International

Spaniolii se reintorc la urne pentru a patra oara in patru ani

Publicat: 18 sept. 2019
Editia PDF
15 Oct. 2019

Spania urmeaza sa se intoarca la urne la 10 noiembrie – pentru a patra oara in patru ani -, dupa ce seful in exercitiu Guvernului spaniol Pedro Sanchez nu a reusit sa obtina sustinerea necesara pentru a ramane la putere, relateaza AFP. ”Tara este sortita (sa organizeze) noi alegeri la 10 noiembrie”, a recunoscut marti Sanchez, dupa ce a fost primit de regele Spaniei Felipe al VI-lea, care a purtat de luni negocieri ale unei ultime sanse. ”Rezultatul (consultarilor regelui) este clar: nu exista nicio majoritate in Camera Deputatilor care sa poata sa garanteze formarea unui Guvern”, a adaugat socialistul, care a obtinut o victorie in ultimul scrutin, al 28 aprilie, insa fara sa obtina o majoritate absoluta.

Exact ca in filme! Zeci de straini au evadat dintr-o inchisoare din Spania

”Am incercat prin toate mijloacele, insa ei mi-au facut sarcina imposibila”, a declarat el, referindu-se la adversarii sai, care l-au acuzat, la randul lor, ca a vrut inca de la inceput noi alegeri. Palatul regal a anuntat anterior ca suveranul nu va propune un candidat la postul de sef al Guvernului, intrucat niciunul ”nu intruneste sustinerea necesara pentru a obtine un vot de incredere in Camera Deputatilor”. Spania se confrunta cu o instabilitate politica dupa ce bipartidismul a facut facut tandari in 2015, odata cu intrarea in forta in Parlament a stangii radicale si liberalilor de la Ciudadanos. Parlamentul este si mai fragmentat dupa emergenta Vox (extrema dreapta) in ultimul scrutin.

Intr-un context delicat pentru Spania, pe fondul unei incetiniri a ritmului cresterii economice si cu cateva saptamani inaintea sentintei judiciare utrasensibile impotriva celor 12 lideri separatisti catalani, acest nou impas urmeaza sa antreneze dizolvarea Parlamentului la 23 septembrie si convocarea unui al patrulea scrutin in patru ani. In iulie, Sanchez a esuat sa obtina increderea deputatilor, din cauza ca nu a ajuns la un acord cu Podemos (stanga radicala) asupra unui guvern de coalitie. Discutiile cu Podemos s-au reluat intre timp, insa fara sa se iasa din impas. Stanga radicala cerea in continuare sa intre in Guvern, in timp ce socialistii propuneau un simplu program comun.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit