Eveniment-Social

Politistul ucigas a fost arestat

Publicat: 15 oct. 2000

•Procurorii au emis mandat de arestare pentru 30 zile •Petru Suhan este acuzat de lovituri cauzatoare de moarte •Anchetatorii in considera vinovat pe ofiter

La o zi dupa inmormantarea victimei sale, capitanul Petru Suhan, fost ofiter in cadrul UM 0962 („Doi si-un sfert”, Protectia Cadrelor MI), a fost arestat prevenitv. Reamintim cititorilor nostri ca dupa o altercatie dintre Suhan si patru tineri din cartierul Dancu, unul dintre acestia a murit. Vasile Popa avea doar 19 ani si era invatator in satul natal, Orzeni (comuna Holboca) si student in Iasi. Acum doua zile, tanarul a fost inmormantat.
Conform buletinului de necropsie, Vasile Suhan a fost lovit cu deosebita violenta in zona capului. Fracturile craniului si hematomul subdural au indicat clar ca tanarul a fost batut cu bestialitate. Capitanul Petru Suhan, intr-o declaratie acordata in exclusivitate ziarului „ZIUA DE IASI”, a negat cu vehementa faptul ca l-ar fi lovit pe tanar, precizand ca, daca a facut-o (desi nu-si aminteste), s-a aparat. Capitanul era, in acelasi timp, taximetrist particular la firma „Lux” si, pentru ca cei patru clienti nu au vrut sa plateasca, a izbucnit un scandal. In timpul acestuia tinerii au sarit la bataie, iar ofiterul l-a lovit pe unul dintre ei. Vasile Popa a murit a doua zi.
Ieri dimineata, procurorii militari ieseni au inceput audierile in acest caz. Ofiterul Petru Suhan, care a fost trecut in rezerva in urma unei sedinte a Consiliului de Onoare din Ministerul de Interne, a venit la Parchet conform citatiei. Au mai fost prezente rudele apropiate ale victimei si martorii incidentului. Dupa cateva ore de audieri, ofiterul Suhan a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzatia de lovituri cauzatoare de moarte. El a fost scos incatusat din sediul Parchetului Militar in jurul orelor 18. „Din cercetarile efectuate rezulta in mod cert vinovatia lui Suhan. Dupa administrarea tuturor probelor va urma trimiterea in judecata a ofiterului. Masura arestarii preventive se impunea. Capitanul nu recunoaste ca a lovit cu bata”, ne-a declarat, in exclusivitate, procurorul militar Bebe Razus, cel care a preluat cazul. Avocatii apararii, Eugen Istov, Narcis Giurgiu si Florin Sava, nu au reusit sa faca nimic pentru a-si scapa clientul de mandat. „Dupa opinia noastra, inculpatul s-a aflat in legitima aparare. Alte declaratii nu avem de facut in acest moment”, ne-a spus avocatul Eugen Istov, la iesirea de la audieri. In zilele urmatoare Petru Suhan va fi cercetat si i se vor prezenta toate probele ce ii sunt impotriva. Este posibil ca, la sfarsitul lunii viitoare, la Tribunalul Militar sa aiba loc primul termen al procesului. In caz ca va fi gasit vinovat, Suhan risca o pedeapsa cuprinsa intre 5 si 15 ani de puscarie.
Iulian MOFTEESCU
Gigi COJOCARUloading...

Adauga un comentariu