Scriitori

Prima iubire a lui Sextil Puscariu

Publicat: 28 oct. 2013
Sextil Puscariu a intalnit prima dragoste pe cand era student la Leipzig, pregatindu-si  doctoratul. Era vorba de o olandeza, fiica unui editor. La inceput au fost prieteni. Mergeau impreuna la cursul lui G. Witkovski, despre Goethe, la patinoar, la teatru ori la opera, isi recomandau reciproc diverse lecturi. Desi locuiau in acelasi oras si se vedeau permanent, au inceput sa-si scrie aproape zi de zi, ea ramanand uneori la el in camera mai multe ceasuri. Cunoscutul scriitor s-a amorezat de frumoasa olandeza si a cerut-o chiar si in casatorie. A fost insa refuzat categoric fapt care l-a socat, mai ales ca la Brasov fetele faceau coada ca sa il cucereasca. Chiar si dupa refuz intalnirile dintre cei doi au continuat ani buni. Idila s-a sfarsit odata cu plecarea lui Puscariu din Leipzig. Mai tarziu, ea s-a maritat in Olanda si a avut copii, fara sa se mai vada vreodata cu Sextil Puscariu. Scriitorul insa a ramas marcar de prima dragoste si chiar o aminteste in memoriile pe care le-a scris 50 de ani mai tarziu.
A fost alintat „mosu“ de nepoti
Sextil Puscariu a revenit in tara dupa terminarea studiilor si s-a casatorit cu Eleonora Maria Dima. Au avut trei copii. Una dintre nepoatele lui Sextil Puscariu, fiica fiul sau Radu traieste si acum la Brasov. Cristina Ciulei s-a putut bucura numai 12 ani de prezenta bunicul ei drag, pe care il alinta „Mosu”. Femeia marturiseste ca a fost atasata de bunicul ei si ca ar fi vrut sa inteleaga cat de mare valoare avea acesta inca din copilarie si nu doar dupa ce a devenit adult. Anul care i-a unit a fost 1944, cand impreuna cu familia ei au plecat din Brasov la Sextil Puscariu, in Cluj-Napoca, pentru a se refugia de frica bombardamentelor. „Atunci am avut prilejul sa-l cunosc mult mai bine. Era un om disciplinat, optimist, un om daruit de Dumnezeu. A fost un bunic iubitor si comunicativ”, marturiseste nepoata profesorului universitar si academician Sextil Puscariu, scrie adevarul.ro.
Un mare om de cultura
Sextil Puscariu a fpst unul dintre cei mai mari oameni de cultura ai Romaniei. A studiat liceul la Brasov, iar ulterior a fost student si doctorand in Germania si Franta. A devenit profesor extraordinar incepand din anul 1906 a fost titularul catedrei de limba si literatura romana timp de zece ani si decanul Facultatii de Filosofie din Cernauti. A initiat publicatia Glasul Bucovinei In primavara lui 1919 i s-a pferit postul de ministru al Bucovinei la Bucuresti, dar  a refuzat, preferand sa ramana un om de stiinta. A fost si primul rector roman al Universitatii din Cluj si a pus temelia primului Muzel al Linbii Romane. A scris peste 400 de lucrari si a fost memebru al Academiei Romane. Puscariu a fost si un sustinator al miscarii legionare. Odata cu venirea comunistilor la putere a fost persecutat si desi familia regala i-a oferit posibilitatea sa fuga din tara, Sextil Puscariu a refuzat. A murit in 1948 la Bran, la 71 de ani, inainte sa primeasca sentinta in procesul in care era judecat de comunisti.


loading...

Adauga un comentariu