Stiri medicale

Stresul nu le impiedica pe femei sa ramana insarcinate

Publicat: 25 feb. 2011

Aceasta este concluzia cercetatorilor britanici care apare intr-un studiu publicat in British Medical Journal.

Cercetatorii de la Universitatea Cardiff au revizuit 14 studii realizate anterior pe un esantion de 3583 de femei. Raportul a revizuit rezultatele unor cercetari anterioare cu privire la eficienta terapiei de reproducere umana asistata. In toate cercetarile examinate, nivelurile de stres ale femeilor au fost evaluate inainte de inceperea tratamentului, dupa care acestea au fost supuse unui singur ciclu de tratament de reproducere umana asistata.

Nivelurile de stres au fost masurate utilizand terhnici psihologice recunoscute si au inclus caracteristici, cum ar fi anxietatea, depresia sau tensiunea nervoasa. Pentru fiecare studiu in parte, cercetatorii au analizat daca femeile care au fost supuse stresului inainte de inceperea tratamentului, au fost mai mult sau mai putin predispuse sa ramana gravide.

Rezultatele au scos la iveala faptul ca stresul emotional nu afecteaza succesul fertilizarii in vitro (FIV) sau a oricaror alte tehnici de reproducere umana asistata. Desi stresul nu are impact asupra eficientei tratamentelor de reproducere asistata, nu ar trebui totusi ignorata nevoia pacientilor legata de oferirea sprijinului si a intelegerii. „Clinicile de specialitate trebuie sa sprijine pacientii si la nivel emotional, nu doar prin oferirea celor mai bune metode de tratament” este de parere Claire Lewis-Jones, presedintele executiv al unei Asociatii de Binefacere din Marea Britanie.loading...

Adauga un comentariu