Actualitate

Asta da trasnaie! Suspectul intr-un dosar de coruptie de la DNA a fost audiat prin telefon pentru ca nu avea timp sa vina la audieri! Procurorii l-au crezut pe cuvant!

Publicat: 21 apr. 2019
1

@ Pentru ca nu reuseau sa-l gaseasca pe protagonistul unui dosar de coruptie, procurorii de la DNA au decis sa realizeze audierea lui prin telefon @ Fara sa stie cu certitudine cine era la capatul firului, procurorii l-au crezut pe cuvânt pe suspect si au decis clasarea dosarului @ La mijloc se afla soarta a doi copii de sase, respectiv trei ani, care au fost rapiti din România si dusi în Suedia de catre tatal lor @ La granita nu ar fi putut trece niciodata fara acordul mamei si fara pasapoartele lor @ Povestea este cât se poate de dramatica pentru mama. Desi are o hotarâre judecatoreasca prin care copiii i-au fost încredintati ei, de aproape doi ani de zile nu mai poate fi alaturi de ei @ Procurorii ieseni de la Parchetul Judetean Iasi au fost cei mai activi în aceasta poveste si au trimis chiar si o comisie speciala pentru a-i cauta pe copii în Suedia, însa raspunsurile primite de acolo arata ca cei doi minori nu sunt abuzati @ Discutia cu copiii a avut loc în suedeza, desi acestia nu înteleg foarte bine aceasta limba, fiind cetateni români @ Tatal sustine ca i-a luat pe cei doi copii pentru ca mama nu era în stare sa aiba grija de ei si nu le oferea conditii de trai decente

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Timisoara (DNA) au patentat o noua modalitate de instrumentare a dosarelor penale – audierea unui barbat implicat într-un dosar de coruptie s-a realizat prin telefon.

Practic, a existat o discutie telefonica între procurorul care instrumenta dosarul penal si principalul suspect, iar pe baza acestei discutii dosarul a fost clasat. Pentru ca nu putea consemna o declaratie în adevaratul sens al cuvântului, procurorul de caz a consemnat tot ceea ce i-a spus barbatul de la celalalt capat al firului într-un proces-verbal. Aceasta audiere total atipica, prin telefon, a reprezentat una dintre principalele probe pentru închiderea dosarului.

Practic, procurorul anticoruptie l-a crezut pe cuvânt pe suspect ca este nevinovat si ca nu exista motive pentru a continua cercetarile împotriva lui sau a celorlalte persoane care erau acuzate de luare de mita si abuz în serviciu.

De unde a pornit toata povestea

Dosarul porneste de la plângerea unei iesence disperate ca sotul sau i-a furat copiii si a fugit cu ei din tara. În speranta ca ar putea sa-si revada copiii, femeia a depus plângeri peste tot – la Parchetul de pe lânga Judecatoria Iasi, la Parchetul de pe lânga Tribunalul Iasi si la Directia Nationala Anticoruptie Timisoara. Aceste plângeri au vizat fapte oarecum diferite, fiecare institutie fiind competenta pe un anumit tip de infractiune. Acuzatiile au fost urmatoarele: rele tratamente aplicate minorului, lipsire de libertate în mod ilegal, trafic de migranti, luare de mita, abuz în serviciu si instigare la acestea din urma. Plângerile au început sa curga de la finalul anului 2017 si au fost solutionate în aceasta perioada, razboiul urmând a se muta la instantele de judecata, pentru contestarea solutiilor dispuse de procurori. Povestea de dragoste dintre Gabi Coman si sotul sau Ion a început în urma cu multi ani, casatoria având loc în anul 2011 într-un oras din Suedia. Au locuit acolo o buna bucata de timp si pareau cât se poate de fericiti. Femeia este din localitatea ieseana Mogosesti, însa dupa nasterea primilor doi copii lucrurile au mers din ce în ce mai prost în casnicie. Aceasta reclama ca sotul sau se purta foarte urât cu copii si cu ea, era foarte agresiv, îi batea si facea tot ce se putea sa-i jigneasca si sa le faca rau.

Mama: "Manifestarile violente nu s-au rezumat la persoana subsemnatei, ci au fost îndreptate si împotriva copiilor"

"Imediat dupa nasterea primului copil, sotul meu a început sa fie agresiv atât fizic, cât si verbal cu mine. Pe parcursul anilor si pe masura ce au aparut si ceilalti doi copii în viata noastra, manifestarile violente nu s-au rezumat la persoana subsemnatei, ci au fost îndreptate si împotriva copiilor. Minorii Daniel si Justina au fost supusi la numeroase agresiuni fizice din partea celui ce trebuia sa le fie tata", a povestit femeia îndurerata. Astfel, în acest context a decis sa fuga din Suedia împreuna cu cei trei copii. Pentru ca nu avea unde sa se ascunda de sotul care a înnebunit la aflarea vestii, a plecat si s-a ascuns într-o casa speciala pentru femeile abuzate. "În luna noiembrie 2016, împreuna cu cei trei copii, m-am întors în România, unde am solicitat ajutor din partea centrului pentru mame, victime ale violentei domestice din Ploiesti, unde am ramas cazata pâna pe data de 15 ianuarie 2017. Ulterior m-am mutat la sora mea la Bârlad, dar dupa trei zile m-am mutat la Centrul de Violenta Domestica din Bârlad, întrucât sotul meu a amenintat ca da foc surorii mele, familiei si copiilor", a mai relatat femeia. De asemenea, a mai existat un moment extrem de sensibil în data de 15 februarie 2017, atunci când Gabi era internata la un spital împreuna cu unul dintre copii. "În momentul în care si-a vazut tatal, copilul s-a bagat sub pat de frica. Scena este confirmata de martorii care erau acolo", a completat aceasta. În primavara anului 2017, Gabi a introdus si actiunea de divort la instantele din România, dupa care s-a mutat împreuna cu copii în casa parinteasca din Mogosesti.

Rapire sau nu?

Pe data de 3 mai 2017, Ion Coman a venit în Mogosesti sub pretextul ca vrea sa-si vada copiii. "A venit la poarta casei în care locuiesc, afirmând ca doreste sa-si ia copiIi sa îi duca la o înghetata. Eu am observat ca vorbeste prin SMS cu o alta persoana care a întrebat "Cât mai dureaza". În acel moment am realizat ca pretextul cu înghetata era doar un tertip pentru a putea sa ia copiIi fara a mai avea intentia sa se întoarca. A încercat sa-mi smulga copilul cel mai mic din brate si sa fuga, dar nu a reusit. A reusit sa o ia doar pe Justina, a iesit din curte, s-a urcat într-un autoturism care îl astepta mai departe de strada si a plecat. Ulterior, pe data 8 mai 2017, sotul meu, profitând de faptul ca minorul Daniel se juca singur în curte, l-a rapit si pe acesta. L-a ademenit sa iasa si sa mearga la marginea padurii, pentru a nu fi vazut de alte persoane. Tatal meu a încercat sa-l salveze pe minor, dar nu a putut opune rezistenta", se arata într-una dintre plângerile depuse de ieseanca.

Tribunalul Iasi i-a încredintat copiii mamei. Procurorii cred ca problema trebuie rezolvata pe cale civila

Barbatul a plecat cu copiii în Suedia, loc în care locuieste si în prezent. Atât anchetatorii din Iasi, cât si cei din Timisoara au încercat sa dea de el, dar citatiile au fost returnate, inclusiv citatia trimisa în Suedia. Principala problema este aceea ca nu putea iesi cu copiii din tara fara acordul mamei si fara pasapoartele lor, care se afla în original în posesia mamei. Astfel, exista o suspiciune ca i-ar fi mituit pe politistii de frontiera care trebuiau sa verifice documentele pentru a putea permite iesirea din tara a copiilor, având în vedere ca acestia sunt cetateni români. Mai mult, în anul 2018, judecatorii de la Tribunalul Iasi au stabilit ca domiciliul copiilor trebuie sa fie la mama, nu la tata. Astfel, în prezent, copiii ar trebui sa fie în România, dar în realitate sunt în Suedia. Procurorii de la Parchetul de pe lânga Tribunalul Iasi au cerut sprijin international în aceasta problema prin intermediul Directiei Nationale de Combatere a Crimei Organizate din Suedia. Autoritatile din Suedia au stat de vorba cu copiii si nu au constatat nicio problema, fapt care a stârnit si mai tare revolta mamei, pentru ca discutia a avut loc în limba suedeza, iar copiii nu înteleg foarte bine aceasta limba.

Procurorii DNA Timisoara: "L-am contactat telefonic si l-am audiat"

Singurii care au reusit sa vorbeasca cu tatal au fost procurorii de la DNA Timisoara, pentru ca acestia aveau obligatia sa verifice modul în care si-au facut treaba functionarii de la Vama Nadlac. Numai ca, prin telefon, Ion Coman i-a convins ca nu a facut nimic gresit si ca functionarii nu au comis abuzuri. Barbatul a sustinut ca a luat copiii pentru ca traiau în conditii mizerabile la Mogosesti, ca el poate sa le asigure un viitor mai bun. A mai sustinut ca în prezent îi duce la scoala si ca ei vor sa traiasca alaturi de el. "În cursul urmaririi penale s-au efectuat demersuri pentru audierea numitului Coman Ion, care locuieste în Suedia, si care, fiind contactat telefonic, a declarat ca nu se poate prezenta la organele judiciare românesti din motive obiective", se arata în ordonanta de clasare emisa de procurorii din cadrul DNA.

Tatal mai sustine ca a avut pasapoartele copiilor atunci când a iesit, dar nu poate explica foarte clar cum acestea se afla în posesia mamei. "În cauza, consider ca sunt întrunite elementele constitutive ale infractiunilor de rele tratamente aplicate minorului, trafic de migranti si lipsire de libertate în mod ilegal, în forma continuata. Acest lucru îl vom demonstra în fata judecatorului. Nu s-a respectat de un an de zile hotarârea Tribunalului Iasi de încredintare a copiilor catre mama. În legatura cu plângerea de la DNA Timisoara, m-a surprins superficialitatea cu care a tratat procurorul de caz acest dosar. Nu s-a realizat o audiere a functionarilor implicati, iar instigatorul la savârsirea faptelor de coruptie, tatal minorilor, a fost audiat telefonic, lucru neprevazut de legislatia în vigoare. Se pune întrebarea fireasca, cum a stiut ca discute cu acesta?", a declarat avocata Sandra Gradinaru, aparatorul femeii care îsi cauta disperata copiii.

Adauga un comentariu