International

Ministrul de Externe: UE trebuie sa coopereze cu Rusia

Publicat: 30 dec. 2014

Comunitatile maghiare din tarile vecine Ungariei au interesul sa existe relatii normale intre aceasta si vecinii sai, iar pentru imbunatatirea situatiei comunitatii etnice maghiare din Romania sunt necesare eforturi suplimentare, a declarat marti ministrul afacerilor externe si comertului ungar Peter Szijjarto, intr-un interviu pentru agentia MTI.

„Realizarile comune pot construi un anumit grad de incredere, permitand acestor tari (vecine Ungariei, n.r.) sa solutioneze ceea ce par a fi dispute dure”, a spus Szijjarto.

Citeste si Viktor Orban acuza Statele Unite de ingerinta in afacerile interne ale tarilor din Europa centrala

El a remarcat ca „Romania este un partener strategic pentru Ungaria si a doua sa mare piata de export, dupa Germania„, referindu-se la relatiile economice dintre Budapesta si Bucuresti.

Oficialul ungar a subliniat ca procesul de transformare a politicii externe a Ungariei ce vizeaza consolidarea mai eficienta a intereselor sale economice a ajuns la jumatate si ca diplomatia ungara trebuie sa se schimbe atat institutional, cat si ca abordare. In acelasi timp, Ungaria trebuie sa continue promovarea unei politici externe pragmatice.

Citeste si Ungaria acuza Statele Unite: „Ne vor intrati intr-un conflict in care nu avem nimic de

Seful diplomatiei ungare, care si-a preluat mandatul in luna septembrie, a apreciat ca in prezent sunt create toate conditiile institutionale pentru ca Ungaria sa-si atinga obiectivul de a prelua o pozitie avansata in Uniunea Europeana in ceea ce priveste proportia exporturilor in PIB si contributia industriei la economia nationala.

In opinia sa, noii lideri ai institutiilor UE au acum sansa de a-si concentra eforturile pe termen lung pentru recastigarea competitivitatii economiei europene si promovarea unei cooperari strategice cu regiunile cu dezvoltare economica rapida din lume.

Citeste si SUA trebuie sa puna capat masurilor neprietenesti fata de Ungaria. Vezi cine a spus

Referitor la conflictul din estul Ucrainei, ministrul de externe ungar a accentuat necesitatea gasirii unei solutii negociate cat mai rapid posibil, ce ar fi si in interesul Europei care, pe termen lung, trebuie sa coopereze cu Rusia „intr-o maniera corecta, pe baza respectului reciproc si a respectarii dreptului international”.loading...

Adauga un comentariu