in interior, deasupra intrarii in Aula. In perioada comunista aceasta placa a fost acoperita cu un panou oval reprezentand drapelul Romaniei si nimeni nu stia ce se afla sub acel drapel. Si placa din Sala Pasilor Pierduti a fost acoperita intr-un mod asemanator, ramanand un secret pana in ziua de azi cine a salvat cele doua placi de la distrugere.
In Aula au fost amplasate, in anul 1911, doua portrete reprezentandu-i pe Regele Carol I si pe Regina Elisabeta (Carmen Sylva). Aceste tablouri fusesera executate de catre pictorul Casei Regale, Mirea Demetrescu, care era si profesor la Scoala de Belle Arte din Bucuresti. Dupa anul 1947, cele doua tablouri au disparut. Un rol foarte important in ridicarea Palatului Universitar l-a avut familia regala – cand au vizitat Universitatea in 1870 si ceva, Regele Carol scria in memoriile lui „Am vizitat Universitatea din Iasi, gasit localul in stare infama”. Dupa aceea, a facut niste demersuri impreuna cu Petru Poni si cu Spiru Haret pentru a se ridica acest Palat Universitar. Implicarea familiei a fost foarte importanta, chiar fundamentala. Fara ei, lucrurile se miscau foarte greu.
Aula, desi puternic afectata de bombardamente, a fost folosita pentru diverse adunari, aici tinandu-se intrunirile Asociatiei pentru Legaturile cu Uniunea Sovietica (ARLUS). Acolo unde se afla cele doua tablouri erau amplasate doua panouri cu texte mobilizatoare comuniste.
In anul 1958 a fost luata decizia pictarii a doua tablouri reprezentandu-i pe Gheorghe Asachi si Petru Poni, acestea fiind pictate de catre pictorul Nicolae Popa. De asemenea, au fost pictate si cele 12 portrete de pe tavanul Aulei. Refacerea stucaturii si a decoratiei Aulei a fost realizata de pictorita Niculina Bogza, preluand unele motive artistice de la decorarea Palatului familiei Sturdza de la Miclauseni.
Pe tavan se afla o fresca ce reprezinta o alegorie, aceasta fiind in prezent acoperita de tencuiala, insa partial se poate observa in partea dreapta a salii. In 2010, cu ocazia unor lucrari de restaurare de rutina, muncitorii au descoperit fresce vechi de aproape un secol, realizate cu chenare din foita de aur si argint sau cu umbriri din aceleasi materiale – o descoperire unica. „Sunt urme de fresce si zone cu fresce cu modele decorative florale si vegetale inca aproape intregi, despre care nimeni nu mai avea cunostinta si despre care nici documentele istorice nu faceau referire”, declara atunci Horia Teodorescu, prorector in cadrul Universitatii.
In anul 2013, la aniversarea a 200 de ani de la infiintarea de catre Gheorghe Asachi a primei clase de ingineri hotarnici cu predare in limba romana, a fost luata decizia refacerii aspectului initial al Aulei, prin amplasarea celor doua tablouri reprezentandu-i pe Regele Carol I si Regina Elisabeta. Acestea au fost executate de catre pictorul Mihail Tarasi, profesor universitar doctor la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi. Tablourile contin si mesaje incifrate – regina tine mana pe o carte, care este o editie a Poesiilor lui Mihai Eminescu, iar legenda spune ca cei doi au avut o mica disputa pe teme literare, la un moment dat Regina spunandu-i lui Eminescu „…nu uita ca sunt regina Romaniei…”, la care Eminescu ar fi raspuns „da, dar nu sunteti si regina poeziei”. Prin acest gest, autorul a dorit sa-i impace pe cei doi poeti. Mai exista un mesaj incifrat si in portretul regelui, dar, in afara de pictor, numai o singura persoana mai cunoaste acest secret.
La 16 decembrie 2016, a fost dezvelita o placa comemorativa ce marcheaza functionarea Senatului Romaniei in perioada Primului Razboi Mondial in Aula Universitatii, considerata a fi una dintre cele mai frumoase aule din tara.
 

Adauga un comentariu