News Flash:

Esec lamentabil in cercetarea ieseana

8 Martie 2007
1107 Vizualizari | 0 Comentarii
Esec lamentabil in cercetarea ieseana
• Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a adoptat o pozitie de pasivitate referitor la situatia dificila de la SC Centrul de Cercetari pentru Antibiotice SA din Iasi, cerand cu nonsalanta falimentul unei firme la care detine 100% din capitalul social • Centrul a fost desprins in urma cu cativa ani de SC Antibiotice SA Iasi si a functionat pana de curand in mod individual • "Cauzele sunt inexistenta oricarei forme active imobiliare in care sa se poata investi pentru dezvoltarea capacitatii de cercetare sau care sa prezinte un element de interes pentru procesul de privatizare, diminuarea numarului de cercetatori experimentati care sa poata accesa proiecte de cercetare in cadrul competitiilor nationale", sustine directorul Cristina Mihai


Centrul de Cercetari pentru Antibiotice SA Iasi a fost infiintat in anul 1999, avand capital majoritar de stat. Actualul proprietar, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a adoptat o pozitie de pasivitate, referitor la situatia dificila de la SC Centrul de Cercetari pentru Antibiotice SA Iasi, cerand cu nonsalanta falimentul unei firme la care detine 100 % din capitalul social. Centrul a fost desprins in urma cu cativa ani de SC Antibiotice SA Iasi si a functionat pana de curand in mod individual. Fara nici un sprijin din partea statului, centrul de cercetare a murit lent, dar sigur. Datoriile au ajuns la sfarsitul anului trecut, la data de 31 decembrie 2006, sa fie de 21,95 miliarde lei (2,195 milioane RON), marea majoritate datorii la stat, constituite din restante la plata sumelor catre Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat (BASS). Ministerul de Finante a inceput procedura de executare silita, doar ca nu are ce executa, unitatea economica neavand nici un bun imobil in patrimoniu. Conducerea firmei de cercetare a primit un mandat, la inceputul anului, din partea AVAS, prin care autoritatea cerea convocarea unei Adunari Generale a Actionarilor. Mandatarul AVAS in adunarea actionarilor, Magdalena Lupu, prezenta si in Consiliul de Administratie al SC Terom SA Iasi, a fost cea desemnata sa ceara falimentul firmei sau mai bine zis intrarea in lichidare voluntara.

Pierderea statului

In aceasta situatie, statul este cel care va avea de pierdut. Activele unitatii Centrul de Cercetari pentru Antibiotice SA Iasi insumeaza 75,74 milioane lei (7.574 mii RON), constand in stocuri de substante chimice si reactivi, consumabile si ustensile de laborator. La aceasta suma infima se mai pot adauga si eventualele sume de bani pe care Centrul de Cercetari pentru Antibiotice SA Iasi le are de recuperat de la partenerii de afaceri, in suma de 452,83 milioane lei (45.283 RON), unele creante fiind si din anii 2002 -2003. In aceste conditii, Directia de Finante ar trebuie sa se indrepte, pentru recuperarea datoriilor, impotriva unei alte institutii a statului, in speta AVAS. Chiar daca va recupera creantele de la creditori, Finantele vor ramane cu o gaura de cel putin 20 miliarde lei (doua milioane RON), datorita unui management prost, administrat de AVAS si a lipsei de interes a aceleiasi institutii.Cauzele oficiale

Conducerea SC Centrul de Cercetari pentru Antibiotice SA Iasi motiveaza problemele aparute prin lipsa de cercetatori cu experienta si faptul ca in cursul anului 2006 s-a lucrat doar cu personal redus, 31 de cercetatori, care au fost in final disponibilizati. "Cauzele sunt inexistenta oricarei forme active imobiliare in care sa se poata investi pentru dezvoltarea capacitatii de cercetare sau care sa prezinte un element de interes pentru procesul de privatizare, diminuarea numarului de cercetatori experimentati care sa poata accesa proiecte de cercetare in cadrul competitiilor nationale", sustine directorul Cristina Mihai. In ultimul an, principala activitate a firmei a fost reprezentata de testarea sterilitatii siringilor cu ace de unica folosinta, pentru SC Famos SA Suceava, fapt care a adus Centrului venituri de 150 milioane lei (15 milioane RON), venituri din cercetare, in timp ce cheltuielile au fost de 3,88 miliarde lei (388 milioane RON).


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pierderea statului cauzele oficiale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1309 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013837 (s)