Eveniment-Social

Un apicultor iesean face un apel disperat catre autoritati: „Dam faliment daca nu primim sprijin financiar”

Publicat: 02 oct. 2016

@ „Programul National Apicol nu este altceva decat o vaca buna de muls pentru baietii destepti abonati an de an la aceste fonduri, iar ajutorul de minimis promis de autoritatile statului roman ca se va da apicultorilor, in valoare de 15 lei pe familia de albine, este insuficient”, a declarat apicultorul Petru Budeanu

Apicultorii ieseni se confrunta cu mari dificultati in productie si din acest motiv au nevoie de sprijinul autoritatilor, motiv pentru care solicita interventia Ministerului Agriculturii. Intr-o astfel de situatie se afla Petru Budeanu, care a avut de suferit din cauza schimbarilor climatice drastice din acest an, dar si a cantitatilor mari de pesticide extrem de toxice utilizate in agricultura. 

Acest fapt a condus la incapacitatea plantelor melifere de a secreta nectar, albinele neavand din ce sa produca miere. Apicultorii sunt nemultumiti de faptul ca autoritatile nu sustin financiar acest domeniu, oferind o subventie de numai 15 lei pentru familia de albine. Petru Budeanu adauga ca in curand va fi nevoit sa renunte la aceasta indeletnicire, deoarece fondurile insuficiente acordate prin Programul National Apicol, pentru hranirea artificiala a albinelor si salvarea acestora de la moarte duc la inglodarea in datorii.

„Programul National Apicol nu este altceva decat o vaca buna de muls pentru baietii destepti abonati an de an la aceste fonduri, iar ajutorul de minimis promis de autoritatile statului roman ca se va da apicultorilor, in valoare de 15 lei pe familia de albine este insuficient, nesemnificativ, un praf in ochi si o bataie de joc la adresa apicultorilor romani”, a declarat Petru Budeanu.

Programul National Apicol se adreseaza atat apicultorilor care detin pana la 75 familii de albine, cat si celor care detin peste 75 familii de albine si vizeaza masuri precum achizitia de medicamente, de familii de albine, de matci ori de utilaje pentru apicultori. Prin intermediul unei petitii adresate ministrului Agriculturii Achim Irimescu, in primavara acestui an, Petru Budeanu a solicitat acordarea unui sprijin concret pentru activitatea de crestere a albinelor, o subventie in valoare de 100 lei pentru fiecare familie de albine. Totul a fost, se pare, in zadar, declaratiile ministrului referitoare la aceasta solicitare lasand un gust amar in randul apicultorilor din intreaga tara.

„Mi-a spus ba ca a trimis deja documentele la Bruxelles si ca nu se mai poate, ba ca nu sunt bani, ba ca nu se stie cate familii de albine exista in Romania!”, a adaugat Petru Budeanu.
Acesta a solicitat sa fie primit din nou in audienta de ministru, pe data de 17 octombrie.loading...

Comentarii
  • 1. Organizati aceasta activitate in asa fel incat sa produca un profit mediu.
    2. Insistați pe interzicerea chimicalelor folosite in agricultura.
    3. Albina este harnicuta, fi si tu. Gaseste ceva suplimentar pentru a ridica venitul familiei.

Adauga un comentariu