Boli si tratamente

Cum se trateaza pancreatita acuta

Publicat: 22 sept. 2014
7
Tratamentul pancreatitei acute
Masurile terapeutice luate in cazul pacientilor cu pancreatita acuta sunt suportive, medicale si tratament chirurgical de specialitate.
In cadrul masurilor suportive se practica suprimarea alimentarii si administrarii analgeticelor. Nu se recomanda administrarea morfinei sau derivatilor ei deoarece determina spasm pe sfincterul Oddi si nu face decat sa agraveze durerea. Se mai administreaza antispastice si oxigen pe masca. Pacientul va fi imobilizat in pozitie culcata si transportat de urgenta la spital. In acest timp pacientul va primi fluide intravenos pentru a preveni deshidratarea. Aproximativ 20% din pacienti dezvolta pancreatita acuta severa si necesita internarea intr-o unitate de terapie intensiva. Aici pacientul poate fi atent monitorizat deoarece formele grave de pancreatita asociaza un risc vital major prin afectarea severa a ficatului, plamanilor, inimii si rinichilor.

Cum sa detoxifiem un ficat bolnav

Ochii ingalbeniti pot fi un semn al unei boli de ficat, hepatita sau ciroza!
 

Tratamentul medical se aplica in cazuri necomplicate si consta un suprimarea efectului enzimelor pancreatice prin administrarea de antienzime, sedarea durerii, prevenirea infectiilor (prin antibioterapie si reducerea inflamatiei – cu tratament corticosteroid).
Atacul de pancreatita acuta are o durata de cateva zile in lipsa complicatiilor si este tratat in mod corect prin masuri suportive si medicale complete. Totusi, pacientul cu pancreatita acuta trebuie internat si urmarit intr-un serviciu de chirurgie deoarece starea sa se poate complica foarte usor. Complicatiile pancreatitei acute sunt in general ocluzii intestinale, perforatii de organ, peritonita generalizata (in fazele initiale si precoce) sau complicatii ale necrozei peripancreatice (supuratii, abcese si chiar septicemia). 
Cazurile severe, cu necroza pancreatica extinsa, cu complicatii infectioase vor fi tratate chirurgical, indepartarea tesutului devitalizat fiind foarte importanta pentru promovarea vindecarii rapide.
Pancreatita acuta complicata (mai ales cand este de natura obstructiva, eroziva si infectioasa) are tratament chirurgical. De asemenea, pancreatita acuta prin litiaza biliara trebuie rezolvata chirurgical (cu indepartarea imediata a calculului). In general, dupa ce calculii sunt indepartati, procesul inflamator scade in intensitate si treptat se va stinge complet, pancreasul revenind la starea anterioara.
Interventia chirugicala poate fi realizata pe cale clasica sau prin metoda laparoscopica – tehnica minim invaziva. In cadrul acestui procedeu se realizeaza mai multe incizii de mici dimensiuni (5-10 milimetrii) in peretele abdominal prin care se introduc instrumentele de lucru si laparoscopul, un tub dotat cu o camera video ce transmite imagini din cavitatea abdominala. Este conectat la un monitor si astfel chirurgul poate manevra instrumentele cu foarte mare precizie. Avantajele acestei tehnici sunt reprezentate de incizii de mici dimensiuni, cicatrici minore, durere putin intensa, risc de infectare mai mic si recuperare rapida.
De retinut!
Indicatii de interventie chirurgicala o au pacientii cu necroza pancreatica infectata si complicatii.
O alta metoda terapeutica este reprezentata de ERCP, insa aceasta trebuie efectuata doar in primele 24-72 de ore de la internare. ERCP reduce mortalitate si morbiditatea, iar indicatiile ei sunt:
– deteriorarea starii clinice a pacientului sau lipsa ameliorarii simptomatologiei sub tratament suportiv medical in 24 de ore
– detectarea de calculi pe canalul biliar comun sau cai intrahepatice/ extrahepatice dilatate la CT.
Dezavantajele ERCP sunt: riscul important de aparitie a hemoragiilor post interventie si faptul a aceasta tehnica in sine este capabila sa precipite declansarea pancreatitei sau sa infecteze o pancreatita declansata deja, dar sterila.
Tratamentul pancreatitei cronice
Pancreatita cronica este mai greu si mai complicat de tratat. Primele masuri terapeutice constau in ameliorarea durerii prin administrarea de analgezice si imbunatatirea statusului metabolic si nutritional al pacientului (aceste probleme fiind o consecinta directa a insuficientei functionale a pancreasului exocrin si endocrin). Pacientii vor primi enzime care sa suplineasca secretia normala si daca este cazul si insulina (daca procesul patologic este atat de intens si evoluat incat nu se mai poate sintetiza si secreta insulina, glucagon – fiind deci, abolita si functia endocrina a glandei).
Pacientul va primi astfel de enzime toata viata, apoi, pentru a stimula functia si absorbtia nutrientilor esentiali. Inlocuirea enzimelor pancreatice va trata si malabsorbtia si steatoreea. O dieta cu continut redus in grasimi poate avea efecte protectoare.
Interventiile chirurgicale pot ameliora durerea abdominala, pot reface drenajul corect al secretiilor pancreatice (in cazurile de pancreatita cronica prin blocaj litiazic) si poate reduce din frecventa atacurilor. Indicatia chirurgicala cea mai frecventa o reprezinta durerea si incetinirea deteriorarii functionale. De asemenea, pancreatita cronica necesita interventii chirurgicale in cazul aparitiei complicatiilor: obstructii biliare, duodenale, chisturi si pseudochisturi pancreatice, hemoragii digestive. Operatiile sunt in general de rezectie pancreatica sau proceduri de drenaj.
Pacientii cu pancreatita cronica sunt sfatuiti sa evite consumul de alcool si sa urmeze recomandarile medicului cu privire la modificarile dietetice pe care trebuie sa le faca. Tratamentul medical trebuie administrat corect pentru a evita reaparitia complicatiilor datorate malabsorbtiei si pentru a reduce frecventa recurentelor.
Adauga un comentariu