Magazin

Descoperiri remarcabile ale anului 2010

Publicat: 31 dec. 2010

Un gel care poate proteja femeile de virusul HIV sau o exoplaneta locuibila sunt doar doua dintre descoperirile medicale si stiintifice remarcabile ale anului 2010.

Health.msn.com iti arata mai multe detalii despre acestea si despre alte reusite ale anului pe cale sa ne paraseasca.

1. Un gel care poate proteja de virusul HIV

In Africa, mai mult de 22 de milioane de oameni sunt infectate cu HIV. Cercetari recente au dus insa la crearea unui gel vaginal, bazat pe substanta denumita tenovofir, care face ca femeile care il folosesc sa aiba de doua ori mai multe sanse de a nu se infecta, comparativ cu cele care nu il folosesc. Un astfel de gel ar putea salva milioane de vieti in fiecare an.

2. Doua specii noi de dinozauri

O echipa de paleontologi de la Universitatea din Utah a descoperit doua specii noi de dinozauri anul acesta. Utahceratops gettyi era de marimea unui elefant si avea un cap urias, cu cinci coarne. Kosmoceratops richardsoni, este considerat de catre oamenii de stiinta unul dintre cele mai uimitoare animale cunoscute si cel mai bizar dinozaur, in special datorita faptului ca avea 15 coarne, unele chiar si pe nas si obraji.

3. Un posibil test pentru identificarea autismului

Desi nu se stie nici pana acum care sunt factorii concreti care cauzeaza autismul sau de ce aceasta tulburare devine din ce in ce mai frecventa, un grup de cercetatori din Londra, Marea Britanie, a descoperit cum poate fi diagmosticata aceasta afectiune prin observarea creierului. Folosind scanari 3D ale creierului unui pacient, specialistii au analizat ce schimbari se observa la nivelul regiunilor din creier responsabile cu vorbirea si comportamentul social si au remarcat ca pot depista astfel autismul in 90% dintre cazuri.

Scanarea dureaza 15 minute, fiind mai rapida decat alte tehnici care exista pana acum in acest scop, insa metoda mai are nevoie de teste pana va putea fi pusa in practica la scara larga.

4. O exoplaneta locuibila

Mai multi oameni de stiinta americani au identificat o exoplaneta care ar putea fi locuibila, de trei ori mai mare decat Pamantul, caldura care ajunge la aceasta fiind nici prea intensa, dar nici prea slaba pentru ca apa in stare lichida sa poata exista.

Gliese 581g, asa cum este denumita exoplaneta, este singura descoperita pana acum care este considerata locuibila. Insa un posibil test in acest sens nu ar putea fi facut prea curand deoarece steaua in jurul careia aceasta orbiteaza, Gliese 581, se afla la o distanta de 20 de ani lumina (un an-lumina corespunde unei distante de 9.460 miliarde de kilometri).

5. Cel mai vechi pantof din piele

O echipa internationala de arheologi a descoperit un pantof din piele despre care se crede ca este cel mai vechi din lume. Pantoful a fost gasit intr-o pestera din Armenia si are aproximativ 5.500 de ani.

Gratie conditiilor din pestera, unde umiditatea este scazuta, obiectul a fost conservat atat de bine incat si sireturile au fost gasite aproape intacte.

6. O noua limba

In timpul unei expeditii realizate in nord-estul Indiei, mai multi lingvisti au fost uimiti sa descopere ca intr-o anumita regiune oamenii comunicau intr-o limba necunoscuta pana atunci expertilor. Este vorba de koro, care este folosita doar de aproximativ 800 de persoane. Aceasta nu are si forma scrisa, aspect care contribuie la probabilitatea ca limba sa dispara pana la sfarsitul secolului.

7. Mostenire genetica de la neanderthalieni la oamenii moderni

O echipa de cercetatori din Germania a decodat fragmente de ADN de la un schelet al unui om de Neanderthal din Croatia, vechi de 40.000 de ani, descoperind astfel ca o parte din genomul acestuia exista si la oamenii care traiesc astazi.

Pana acum se credea ca neanderthalienii, considerati din punct de vedere evolutiv cele mai apropiate rude ale omului, au disparut fara sa transmita o mostenire genetica.loading...

Adauga un comentariu