News Flash:

Ce trebuie sa faca iesenii care vor energie ieftina

12 Noiembrie 2008
1976 Vizualizari | 1 Comentarii
Ce trebuie sa faca iesenii care vor energie ieftina
• Desi iesenii sunt tentati de ideea unui panou solar sau a unui sistem ce functioneaza cu energie geotermala sau eoliana, cei mai multi nu reusesc decat sa piarda timp si bani in cautarea institutiei care ii poate ajuta • Cererile de finantare trebuie depuse numai la Administratia Fondului de Mediu, la Bucuresti • In momentul de fata pot fi depuse cereri de finantare de catre firme, primarii si scoli • Organizatiile non-guvernamentale, asociatiile de proprietari si persoanele fizice pot aplica de pe 5 ianuarie


Desi iesenii sunt tentati de ideea unui panou solar sau a unui sistem ce functioneaza cu energie geotermala sau eoliana, cei mai multi nu reusesc decat sa piarda timp si bani in cautarea institutiei care ii poate ajuta. Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi sunt cei care sunt asaltati de cererile iesenilor incantati de planul lansat de Administratia Fondului de Mediu, la inceputul lunii septembrie.

Numai ca institutia nu gestioneaza aceasta problema. "Foarte multi vin si intreaba de modul in care pot accesa fonduri pentru instalarea panourilor solare, numai ca APM nu are atributii in acest domeniu de gestionare a fondurilor destinate proiectelor Administratiei Fondului de Mediu. Recomandam celor care doresc sa isi instaleze aceste sisteme sa vorbeasca direct la Bucuresti, la Fondul de Mediu", explica Galea Temneanu, purtatorul de cuvant al APM Iasi. Reprezentantii AFM sustin ca in momentul de fata pot fi depuse cereri de finantare de catre firme, primarii si scoli. Organizatiile non-guvernamentale, asociatiile de proprietari si persoanele fizice pot aplica in perioada 5 ianuarie - 5 decembrie 2009. Cei care doresc sa isi instaleze un astfel de sistem pot face acest lucru numai prin intermediul unui firme specializate in domeniu, prea putine in momentul de fata pe piata ieseana. "Impreuna cu reprezentantii firmei de instalare, solicitantii pot stabili care sistem este potrivit pentru locuinta pe care doresc sa o utileze, apoi compania le emite o nota de acceptare in baza careia AFM acorda subventia. Banii nu sunt virati cetateanului, ci intra direct din conturile AFM in cele ale firmei", explica reprezentantii AFM Bucuresti.Doua modalitati de accesare

Cei care doresc sa acceseze aceste fonduri au la dispozitie doua modalitati. Una directa, prin care pot accesa fonduri operatorii economici, ocoalele silvice si unitatile administrativ-teritoriale, unitatile sau institutiile de invatamant, care pot primi 60 la suta finantare nerambursabila, respectiv maxim 300 mii lei pentru un sistem. Perioada de inscriere prin modalitatea directa are ca termen limita 28 noiembrie. "Modalitatea indirecta este accesibila persoanelor fizice, asociatiilor de proprietari si organizatiile neguvernamentale, adica ONG. Finantarea in acest caz este de 90 la suta cu un maxim de 25 mii lei pentru un sistem. Pot primi finantare persoane indiferent de cetatenie, domiciliu sau resedinta care detin in proprietate, concesiune sau locatiune imobilul pe sau in care se instaleaza sistemul sau unitatea de proprietate individuala in care se instaleaza sistemul", se arata in ghidul de finantare al programului. Conditia cea mai importanta este inscrierea la un singur instalator validat. Lista acestora va fi facuta publica pe afm.ro, in jurul datei de 20 decembrie. Aceleasi conditii sunt valabile si pentru ONG si asociatiile de proprietari, numai ca acestea trebuie sa depuna o serie de documente necesare achizitionarii sistemului si desfasurarii lucrarilor de instalare a sistemului. Pe lista, destul de cuprinzatoare, se afla statutul asociatiei, in copie, documentul care atesta dobandirea personalitatii juridice, certificatul de inregistrare fiscala, procesul-verbal al adunarii generale in care a fost ales presedintele asociatiei si hotararea adoptata in adunarea generala a asociatiei, cu acordul majoritatii membrilor, care sa cuprinda decizia privind participarea la Program, persoana desemnata sa reprezinte asociatia in relatia cu instalatorul si sa semneze contractul cu acesta. De asemenea, mai trebuie atasata si lista proprietarilor/locatarilor si destinatia spatiilor, in copie. De subliniat si faptul ca programul se desfasoara anual, in perioada 5 ianuarie - 5 decembrie.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Tomescu  | #47720
Cetatenii , reprezentantii administratiei locale si candidatii la parlamentul Romaniei trebue sa constientizeze dificultatea in care se afla sistemele de termoficare centralizate , datorita cresterilor tarifelor combustibililor , a lipsei de initiativa din partea organelor abilitate sa previna criza sistemelor energetice si a altor actiuni subterane de natura penala. .
Deja mass media relateaza si expune modalitatile de agresare financiara asupra consumatorilor , la furnizarea gazelor naturale,energie electrica si energie termica.
Pe fondul unei saraciri accentuale a populatiei , a lipsei unor previziuni si analize corecte a sitemului energetic cit si a lipsei de initiative pentru introducerea noilor tehnologii si materiale care sa reduca consumurile energetice, costurile enegetice vor creste insuportabil..
Pentru a se mai putea salva ceva in ultimul ceas , este necesar a se elabora un PROGRAM ENERGETIC al Municipiului Iasi responsabil , coerent si realist.
Prima conditie al acestui program este elaborarea unui REGULAMENT DE FURNIZARE A ENERGIEI TERMICE SI ELECTRICE in care sa se includa elemente motivante pentru dezvoltarea si functionarea in comun a instalatiilor clasice cu instalatiile care produc energii din surse regenerabile.
Acest regulament trebue sa fie corelat cu programele de subventionare a instalatiilor care produc energie din surse regenerabile si de destinatia prioritara a SC CET IASI SA- furnizarea energiei termice consumatorilor din Municipiul Iasi.
Cea mai eficienta solutie , care conduce la reducerea costului energiei termice este functionarea in comun a instalatiilor de distributie existente cu instalatiile de producere a energiei din surse regenerabile, instalatii ale persoanelor fizice , asociatii de propietari , institutii bugetare sau economice.
Subventiile acordate de Fondul de Mediu trebuiesc directionate cu prioritate spre instalatiile care functioneaza in sistem comun cu instalatiile de distributie a energiei de scara, bloc sau cvartal , deoarece raportul dintre puterea energetica instalata si consum este maxima.
Eficienta energetica maxima presupune o legatura stransa intre sistemele clasice actuale, sistemele de producere a energiei regenerabile , reabilitarea termica a condominiilor, mansardarea acestora si respectarea legislatiei care prevede masuri de economisire a energiei ( LEGEA nr. 372 din 13 decembrie 2005 impune intocmirea unui studiu de fezabilitate tehnica, economica si de mediu privind posibilitatea utilizarii unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile, ordinul 91 ANRSC prevede grosimi optime ale izolatiilor, etc).
Referitor la intocmirea REGULAMENTULUI DE FURNIZARE A ENERGIEI , sugerez includerea urmatoarelor:
- stabilirea unei taxe de mediu aplicate consumatorilor de combustibili fosili.
- biroul energetic infiintat conform ordinului 91 ANRSC , va indruma, coordona si sprijini inpreuna cu SC CET IASI SA , organizatii nonprofit si firmele agreate de Fondul de Mediu realizarea de instalatiilor de producere a energiei din surse regenerabile care functioneaza in comun cu instalatiile clasice de distributie a energiei .
- acoperirea subventionarii instalatiilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru persoanele cu venituri reduse in procente de 25-100 % ( economiile rezultate prin reducerea ajutoarelor de caldura acopera costurile de subventionare)
- realizarea unui sistem de functionare cu pompe de caldura in punctele termice corelat cu un contract de furnizare a energiei electrice care sa elimine penalizarile la variatia enetgiei electrice produse si contractate.
- acordarea de bonificatii care sa depaseasca dobinzile bancare pentru persoanele sau consumatorii care platesc in avans energia termica , sau adoptarea unui sistem cu preplata la un cost redus al energiei termice, sumele colectate putind fi utilizate numai pentru achizitionarea de combustibili.
- preluarea in sistemul centralizat a energie produse in surplus de instalatiile producatoare de energie din surse regenerabile la un pret de cost egal cu cel al furnizorului .
- titularii de instalatii subventionate care functioneaza in tandem cu cele clasice existente, vor plati numai costul de mentenanta .
- consumatorii care nu au contribuit financiar la montarea de instalatii subventionate vor plati energia la nivelul pretului de cost practicat de furnizor.
- diferenta dintre tariful aplicat acestor consumatori si pretul de mentenanta , valoarea certificatelor verzi acordate ca urmare a utilizarii si producerii energiei din surse regenerabile se va vira in fondul de rulment al asociatiilor de locatari utilizindu-se numai pentru dezvoltarea sistemului de producere a energiei din surse regenerabile.
- proiectele de implementare a instalatiilor de producere a energiei din surse regenerabile sunt scutite de orice tace de avizare, punere in functiune etc.
- utilizarea domeniului public (trotuare , parcari, spatiu verde, surse de apa , etc), pentru producerea energiei din surse regenerabile se concensioneaza gratuit.
- Observatiile si propunerile mentionate se pot complecta sau modifica prin consens intre agentiile guvernamentale de profil, autoritatea publica locala si reprezentantii cetatenilor abilitati.
0732515566
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1429 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014399 (s)