Mama si copilul

Sindromul HELLP, o afectiune grava in sarcina

Publicat: 14 iun. 2016
7

Sindromul HELLP este o boala rara, dar grava in timpul sarcinii. Aceasta afectiune apare rapid, de cele mai multe ori in ultimele 3 luni de sarcina (al treilea trimestru). Poate sa apara, de asemenea, imediat dupa ce ati nascut copilul. Initialele bolii vin de la: H de la hemoliza, EL de la nivelurile crescute ale enzimelor hepatice si LP de la un numar scazut de trombocite. Acestea sunt probleme care pot aparea la femeile cu acest sindrom.

Femeile cu sindromul HELLP pot avea probleme cu sangerarea, probleme ale ficatului si probleme ale tensiunii arteriale, care poate afecta atat mama cat si copilul.

Ce afectiuni risti in timpul sarcinii si ce-i de facut

Cum apare sindromul HELLP?
Cauza exacta a sindromului nu se cunoaste si, de asemenea, nu se cine cine va face acest sindrom. Orice femeie insarcinata poate face aceasta boala.

Majoritatea femeilor care vor face sindrom HELLP vor avea probleme de tensiune arteriala inainte de a apare sindromul HELLP. (Dar puteti face sindromul HELLP, chiar daca tensiunea arteriala este normala.)

Esti mai probabil sa faceti sindromul HELLP daca aveti peste 25 de ani sau daca ati avut copii inainte sau daca ati avut o problema cu o sarcina in trecut.

Semnele sindromului HELLP
Daca aveti sindrom HELLP, va puteti simti obosita. Puteti avea dureri in partea dreapta superioara a abdomenului. Puteti avea dureri de cap puternice, greata sau varsaturi. Este posibil sa vi se umfle, in special fata si mainile. Rareori, este posibil sa observati sangerari ale gingiilor sau alte locuri.

Deoarece multe femei gravide sanatoase au, de asemenea, aceste simptome tarziu in timpul sarcinii, poate fi greu sa stiti sigur daca aveti sindrom HELLP. Medicul poate cere analize de sange, daca aveti aceste simptome sau daca tensiunea arteriala este mare.

11 afectiuni de care trebuie sa te feresti cand esti gravida

Tratament
Principalul tratament pentru HELLP este de a da nastere bebelusului. Acest lucru poate sa se intample inainte de data normala a nasterii. Majoritatea femeilor cu aceasta boala se vor simti mai bine dupa cateva zile dupa ce copilul se naste.
Daca starea gravidei este destul de buna, medicul poate sa astepte cateva zile inainte de a da nastere copilului.
Daca aveti sangerari, ar putea fi necesar transfuzii de sange sau alte tratamente in spital.
Unele femei cu sindrom HELLP pot face unele complicatii. Rar, aceasta boala este fatala.

Prevenire
Nu exista nici o cale de a preveni aceasta boala. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa consultati medicul in mod regulat si sa-i spuneti despre simptomele pe care le aveti la fiecare vizita prenatala.
Daca aveti sindrom HELLP in timpul primei sarcini, puteti avea din nou in timpul urmatoarei sarcini. Boala este de obicei mai putin severa a doua oara.

Adauga un comentariu