National

Veste buna pentru Sorin Oprescu: poate lucra la Spitalul Universitar

Publicat: 18 ian. 2016
1

Sorin Oprescu a scapat de arestul la domiciliu, este cercetat sub control judiciar si poate sa lucreze la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, dar nu poate sa plece din Capitala, trebuie sa mearga la Politie o data pe saptamana si are interdictie sa exercite functia de primar. Curtea de Apel Bucuresti a inlocuit arestul la domiciliu cu masura controlului judiciar pentru primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, incepand din 14 ianuarie, cand i-a admis contestatia formulata dupa ce Tribunalul Bucuresti mentinuse masura arestului la domiciliu, in dosarul in care este judecat pentru luare de mita, spalare de bani, abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat. Potrivit deciziei instantei, timp de 60 de zile, cat va fi sub control judiciar, Sorin Oprescu are interdictie sa plece din Capitala fara incuviintarea procurorilor sau a instantei si trebuie sa se prezinte la sectia de politie in zilele stabilite prin programul de supraveghere. Surse din Politie au declarat, pentru mediafax, ca Sorin Oprescu trebuie sa se prezinte, in fiecare marti, la Sectia 2 Politie din Capitala.

Vezi si Sorin Oprescu, sub control judiciar

Instanta a admis cererea lui Oprescu si i-a permis primarului suspendat al Capitalei sa mearga la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. De asemenea, Sorin Oprescu poate sa mearga la magazine alimentare si farmacii din Sectorul 1 Bucuresti sau la alte unitati spitalicesti din Bucuresti. Sorin Oprescu, care a fost multi ani chirurg la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unitate pe care a si condus-o din 1994 pana in aprilie 2006, se poate intoarce sa lucreze ca medic chirurg in aceasta unitate medicala, functie din care s-a suspendat in perioada in care a fost primar al Capitalei. Instanta i-a mai interzis lui Sorin Oprescu sa exercite functia de primar general al Capitalei si sa participe la manifestari sportive si culturale sau la alte adunari publice. Primarul suspendat al Capitalei are interdictie sa se apropie de coinculpatii si martorii din cauza, cu exceptia martorei Adriana Elena Nica, prietena lui Oprescu, si sa comunice cu acestia, direct sau indirect, totodata fiind obligat sa anunte daca isi schimba locuinta. Prin aceeasi decizie, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea lui Cristian Stanca de inlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

Sorin Oprescu declara, dupa judecarea cererii sale, ca a cerut control judiciar pentru a putea sa mearga la munca: „Nu la Primarie, clar! La chirurgie, de acolo vin”. In 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Sorin Oprescu pentru luare de mita, spalare de bani, abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat. Dosarul se judeca la Tribunalul Bucuresti, din 23 noiembrie 2015. In aceeasi cauza sunt judecati Bogdan Popa, fost sef al Administratiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul sofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost sef al Directiei Economice din Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, Florin Supeala, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societati comerciale, Ion Nita si Romeo Albu. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, in calitate de director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, a constituit un grup infractional organizat, la care au aderat ulterior si ceilalti inculpati, care avea ca scop savarsirea de infractiuni de coruptie, mai precis dare si luare de mita, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucuresti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu. „Initial, structura grupului era simpla si perfect adaptata scopului urmarit, presupunand doar un lider (directorul institutiei publice cu rol de autoritate contractanta, calitate in care dispunea de influenta necesara determinarii castigatorului unei proceduri de achizitii publice, dar si dreptul de a semna acordurile cadru si contractele), conducatori de societati private care doreau sa execute lucrari, precum si o suma de apropiati ai liderului care sa-l ajute, prin documente fictive si societati fara activitate, sa obtina in numerar, intr-o forma aparent legala, mita platita de contractorii privati”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei. Anchetatorii sustin ca, pe masura ce alte persoane, sesizand activitatea grupului, au aderat la acesta in vederea obtinerii unor foloase materiale, in paralel cu demersurile liderului in vederea extinderii activitatii pentru marirea mitei, structura si functionalitatea grupului au suferit modificari, „culminand la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (seful autoritatii publice locale executive), crearea unui esalon de ?secunzi? ai sai (o persoana de incredere si fostul lider), dar si a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte institutii”.

Comentarii
Adauga un comentariu