Mama si copilul

De ce trebuie verificata tensiunea copiilor inca de la varsta de trei ani

Publicat: 15 sept. 2015
7

Odata cu implinirea varstei de 3 ani, cei mai multi copii sunt apti pentru gradinita. Cu toate acestea, inainte de a intra in colectivitate ar fi bine sa mergeti pe la medic si sa-l rugati sa masoare tensiunea copilului.

Poate ti se pare ciudat, mai ales ca suntem obisnuiti sa asociem aceasta manevra cu varstele inaintate. Dar, chiar pediatri recomanda sa faceti aceasta verificare netraumatizanta pentru cel mic, de cate ori aveti ocazia. Multe boli cardiace si endocrine ale copilariei evolueaza cu hipertensiune, avertizeaza specialistii.

„Peste tot in lume, tensiunea arteriala se masoara incepand de la trei ani. Copilul care a implinit 3 ani nu poate sa nu aiba o tensiune arteriala luata. Sunt boli de inima care pot sa merga cu hipertensiune arteriala, sunt afectiunie renale, sunt afectiuni endocrine si trebuie sa stii de unde pornesti”, sustine prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie.

Dupa 18 ani ar trebui sa va masurati tensiunea cel putin o data la doi ani. Daca ati avut valori mari in trecut, ar trebui sa va verificati tensiunea mai des.

Simptomele hipertensiunii la copii
Simptomele hipertensiunii la copii includ dureri in zona pieptului, stare de oboseala, dificultate de concentrare, dureri de cap si probleme de somn. In unele cazuri mai severe copilul poate experimenta si simptome precum vederea in ceata, respiratia precipitata sau starea de ameteala.

Hipertensiunea la copii este cel mai adesea legata de existenta unei probleme de sanatate. In aceasta situatie poate fi vorba despre defecte cardiace, boli renale, boli congenitale sau probleme hormonale. O parte dintre boli evolueaza fara alte simptome.

Adauga un comentariu