Local

Scandalul apei ia amploare: Autoritatile cer ApaVital sa opreasca lucrarile de interconectare

Publicat: 13 oct. 2016
1
Dupa ce ApaVital a anuntat ca aglomerarea urbana Pascani are nevoie de o noua aductiune de apa, Comisia de organizare si dezvoltare urbanistica a Consiliului Local Pascani a luat pozitie în legatura cu conexiunea propusa de ApaVital intre firul IV al aductiunii Timisesti (frontul de captare Verseni) cu conducta de aductiune a orasului. Reprezentantii Consiliului Local Pascani, ca proprietarii de drept ai retelei, s-au aratat revoltati ca au fost nevoiti sa afle din presa despre aceasta interventie majora asupra sistemului autonom de aductiune si distributie a apei ce apartine UAT Pascani.
 
„Având în vedere ca aceasta decizie de interconectare vizeaza lucrari ce afecteaza patrimoniul municipiului Pascani, va atragem atentia ca în conformitate cu legislatia în vigoare, orice modificare a sistemului de apa-canal ce va fost dat în administrare poate fi facuta doar cu acordul proprietarului de drept. Va reamintim ca ApaVital are doar dreptul de folosinta a acestui sistem în integritatea si functionalitatea delegata de catre Consiliul Local, orice schimbare a acestuia putându-se face doar cu aprobarea expresa a proprietarului”, se arata in adresa trimisa de Consiliul Local Pascani catre ApaVital.
 
Conform autoritatilor pascanene, aceasta nevoie identificata de ApaVital nu pare sa coincida cu realitatea, având în vedere ca sistemul autonom de aductiune si distributie de apa are trei zone de captare, dupa cum urmeaza: Haznaseni, cu o capacitate 25 l/s, Motca, cu patru zone de puturi care au capacitatea totala de 423 l/s, si Boldesti cu o capacitate de 40 l/s. În total, aceste surse de apa pot asigura un debit de 488 l/s.

„Practic, daca din aceste puturi s-ar pompa non stop, s-ar extrage aproximativ 15 milioane de metri cubi pe an. În acest moment, la Pascani se pompeaza 4 milioane de metri cubi anual si se vând aproximativ 2,3 milioane. De asemenea, consideram ca datorita precipitatiilor abundente din ultima perioada, nu se mai sustine argumentul ca puturile nu ar mai asigura debitul de apa pentru care au fost proiectate. În acest sens, va solicitam sa sistati orice lucrari ce vizeaza interconectarea celor doua conducte”, se mai arata in adresa Consiliul Local Pascani trimisa catre conducerea ApaVital.

Adauga un comentariu