International

Ce se intampla cu aurul romanesc depozitat la Londra, dupa BREXIT

Publicat: 03 iul. 2016
Potrivit informatiilor, 60% din rezerva de aur a Romaniei este depozitata la Londra, de mai bine de 15 ani. Oficialii BNR spun ca rezultatul referendumului, in urma caruia Marea Britanie a decis sa iasa din Uniunea Europeana, nu schimba decizia Bancii Nationale de a depozita acolo o parte din rezerva de aur a Romaniei, care se ridica in total la 103.7 tone.
BREXIT-ul nu influenteaza astfel in niciun fel, strategia de protectie a rezervei de aur, spun oficialii BNR. Marea Britanie a fost aleasa de Romania si de alte state europene tocmai pentru ca proprietatea este cel mai bine protejata, datorita legilor britanice. La finalul anului trecut, rezervele internationale ale statului insumau peste 35 de miliarde de euro, din care 9.2 procente reprezinta valoarea detinerilor de aur. Romania era, anul trecut, cea mai bine cotata in randul statelor est-europene, in clasamentul tarilor cu cele mai mari rezerve de aur. Pe langa Marea Britanie, rezervele de aur ale tarilor mai sunt pastrate in Elvetia si in Statele Unite.
„Aurul se foloseste in situatii de criza extrema, in momentele in care nu mai ai acces la finantare internationala, ai o criza de balante de plati, nu ai rezerve internationale de valuta, situatii peste care Romania a trecut de ceva mai multa vreme. Cand increderea in bani, in economii nationale scade, creste pretul aurului si atunci iti echilibrezi rezervele tale. Volatilitatile economice prin care trece in acest moment Marea Britanie si care sunt naturale dupa decizia luata in ultimele zile, dupa decizia nefericita, nu vor afecta nici pretul aurului, nici siguranta aurului nostru la Londra, vor afecta mai curand probabil averile britanicilor, economiile britanicilor si starea economiei britanice”, spune Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR. 


loading...

Adauga un comentariu