News Flash:

Ultimatum pentru proiectantii de Planuri Urbanistice

15 Septembrie 1999
1065 Vizualizari | 0 Comentarii
•Pina la sfirsitul anului, primariile trebuie sa-si finalizeze PUG-rile •In caz contrar, nu vor mai fi avizate nici o constructie •Consilierul Florin Cercel a aranjat 22 de PUG-uri

Potrivit reglementarilor Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarea Teritoriului (MLPAT), pina la sfirsitul anului comunele, orasele si municipiile judetului Iasi trebuie sa-si finalizeze Planul Urbanistic General (PUG). In caz contrar, primariile nu vor mai putea autoriza nici o construtie, solicitate fie de persoane fizice, fie de persoane juridice.
Conditionate financiar, lucrarile PUG-rilor in judetul Iasi au fost esalonate pe o perioada de doi ani. Astfel, pentru 1997 a fost asigurata finantarea planurilor de catre Consiliul Judetean, in procent de 30 la suta, pentru jumatate din numarul total al comunelor (85 comune) iar anul urmator, CJ a finantat planurile pentru celelate comune. Intr-o prima faza, comisia de urbanism a CJ, formata din consilieri judeteni si inspectorii serviciilor de specialitate ale CJ, a preselectat societatile specializate in lucrari de proiectare si realizare fizica a obiectivelor cu caracter edilitar. Ulterior, aceeasi comisie a selectat firmele care si-au prezentat ofertele pentru intocmirea PUG-rilor. In 1997, au fost contractate 42 PUG-uri, din care 33 au fost avizate de MLPAT, iar in 1998 au fost contractate 43 de PUG-uri, din care CJ nu a platit decit pentru sase planuri.
Suma necesara pentru finalizarea planurilor este de 1,6 miliarde lei. Astazi la Bucuresti, arhitectul sef al CJ, Mircea Grigorovschi, va incerca sa obtina la rectificarea de buget suma solicitata. Situatia PUG-rilor din localitatile urbane este urmatoarea: muncipiul Iasi a primit avizul MLPAT, PUG-ul muncipiului Pascani se afla intr-o faza incipienta, iar in cazul localitatilor Hirlau si Tg. Frumos planurile au fost predate consiliilor locale.
Din cauza fondurilor reduse aflate la dispozitia Consiliului Judetean, fiecare firma de proiectare a primit pentru realizarea unui PUG un avans de 10-15 milioane lei. Pentru ca din bugetul judetean nu a mai fost posibila finantarea, societatile au sistat deocamdata lucrarile. In opinia consilierului Tudose Sandu Ville, secretarul comisiei de urbanism, "cind vor veni banii de la buget pentru PUG-uri, societatile se vor grabi sa finalizeze lucrarile. In aceste conditii, multe dintre acestea vor suporta modificari si in consecinta se va intirzia termenul stabilit de MLPAT".

Liberalul Florin Cercel s-a specializat si in PUG-uri

Contractarea, desfasurarea si decontarea lucrarilor de proiectare sint urmarite de catre Directia de Amenajarea Teritoriului si Lucrari Publice, Directia de Administrare a Drumurilor Judetene si de Compartimentul de Urbanism al CJ. Comisia de urbanism a CJ formata din: Lucian Oarza, Tudose Sandu Ville, Bogdan Davideanu, Florin Cercel, Ioan Chiorascu, Mircea Grigorovschi, Liviu Stescu, Silvian Ciuta, Tiberiu Brailean, Luca Rodica, Maria Poraico si Mihai Ilas, va aviza la rindul sau toate PUG-rile. Paradoxal, dintre toti consilierii, Florin Cercel (PNL) are cele mai multe PUG-uri negociate, respectiv 22. Acesta si-a dat votul pentru selectia societatii Gambit SRL, care executa PUG-ul comunei Andriseni. Intimplator, unul din asociatii firmei este consilierul judetean Ionel Adrian. Societatea a cistigat lucrarea contra sumei de 74,5 milioane lei. Printre societatile favorite consilierului Cercel s-au numarat: societatea Habitat Proiect care a cistigat lucrarile comunelor Aroneanu, cu 38 milioane lei si Siretel, cu 52 milioane lei; societatea Expertilor Tehnici, care a contractat PUG-ul comunei Butea, cu 35,9 milioane lei; societatea Design 90 SRL, care realizeaza PUG-urile comunelor Ceplinita si Mircesti; societatea Dumi SRL care executa PUG-ul comunei Grajduri, cu 32 milioane lei; societatea Iprochim, care executa planurile comunelor Holboca (64,1 milioane lei), Letcani (37 milioane lei), Movileni (35 milioane lei), Strunga (40 milioane lei), Tg. Frumos (58,5 milioane lei). Aproape aceeasi angajare o are si societatile Dumi SRL si Prodomus, reprezentate de Mihai Dumitrascu, care executa PUG-urile comunelor Oteleni (50 milioane lei), Podu Iloaiei ( 48 milioane lei), Rediu (36 milioane lei) si comunele Victoria, Tiganusi, Tomesti, Scobinti, Plugari, Gorban. Consilierul Florin Cercel a mai facut dovada faptului ca este expert si cu alte ocazii, respectiv in aranjarea drumului de la Valea Adinca. In urma deplasarii din Italia, liberalul Cercel a facilitat unei firme italiene sa execute cu 500 milioane lei (banii DADJ) lucrari de asfaltare pe o suprafata de 864 metri patrati.
Marcela DONCIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1274 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012691 (s)