National

Cum va fi vremea in tara in urmatoarele doua saptamani

Publicat: 28 sept. 2015
1
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza meteo pentru intervalul 28 septembrie – 12 octombrie. In Moldova, dupa perioada rece dintre 28 septembrie si 1 octombrie, cand media regionala a temperaturilor maxime nu va depasi 15-16 grade, vremea se va incalzi treptat, astfel incat in intervalul 4 – 6 octombrie vor fi maxime termice, in medie, cuprinse intre 19 si 21 de grade. Apoi, valorile termice diurne vor scadea usor, mentinandu-se, pana la sfarsitul celei de a doua saptamani, la medii de 18-19 de grade, normale pentru prima decada a lunii octombrie. Temperaturile minime vor scadea intre 28 septembrie si 2 octombrie spre valori medii de 6-7 grade, insa vor reveni treptat la nivelul obisnuit al minimelor nocturne din aceasta perioada, mediile osciland usor intre 7 si 9 grade. Temporar va ploua intre 28 si 30 septembrie, iar ploi slabe se pot semnala si in unele zile ale intervalului 6-11 octombrie.
Banat – In prima saptamana, vremea se va incalzi treptat, astfel incat mediile regionale ale maximelor termice diurne vor urca spre 23 de grade. Apoi, temperaturile maxime vor reveni la normalul aceastei perioade, cu o medie in jurul a 20 de grade. Temperaturile minime vor cobori la o medie de 8-9 grade intre 1 si 3 octombrie, iar cele mai ridicate medii vor fi de 10-11 grade – in 29 septembrie si, din nou, dupa 4 octombrie. Pana pe 30 septembrie va ploua pe arii relativ extinse si moderat cantitativ. Temporar vor fi posibile ploi locale si in intervalul 6-11 octombrie, dar acestea vor fi in general slabe. 
Crisana – Temperaturile maxime vor fi in crestere lenta si vor ajunge sa caracterizeze o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit in 4-6 octombrie, cand mediile regionale vor fi in jurul a 22 de grade. Apoi vremea va deveni normala termic, cu o medie a maximelor diurne osciland in jurul valorii de 20 de grade. Minimele nocturne vor scadea, intre 28 septembrie si 1 octombrie, in medie, de la 10 la 6 grade. Ulterior, media temperaturilor minime se va incadra intre 8 si 11 grade. Intre 28 si 30 septembrie va ploua in aproape toata regiunea si pe arii restranse chiar insemnat cantitativ. In intervalul 6-11 octombrie vor fi ploi locale, insa slabe cantitativ.
Transilvania – Dupa 3 zile reci, vremea se va incalzi treptat, astfel incat in perioada 3 – 6 octombrie vor fi maxime termice, in medie regionala, cuprinse intre 19 si 21 de grade. Apoi, valorile termice diurne vor scadea usor, mentinandu-se, pana la sfarsitul celei de a doua saptamani, la medii de 17-19 de grade, normale pentru prima decada a lunii octombrie. Temperaturile minime vor scadea intre 28 septembrie si 1 octombrie spre valori medii de 4-5 grade, insa vor reveni treptat la normalul minimelor nocturne pentru aceasta perioada, osciland usor in ecartul 6-8 grade. Temporar va ploua intre 28 si 30 septembrie, local insemnat cantitativ, iar ploi slabe se pot semnala in unele zile ale intervalului 6-11 octombrie.  
Maramures – In primele 3 zile vremea va fi rece pentru sfarsitul de septembrie, apoi se va incalzi, astfel ca in intervalul 3-7 octombrie media maximelor termice va atinge 21-22 de grade. Apoi se va reveni la valori termice diurne normale pentru aceasta perioada, de 18-20 de grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse, in prima saptamana, in medie, intre 5 si 8 grade, iar in cea de-a doua vor oscila usor in jurul mediei de 7 grade. Va ploua pana pe 30 septembrie, apoi vor fi posibile ploi slabe si in unele zile ale intervalului 6-11 octombrie.
Dobrogea – Desi va fi destul de rece pentru sfarsitul de septembrie, incepand din 1 octombrie vremea se va incalzi, iar in intervalul 4-7 octombrie mediile regionale ale temperaturilor maxime vor fi cuprinse intre 20 si 22 de grade. Asemanatoare va fi si evolutia minimelor termice nocturne, care vor scadea intre 28 septembrie si 1 octombrie pana la o medie de 10 grade, apoi vor creste spre 12-13 grade. Dupa 8 octombrie, atat temperaturile diurne, cat si cele nocturne, vor scadea usor si vor deveni normale pentru aceasta perioada din an, adica medii ale maximelor in jur de 19 de grade si ale minimelor de 11-12 grade. In primele doua zile, local va ploua slab si moderat, iar pe parcursul celei de-a doua saptamani pot fi ploi, slabe si pe arii restranse, in intervalul 6 – 7 octombrie. 
Muntenia – In ultimele zile de septembrie, valorile termice se vor situa sub cele normale pentru aceasta perioada, cu cele mai scazute mediii regionale ale maximelor de 14-.15 grade si ale minimelor de 7-8 grade. Spre sfarsitul primei saptamani si pana pe 6 octombrie, temperaturile vor creste, ajungand la medii diurne de aproximativ 21 de grade si nocturne de 10-11 grade. Ulterior va fi o racire usoara si treptata, astfel incat regimul termic se va incadra normalului primei decade a lunii octombrie. Dupa doua zile in care va ploua pe arii extinse, local mai insemnat cantitativ, urmeaza o vreme in general frumoasa, iar pe parcursul celei de-a doua saptamani, probabilitatea de aparitie a ploilor, de data aceasta slabe, va fi mai ridicata in intervalul 6 – 7 octombrie. 
Oltenia – Vremea va fi rece pentru sfarsitul de septembrie in primele zile, dar incepand cu 1 octombrie se va incalzi, iar in intervalul 4-6 octombrie mediile regionale ale temperaturilor maxime vor atinge 20 de grade. Asemanatoare va fi si evolutia minimelor termice nocturne, care vor scadea intre 28 septembrie si 1 octombrie pana la o medie de 9 grade, apoi vor creste spre 11 grade. Dupa 7 octombrie, atat temperaturile diurne, cat si cele nocturne vor scadea usor si vor deveni normale pentru aceasta perioada din an, adica medii ale maximelor in jur de 19 de grade si ale minimelor de 9-10 grade. In primele doua zile va ploua pe arii extinse, local mai insemnat cantitativ, iar pe parcursul celei de-a doua saptamani pot fi ploi, slabe si pe arii restranse, in intervalul 6 – 7 octombrie.  
La munte – Dupa 3 zile reci, vremea se va incalzi treptat, astfel incat in perioada 3 – 6 octombrie vor fi maxime termice cuprinse, in medie, intre 11 si 13 grade. Apoi, valorile termice diurne vor scadea usor, mentinandu-se, pana la sfarsitul celei de a doua saptamani, la medii de 10-11 grade, normale pentru prima decada a lunii octombrie. Temperaturile minime vor scadea spre valori medii de 1-2 grade – intre 28 septembrie si 1 octombrie, apoi vor reveni treptat la normalul minimelor nocturne din aceasta perioada, osciland usor in jurul mediei de 4 grade. Temporar va ploua intre 28 si 30 septembrie, local insemnat cantitativ, iar la peste 1800 m trecator pot fi lapovite si ninsori. Urmeaza o vreme in general frumoasa, cu ploi slabe doar in unele zile ale intervalului 6-11 octombrie. 
Adauga un comentariu