National

Secretarul general al NATO, la Bucuresti: „Vom apara fiecare bucatica a Aliantei”

Publicat: 16 mai 2014
1

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a sosit la Bucuresti si va avea astazi intalniri cu presedintele Romaniei, Traian Basescu si premierul Victor Ponta. Rasmussen, a declarat, intr-un interviu pentru TVR, ca semnalul transmis „potentialilor agresori” este „nici sa nu se gandeasca sa agreseze un aliat NATO”, el precizand, de asemenea, ca Alianta este pregatita sa isi apere fiecare bucatica a teritoriului.

Citeste si: Lacuna din tratatul NATO de care se foloseste Putin. Romania in pericol

Intrebat daca exista vreun motiv de ingrijorare in legatura cu ceea ce se intampla in aceasta regiune, in legatura cu Ucraina, si daca Romania, in calitate de membru NATO, are o problema, Rasmussen a raspuns: „Este adevarat ca situatia este ingrijoratoare. Actiunile militare ilegale ale Rusiei in Ucraina au dus la crearea unei situatii complet noi in Europa, iar noi trebuie sa ne adaptam la aceasta situatie noua. Acesta este motivul pentru care am hotarat sa intarim masurile de aparare colective, deoarece acesta este scopul NATO, sa asigure apararea colectiva a tuturor aliatilor”.

El a precizat ca este vorba despre masuri maritime, aeriene si terestre. „Avem aeronave, mai multe trupe de politie, aeronave de supraveghere in spatiul aerian al Romaniei si al Poloniei, din punct de vedere maritim ne-am intarit prezenta navala la Marea Neagra si la Marea Baltica, iar din punctul de vedere al masurilor terestre, s-au facut mai multe exercitii”.

Citeste si: Lavrov arunca BOMBA: Criza din Ucraina isi are originile in summit-ul NATO de la Bucuresti

Intrebat care este scopul exercitiilor militare din Romania din ultima vreme, Rasmussen a raspuns: „Toate masurile noastre sunt pur defensive. Cu toate acestea, trebuie sa ne asiguram ca fortele militare sunt pregatite pentru orice eventualitate si, evident, acesta este si un semnal clar pe care il transmitem potentialilor agresori si anume nici sa nu se gandeasca sa agreseze un aliat NATO. Va pot asigura ca suntem pregatiti sa aparam fiecare bucatica a teritoriului NATO.

El a mai spus ca Ucraina este partener NATO, iar Alianta a hotarat imbunatatirea cooperarii cu acest stat, inclusiv prin masuri de asistare pentru reforme in ceea ce priveste apararea, modernizarea fortelor armate, asigurarea unui acces la exercitii NATO.

Citeste si: Mesajul „de chemare” primit de mai multi romani care au efectuat stagiul militar. A fost scris cu pixul pe un colt de hartie

Rasmussen s-a referit si la Republica Moldova: „Parteneriatul nostru cu Moldova este excelent, dupa cum stie toata lumea. Moldova are o politica de neutralitate, de non-alianta, care este integrata si in Constitutia Republicii Moldova. Noi respectam aceasta pozitie a acestui stat, dar am si construit un parteneriat excelent cu Moldova, care recent a hotarat sa participe cu un contingent militar la operatiunea condusa de NATO din Kosovo. Apreciem acest lucru si aceasta decizie ajuta si statul Kosovo sa-si imbunatateasca abilitatea fortelor proprii, de a lucra fara forte NATO”.

Raspunzand unei intrebari, oficialul NATO a spus ca „in ceea ce priveste informatiile si, mai ales, informatiile gresite emise de Rusia, va trebui sa ne adaptam si la aceasta campanie, punand la dispozitia publicului informatii corecte”.
Intrebat despre posibilitate existentei unor spioni din Rusia, care au intrat in legatura cu Alianta „intr-un fel sau altul”, Rasmussen a raspuns: „Nu exclud nimic, deoarece am fost martorii unei abordari rusesti mult mai sofisticate in ultima vreme. Rusia a folosit tehnici moderne de razboi. Exact acest lucru l-am vazut in Crimeea. Rusia a recurs si la actiuni militare ilegale, dar si la agenti secreti care au incercat sa destabilizeze situatia din Crimeea si sa asigure un pretext pentru ocupatie. Aceste lucruri au existat si au dus la anexarea ilegala a Crimeii”.

Citeste si: PREDICTIE TERIBILA. Ucraina si UE vor avea un destin cumplit

„Acum, acelasi lucru se vede si in partea de est a Ucrainei si este clar ca Rusia este foarte implicata in destabilizarea situatiei din estul Ucrainei, iar acest lucru poate fi folosit pentru o posibila interventie, eventual mai tarziu. Nu se stie daca va avea loc aceasta interventie, dar aceasta optiune ramane deschisa nu in ultimul rand pentru ca Rusia si-a pus la dipozitie la granita cu Ucraina forte militare in numar mare. Deci exista o gama larga de instrumente, eu nu exclud nimic”, a spus secretarul general al NATO.

El s-a declarat „foarte ingrijorat de faptul ca bugetul pentru aparare scade in multe state”. „In timp ce Rusia a crescut cu 10% in ultimii 5 ani investitiile in aparare, multi aliati NATO au redus bugetul pentru aparare, unele state reducand bugetul cu chiar pana la 40%. Aceasta tendinta trebuie sa fie oprita si bugetul trebuie sa creasca din nou. Apreciez foarte mult ca Romania a hotarat sa sporeasca investitiile in aparare, este un exemplu foarte bun”, a mai spus Rasmussen.
sursa: realitatea.net

Adauga un comentariu