Stiinta

O noua defectiune blocheaza activitatea robotului Curiosity

Publicat: 20 mart. 2013

O noua defectiune a computerului central de la bordul roverului Curiosity a blocat activitatea acestui robot trimis de NASA pe Marte, primul dispozitiv creat de om care a descoperit un mediu propice vietii, din punct de vedere chimic, in afara Terrei, informeaza Reuters.

Inginerii de la NASA au sperat sa reia operatiunile stiintifice ale robotului luni, dupa o prima problema tehnica inregistrata in urma cu doua saptamani la nivelul computerului central de la bordul roverului Curiosity.

O a doua problema tehnica a aparut in noaptea de duminica spre luni, in momentul care roverul incerca sa trimita o serie de date, prin radio, spre Terra, a explicat cercetatorul John Grotzinger de la California Institute of Technology.

„Acest lucru nu reprezinta ceva rar sau ceva iesit din comun”, a precizat Grotzinger intr-o videoconferinta organizata la sediul Lunar and Planetary Science Conference din Houston.

In orice caz, specialistii se asteapta ca noua defectiune a computerului sa intarzie activitatea stiintifica a roverului Curiosity cu cateva zile.

Inainte de cea de-a doua defectare a computerului, Curiosity reusise sa transmita prin radio rezultatele primelor sale analize efectuate pe esantioane prelevate din interiorul unei roci sedimentare din zona craterului Gale de pe Marte.

Roverul Curiosity a coborat pe Marte pe 6 august 2012 cu misiunea de a afla daca aceasta planeta a detinut in trecut „ingredientele” chimice necesare pentru sustinerea vietii microbiene. Primele rezultate, anuntate saptamana trecuta, au confirmat aceasta ipoteza.

Oamenii de stiinta de la NASA au anuntat luni o serie de dovezi suplimentare care atesta faptul ca roverul Curiosity se afla intr-o zona -Yellowknife Bay – in care apa, un ingredient vital pentru intretinerea vietii, a existat in abundenta, in trecutul acestei planete.

Expertii de la NASA intentioneaza sa continue sa lucreze impreuna cu roverul Curiosity in zona denumita „Yellowknife Bay” pentru inca alte cateva saptamani, inainte ca roverul sa isi inceapa lungul drum spre Muntele Sharp, aflat la o distanta de mai multi kilometri.

Curiosity, un vehicul de o tona, cu sase roti, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu si mai sofisticat robot trimis vreodata pe Marte, a coborat in zona ecuatorului martian in craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de cel putin doi ani. Principalul obiectiv al misiunii este acela de a determina daca planeta rosie a permis in trecutul ei existenta vietii microbiene.loading...

Adauga un comentariu