Secretele istoriei

Primul guvern ales al Romaniei Mari

Publicat: 14 ian. 2015
3

Lider marcant al Partidului National Roman, Alexandru Vaida-Voievod este numit ministru de stat pentru Transilvania in primele guverne dupa Marea Unire. In alegerile de la inceputul lunii noiembrie 1919, primele pe baza votului universal, PNR a obtinut 169 mandate de deputat si 76 mandate de senator cel mai mare numar dintre partidele participante.

Vezi si Cum a ajutat Alexandru Vaida Voevod Romania intrand in masonerie

Nici un partid nu a reusit sa obtina majoritatea mandatelor pentru a sustine un Consiliu de ministri, astfel ca se impunea formarea unei coalitii. In acest sens, pe 25 noiembrie 1919 s-a format Blocul Parlamentar. Initial, regele Ferdinand l a solicitat pe Iuliu Maniu sa prezideze noul guvern, insa acesta a refuzat pe motiv ca nu vorbea suficient de bine limba franceza, limba oficiala a Conferintei de Pace de la Paris. In realitate, fruntasul ardelean nu dorea sa-si lege numele de semnarea Tratatului cu Austria, a carui tergiversare dura de mai bine de sase luni.

Vezi si Octavian Goga in postura de „Duce” sau „Führer” roman

Prin acesta, Marile puteri urmareau sa-si creeze baza legala pentru a interveni in treburile interne ale Romaniei, sub pretextul supravegherii modului cum erau respectate drepturile minoritatilor nationale.In cele din urma, pe 1 decembrie 1919, noul guvern este alcatuit sub conducerea lui Alexandru Vaida-Voevod, vicepresedinte al PNR, in timp ce Iuliu Maniu si-a pastrat functia de presedinte al Consiliului Dirigent. Pe 29 decembrie, Parlamentul ratifica legile prin care se consfintea Marea Unire.

Pe 10 ianuarie 1920, primul ministru a fost nevoit sa plece in strainatate pentru a obtinea recunoasterea internationala a actelor unirii. Astfel, el nu si-a mai putut exercita prerogativele, iar in locul sau a ramas Stefan Cicio Pop. Vaida nu a mai reusit sa revina in fruntea guvernului sau, caci manevrele politice ale lui Ion I.C. Bratianu au determinat caderea acestuia.

Adauga un comentariu