News Flash:

Olteanu va fi urmarit penal

1 Septembrie 2000
741 Vizualizari | 0 Comentarii
•Capii judetului amenintati de "persoane sus-puse" •Consiliului Judetean va face plangere penala impotriva administratorului societatii Iasi XXI, Romeo Olteanu

Pentru neregulile constatate la societatea Iasi XXI, conducerea Consiliului Judetean va face plangere penala impotriva administratorului unic al societatii, Romeo Olteanu. Incercarea acestuia si a viceprimarului Vasile Dumitriu de a drege busuiocul s-a soldat cu un tratament corespunzator din partea presedintelui CJ, Lucian Flaiser. Potrivit declaratiei vicepresedintelui CJ, Nicolae Ivanciu, "atat eu, cat si presedintele am primit telefoane de amenintare din partea unor persoane sus-puse. Acestea ne-au recomandat sa nu aprofundam anumite activitati, cum ar fi Iasi XXI, si sa ne ocupam de altceva mai important. Mie mi-au spus ca daca nu am probleme, le voi avea. In ciuda acestor amenintari, conducerea institutiei judetene este hotarata sa faca lumina in societatea Iasi XXI".

Ulciorul lui Olteanu s-a spart

Curtea de Conturi va efectua un control la societatea Iasi XXI. Autoritatea judeteana este decisa sa "rupa mata in doua" pentru a pune capat aranjamentelor de la Iasi XXI. In momentul in care situatia de la aceasta societate va fi clarificata, oamenii de afaceri si-au exprimat intentia ferma de a sprijini sportul iesean. Conform spuselor vicepresedintelui Nicolae Ivanciu, oamenii de afaceri au conditionat implicarea lor in functie de seriozitatea controlului la societatea Iasi XXI, care ar fi trebuit sa aiba grija de sportul iesean. In ceea ce priveste scaunul de administrator al lui Olteanu, acesta a fost destul de tare zdruncinat. Legal, Olteanu urma sa prezinte un raport de activitate la sase luni de la numirea sa, or, acest aspect a fost omis. Nemultumit de rezultatele administrarii patrimoniul public, staff-ul CJ a hotarat eliminarea lui Romeo Olteanu.

"Moldoveanul" s-a jucat cu bunurile publice

Inchirierea imobilelor aflate in administrarea firmei Iasi XXI este tranzactionata de Romeo Olteanu fara a se tine cont de interventiile Curtii de Conturi, care a solicitat intrarea in legalitate a contractelor de inchiriere. Potrivit recomandarilor Curtii de Conturi, contractele de inchiriere pentru spatiile din domeniul public de interes local sau judetean trebuie sa aiba acordul plenului consiliului. Or, aceste recomandari sunt ignorate. Pentru administrarea patrimoniului public - adica inchirierea spatiilor - Romeo Olteanu este platit cu un salariu lunar de 5,5 milioane de lei, la care se adauga un procent de 25% pentru vechime. Impreuna cu indemnizatia de consilier municipal si de membru in AGA la SC Terom SA, Romeo Olteanu ridica mai multi bani decat primarul Simirad si presedintele Flaiser.

Omul lui Simirad a "gospodarit". Ce?

Anul trecut, veniturile SC Iasi XXI SCA au fost de 2,8 miliarde lei, din care 1,6 miliarde lei au provenit din inchirierea spatiilor; 60 de milioane de lei au fost venituri obtinute din activitatea sportiva; 321 de milioane de lei venituri din activitatea de comert; 751 de milioane de lei venituri financiare, respectiv dobanzi la conturi in banca si asocieri cu alte societati. Cheltuielile firmei au fost, in 1999, de 2,5 miliarde lei; profitul brut a fost de 320 de milioane de lei, care s-a repartizat astfel: 135 de milioane de lei - FCM Poli Iasi, constituirea unui fond de rezerve legale - noua milioane de lei, impozitul pe profit - 66,8 milioane de lei. Profitul net a fost de 109 milioane de lei, din care CJ ar fi revenit 10 milioane de lei.
Problema este ca, in acest moment, Iasi XXI a acordat, ca sponsorizari, sute de milioane de lei, or, acest lucru putea fi facut - legal - doar daca firma ar fi avut profit de miliarde de lei lunar, ceea ce nu este cazul. De la infiintarea societatii si pana in prezent, institutia judeteana nu a primit dividende, conform spuselor sefului CFG, deoarece reprezentantii CJ in AGA au hotarat reinvestirea acestor bani.
Societatea Iasi XXI a reusit sa inchirieze, cu ajutorul bunurilor CJ, o suprafata de aproximativ 11.000 metri patrati, pentru care a obtinut, intr-un an, 387 de milioane de lei. In medie, pretul unui metru patrat inchiriat este de aproape 3.000 de lei, lunar. Cea mai mare chirie perceputa de Iasi XXI pentru un spatiu comercial din patrimoniul CJ este de 8.500 lei/mp/luna, iar cea mai mica este de 510 lei/mp/lunar. Interesant este faptul ca spatiile comerciale scoase la licitatie de Primaria Iasi au fost vandute si cu 10 milioane de lei/mp.
Sorin ALEXA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1255 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013693 (s)