Eveniment-Social

UAIC a intrat in posesia documentului care atesta fondarea Palatului Universitar din Copou

Publicat: 20 nov. 2018
1

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi a intrat in posesia documentului care a fost intocmit cu prilejul momentului solemn de asezare a pietrei de temelie a Palatului Universitar din Copou, la 23 mai 1893. Actul, care marcheaza inceputul lucrarilor la noul sediu al Universitatii din Iasi, este semnat de A.S.R. Principele Ferdinand, Mostenitor al Coroanei Romaniei la acea vreme. De asemenea, documentul mai contine semnaturile rectorului Universitatii, matematicianul Neculai Culianu, mitropolitului Moldovei si Sucevei, Iosif Naniescu, ministrului Lascar Catargi, ministrului Tache Ionescu dar si arhitectului cladirii, Louis Pierre Blanc. Ciocanul si mistria folosite la asezarea pietrei de temelie a Palatului Universitar din Copou sunt expuse in sectiunea academica a Muzeului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Cladirea a fost inaugurata cu fast patru ani mai tarziu, la 21 octombrie 1897, in prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. Edificiul a fost extins in anii 1930, cand s-a adaugat frontonul central, scara monumentala, precum si un corp simetric in partea de jos. Astazi, in cladire functioneaza 8 dintre cele 15 facultati ale Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi: Chimie, Drept, Filosofie si Stiinte Social-Politice, Fizica, Istorie, Litere, Matematica si Teologie Romano-Catolica.

Comentarii
  • Nu vad nicaieri pomenit nici de Asachi care se lauda ca are 205 ani, nici miros de cascaval nu are documentul. Da-ti-i afara pe intrusii aia care nu sunt in stare nici sa intretina macar curatenia, plus ca ei jnchiriaza la firme in tudor si stau in copou la aer curat

    • Fotografia arata o singura intrare – cea sudica. Acum sunt trei. Cand au aparut celelalte doua? Au aparut dupa razboi, cand cladirea veche a fost reconstruita si extinsa. Extinderea – actuala aripa de Nord a corpului A – a fost destinata Institutului Politehnic.

Adauga un comentariu