Evenimente culturale

Festivalul Enescu, editia 2019, se va desfasura simultan in cinci tari

Publicat: 07 mai 2019

Sapte orase si cinci tari – Germania, Franta, Italia, Canada si Moldova – vor gazdui in acest an reprezentatii asociate Festivalului International „George Enescu”, onorand astfel extraordinara mostenire muzicala a marelui compozitor roman.

Editia 2019 devine astfel cea mai extinsa si bogata din istoria de pana acum a evenimentului. Un Festival Enescu „la puterea a doua”: unele dintre cele mai renumite orchestre ale lumii si artisti de talie mondiala, straini si romaniprezinta publicului din Florenta (Italia), Berlin si Dresa (Germania), Liège(Franta), Toronto si Vaughan (Canada) si Chisinau (Moldova) compozitii esentiale de George Enescu sau concerte dedicate marelui compozitor, simultan cu interpretarile ce vor avea loc la Bucuresti intre 31 august si 22 septembrie, si alaturi de concertele programate in alte zece orase din tara. 

Simfonia a III-a in Do major Op.21 de George Enescu, una dintre cele mai importante lucrari ale compozitorului roman, mesajul sau pentru omenire la finalul tragediei Primului Razboi Mondial si „una dintre cele mai dificile simfonii pentru orchestra din intreg repertoriul”, cum o numeste dirijorul Vasily Petrenko, se va auzi la Florenta si la Berlin, pe 8 si, respectiv, pe 22 septembrie. Va fi interpretata de doua orchestre-reper ale muzicii clasice internationale: Orchestra si Corul Maggio Musicale Fiorentino cu Fabio Luisi la pupitru si Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii din Berlin sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski. Ambele interpretari ale simfoniei enesciene vor putea fi ascultate si pe scena Salii Palatului de la Bucuresti in datele de 17 septembrie (Orchestra si Corul Maggio Fiorentino) si 5 septembrie (Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii din Berlin). 

„Este o onoare sa putem duce mai departe muzica si numele lui George Enescu in lume pe unele dintre cele mai importante scene mondiale. Multe dintre orchestrele internationale au interpretat mai intai Enescu in cadrul Festivalului, la Bucuresti si, astazi, intr-un efort deopotriva meloman si diplomatic reusim sa il readucem pe George Enescu in interpretari de top publicului din intreaga lume, asa cum merita cel mai mare compozitor roman si sa extindem astfel Festivalul cu o editie Enescuinternationala.“, a declarat pentru presa Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului Enescu. 

La Dresda, cunoscuta violinista Sarah Chang va interpreta Enescu pe 8 septembrie,iar soprana Kristine Opolais va aduce publicului cele Sapte cantece pe versuri de Clement Marot, Op.15, de George Enescu, in timp ce la Liège dirijorul Gergely Mandaras conduce pe 2 septembrie Suita pentru orchestra Nr.2, Op.20, de George Enescu. Pe 20 septembrie la Chisinau, va avea loc un concert dedicat Festivalului, in viziunea Orchestrei Filarmonicii Nationale „Serghei Lunchevici”. In cadrul concertului programat la Toronto sunt incluse in seria intitulata „Tribut lui George Enescu” Toccata din Suita pentru pian Op. 10 si Impromptu concertant. Acelasi Impromptu concertant se va auzi si la Vaughan, pe 15 septembrie. Pe 22 septembrie, violonistul Alexandru Tomescu interpreteaza, tot la Toronto, in cadrul unui program mai amplu care include si lucrari de Bach, Beethoven, Kriesler sau Piazzolla si compozitia „Scripcarul” de George Enescu.

Bilete pentru concertele din cadrul sectiunii Festivalul Enescu International pot fi achizitionate de pe site-urile orchestrelor si salilor de concert respective. loading...

Adauga un comentariu