Arheologie

Analiza unor fotografii de spionaj desecretizate a scos la iveala o surpriza pentru arheologi

Publicat: 12 sept. 2013
3
Arheologii de la doua universitati din Marea Britanie au avut parte de o surpriza in urma desecretizarii unor fotografii de spionaj. Potrivit acestora, imaginile infatiseaza bucati din ceea ce se crede a fi fost o fortificatie romana la granita, datand din secolul al doilea, bucati care se gasesc pe teritoriul actual al Romaniei.
Desi o parte din aceste ruine era cunoscuta specialistilor inca din secolul al 19-lea, se pare ca acestea au fost gresit identificate, gresit clasificate si, ulterior, uitate, spune Bill Hanson, profesor de arheologie romana la Universitatea din Glasgow, scrie totb.ro.
Pe unele portiuni, ruinele au fost afectate serios de constructii sau alte activitati, pana la a ajunge complet distruse. „Daca ne uitam in toate cartile moderne despre frontierele romane, nu gasim mentiuni despre aceste fortificatii estice. Au disparut, cumva”, a declarat Hanson pentru publicatia The Huffington Post.
Insa acum sute de ani, zidurile acestea erau parte din simbolistica puterii uriase a Imperiului Roman. Intreaga structura se intindea pe aproximativ 60 de kilometri, pe teritoriul actual al Romaniei, de la Dunare inspre Marea Neagra. In unele parti, zidurile erau chiar extrem de inalte si groase.
Fortificatiile reprezentau frontiera cea mai dinspre est a imperiului si, in mod sigur, considera specialistii, era puternic militarizata, cu garnizoane dispuse de-a lungul ei pentru paza. Datarea exacta a ruinelor nu se poate fara analiza cu carbon si o excavare atenta la fata locului, dar Hanson considera ca acestea dateaza din secolul al doilea A.D.
Potrivit dr. Ioana Oltean, lector in arhitectura la Universitatea Exter, proiectul de analiza a fotografiilor desecretizate a inceput cu scopul cartografierii sistematice a tuturor urmelor arheologice vizibile din aer si din sateliti si de a folosi aceste date pentru a intelege impactul cuceririlor romane asupra teritoriilor si comunitatilor cucerite. „Imi doream sa pot analiza fotografii vechi, de dinaintea dezvoltarii moderne, pentru ca stiam ca regiunea a suferit modificari in timpul regimului comunist, care a impus o dezvoltare urbana accelerata ce ar fi putut sterge, pur si simplu, situri arheologice, fara o investigatie amanuntita si corecta”, a declarat Oltean.Adauga un comentariu