Eveniment-Social

Vezi aici CV-ul premierului Mihai Razvan Ungureanu

Publicat: 06 feb. 2012

Mihai Razvan Ungureanu (n. 22 septembrie 1968, Iasi) este premier desemnat al Romaniei, istoric si diplomat roman, care a detinut functia de ministru de externe al Romaniei intre anii 2004-2007. In prezent este premier desemnat si director al Serviciului de Informatii Externe al Romaniei.

Cariera profesionala

Mihai-Razvan Ungureanu s-a nascut la data de 22 septembrie 1968 in municipiul Iasi, fiind fiul prof. dr. stefan Ungureanu, fost viceprimar al municipiului Iasi (1996-2000). In perioada studiilor efectuate la Liceul de matematica-fizica „Costache Negruzzi” din Iasi (pe care l-a absolvit ca sef de promotie in anul 1987), din 1985 si pana la Revolutia din 1989 a fost membru supleant in Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist.
In anul 1988, a devenit student la Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi. Conform agentiei de presa Amosnews, in timpul evenimentelor de la Iasi, din 14 decembrie 1989, a monitorizat studentii care aruncau manifeste in incercarea declansarii unei revolte anticomuniste in camine.s4t In perioada cat a fost student, a detinut pozitiile de membru al Senatului Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi (1990-1992) si de Secretar executiv al Asociatiei Internationale a Studentilor in Istorie, Budapesta – Bruxelles (1990-1993).
Mihai-Razvan Ungureanu a absolvit in anul 1992 Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi. In anul 1993 a sustinut masteratul in Studii Ebraice la Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies din cadrul Universitatii Oxford, iar la 27 martie 2004 a obtinut doctoratul in istorie moderna la Facultatea de Istorie a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, cu o teza cu tema “Convertire si integrare in societatea romaneasca la inceputul epocii moderne”, avandu-l ca indrumator stiintific pe acad. prof. dr. Alexandru Zub.
Dupa absolvirea Facultatii in anul 1992, Mihai Razvan Ungureanu a devenit pentru o scurta perioada profesor la Liceul de Filologie-Istorie „Mihai Eminescu” din Iasi. Din acelasi an, este angajat drept cadru didactic universitar de Istoria moderna a Romaniei la Facultatea de Istorie a Universitatii „Al. I. Cuza“ din Iasi, detinand pe rand urmatoarele grade didactice: preparator (1992-1995), asistent (1995-1998), lector (1998-2004) si apoi conferentiar (2004-2006). In anul 2007, devine profesor universitar de Istoria moderna a Romaniei la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.
In paralel cu activitatea didactica, conf. dr. Mihai Razvan Ungureanu a desfasurat si o bogata activitate stiintifica, fiind membru al Societatii Romane de Heraldica, Sigilografie si Genealogie a Academiei Romane, filiala Iasi (din 1993), membru al board-ului stiintific al Fundatiei Soros pentru o Societate Deschisa, Iasi – Bucuresti (1996-1998), director al Centrului de Studii Romanesti din Iasi al Fundatiei Culturale Romane (1996-1999), membru al European Association for Jewish Studies din Oxford, Marea Britanie (din 1997), Senior Fellow al Oxford Centre for Jewish and Hebrew Studies, St. Cross College, University of Oxford, Marea Britanie (din 1998), membru al Consiliului Institutului de Studii Genealogice si Heraldica „Sever Zotta” din Iasi (din 1998) etc.
In perioada 1998-2000, a detinut si functia de membru al Consiliului National al Reformei Invatamantului din cadrul Ministerului Educatiei Nationale. Din anul 2004, conduce, in calitate de director, Centrul de Studii Iudaice din cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi.
Mihai-Razvan Ungureanu a sustinut cursuri la o serie de institutii de invatamant superior din tara si de peste hotare: profesor invitat (Gast Wissenschaftler) la Departamentul de Istorie Europeana, Universitatea Albert-Ludwig din Freiburg im Breisgau, Germania (1993-1997), profesor asociat la scoala de Studii Slavone si Est-Europene, Universitatea din Londra, Marea Britanie (1996-1998), lector la scoala NATO (SHAPE) din Oberammergau, Germania (din 2001), lector asociat la scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti (din 2002), lector la Centrul de Studii de Securitate „George C. Marshall” din Garmisch-Partenkirchen, Germania (din 2003). De asemenea, din anul 2005, este si profesor asociat la Universitatea Nationala de Aparare. Din anul 2007 este profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.
In data de 6 februarie 2012, Mihai Razvan Ungureanu este desemnat sa ocupe functia de Primul Ministru al Romaniei.

Activitatea diplomatica

In perioada 1998-2001, Mihai-Razvan Ungureanu a indeplinit functia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe. Apoi, este numit in functia de director general – emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) si coordonator-adjunct al Initiativei de Cooperare Sud-Est Europeana (SECI) (2003-2004), ambele cu sediul la Viena.
In paralel cu aceste atributii, a fost ales ca Presedinte al Institutului Roman pentru Studii Strategice din Bucuresti (din 2001), membru al board-ului administrativ al New Europe College din Bucuresti (din 2002) si membru al board-ului stiintific al Centrului pentru Politici de Securitate din Szeged, Ungaria (din 2003). Mihai Razvan Ungureanu detine gradul diplomatic de Ministru consilier (din 2003). In anul 2004, s-a inscris in Partidul National Liberal.
Mihai-Razvan Ungureanu a fost numit in functia de Ministru al Afacerilor Externe la data de 29 decembrie 2004, in Guvernul Tariceanu.
El a demisionat din functia de ministru de externe in data de 4 februarie 2007, la doua zile dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut sa-si prezinte demisia, in urma situatiei create de retinerea a doi muncitori romani (Nelu Ilie si Adrian Gancean) in Irak. Cei doi, care lucrau la o baza militara americana in calitate de subcontractori, fusesera acuzati de spionaj, deoarece au facut fotografii fara aprobare in interiorul bazei. Premierul a invocat in cererea de demisie adresata lui Ungureanu ca el a aflat din presa, dupa trei luni, de arestarea in Irak a muncitorilor romani, in timp ce presedintele Basescu fusese informat, la cateva zile dupa arestare.
Mihai Razvan Ungureanu a recunoscut ca nu l-a informat pe primul ministru cu privire la situatia celor doi muncitori romani arestati in Irak, intrucat s-a considerat ca problema cadea exclusiv in sarcina Ministerului, fiind un caz de interventie consulara. El a declarat ca i-a raportat situatia presedintelui Traian Basescu, care era singurul in drept sa decida, in virtutea subordonarii institutionale, daca acestia erau o problema consulara sau de alta factura.
El a afirmat ca decizia de a renunta la portofoliu este un gest de onoare, desi isi sustine punctul de vedere anterior.
Intr-un interviu acordat ziarului „Jurnalul National”, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca intentioneaza sa ii propuna lui Mihai Razvan Ungureanu sa fie cap de lista la alegerile pentru Parlamentul European. Vreau sa spun public ca Mihai Razvan Ungureanu a reprezentat cu cinste Partidul National Liberal, este un om in care am incredere si a dat dovada de verticalitate morala, asumandu-si vina pentru greseala ministerului din subordine. O sa vedeti cum in perioada urmatoare Mihai Razvan Ungureanu isi va continua cariera politica. Ma gandesc sa-i propun o responsabilitate in cadrul partidului, aceea de a conduce lista PNL pentru alegerile pentru PE, a declarat premierul.
Pe 19 februarie 2007, la doua saptamani dupa demisia lui Ungureanu, Partidul National Liberal a inaintat presedintelui propunerea de revocare din functia de ministru de externe a lui Mihai-Razvan Ungureanu si numirea in acest post a senatorului Adrian Cioroianu.
Desi conform art. 6 si 8.1 din Legea 90/2001, presedintele Romaniei, la propunerea primului ministru, trebuia sa ia act de incetarea calitatii de membru al Guvernului si sa declare vacanta functia de ministru in maximum 15 zile de la data depunerii demisiei, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de eliberare din functie a lui Mihai-Razvan Ungureanu, abia la 12 martie 2007. Cu toate acestea, presedintele a refuzat sa-l numeasca pe Adrian Cioroianu in functia de ministru. s6t
La 14 martie 2007, Mihai Razvan Ungureanu a prezentat intr-o conferinta de presa, bilantul activitatii sale de doi ani in fruntea Ministerului Afacerilor Externe. El a apreciat ca, in timpul mandatului sau, politica externa a Romaniei s-a transformat dintr-o „o diplomatie a camuflajului la una a sinceritatii, de la o diplomatie a tacerii la o voce clara, puternica”.

Printre punctele subliniate in bilantul prezentat de Ungureanu pentru cei doi ani in care a fost ministru de externe, mentionam urmatoarele:
• Numirile de ambasadori pe criterii politice au fost foarte putine si „nici din partea presedintelui, nici din partea premierului nu a existat o presiune politica referitoare la numiri”. El a afirmat ca a preferat sa propuna pentru posturile de ambasadori ramase vacante diplomati de cariera sau persoane provenind din mediul academic.
• In decursul mandatului sau, s-a reusit intinerirea personalului diplomatic. La momentul demisiei sale, 40 % dintre angajatii MAE aveau intre 25 si 35 de ani, in timp ce in anul 2004 proportia acestei grupe de varsta era de 25 la suta.
• El a considerat ca una dintre cele mai mari reusite a politicii externe romanesti a fost ca regiunea Marii Negre a devenit tema a politicii de vecinatate a UE si obiectul unei strategii americane speciale.
• S-a imprimat un curs „stabil, previzibil si de incredere” in dialogul politic cu Republica Moldova. El a propus deschiderea a doua consulate romanesti la Cahul si Balti, presedintele Basescu obtinand intr-o vizita la Chisinau la mijlocul lunii ianuarie 2007, acceptul omologului sau moldovean, Vladimir Voronin, de a infiinta cele doua consulate temporare romanesti.
• S-au facut eforturi pentru a ajunge la „relatii clare, destinse” cu Ucraina, care nu au impiedicat insa Romania sa aiba „o voce puternica” in diferendele cu Kievul legate de Insula serpilor si Canalul Bistroe.
• Imbogatirea experientei Ministerului de Externe prin rezolvarea problemelor legate de criza ostaticilor din Irak, de repatrierea romanilor din Liban, care au reprezentat situatii imprevizibile si noi.
• Pentru prima oara dupa 1948 Ministerul de Externe s-a dotat cu proprietati, obtinand dreptul de administrare asupra unui teren de 14.000 de metri patrati, situat in vecinatatea Clubului Diplomatic, teren pe care se intentioneaza construirea unui nou sediu MAE. De asemenea, se intentioneaza construirea a doua blocuri de locuinte de serviciu pentru personalul MAE. s7t
• Horia-Roman Patapievici, directorul ICR, a declarat ca Mihai Razvan Ungureanu a avut un rol esential in transformarea Institutului intr-un „instrument eficient de promovare a culturii romane”; fara contributia sa, „reforma de personal raminea moarta”.

La data de 21 martie 2007, premierul Calin Popescu Tariceanu a prezentat un comunicat de presa al Guvernului Romaniei, in care a declarat ca va prelua, pentru un timp limitat, cu titlu interimar, responsabilitatile ministrului de externe, pana cand se va rezolva starea de blocaj din Ministerul Afacerilor Externe.
Dupa demisia de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, Ungureanu s-a reintors la functia detinuta inainte de a fi ministru, aceea de coordonator adjunct la Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI), cu sediul la Viena (martie – decembrie 2007).
La data de 26 noiembrie 2007, presedintele Romaniei, Traian Basescu a inaintat Parlamentului propunerea de numire a lui Mihai Razvan Ungureanu in functia de director al Serviciului de Informatii Externe, ramasa vacanta din martie 2007, in urma demisiei lui Claudiu Saftoiu.
In 5 decembrie 2007, Camerele reunite ale Parlamentului au validat numirea lui Razvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informatii Externe, cu 295 de voturi pentru (dintr-un numar de 318 parlamentari prezenti). El a declarat inainte de votul pentru validarea sa in Parlament, ca, daca va fi numit in functie, nu concepe sa apere altceva decat interesele nationale.
Mihai-Razvan Ungureanu vorbeste fluent limbile engleza, franceza si germana si la nivel satisfacator limba maghiara. Este casatorit si are un fiu.loading...

Comentarii
 • Imaginati-vii la un post de televiziune într-o dezbatere publică pe Mihai Răzvan Ungureanu și pe Traian Igaș. Probabil că lui Igaș i-ar fi trebuit translator. Falcăăă. pregătește-te de pușcărie porcovanule. Igaș reia traficul de țigări.Udrea revine la „Tanti” Petruţa. Boc va cosi cu ziua și va acorda consiliere juridică căruțașilor care primesc amenzi pen-că conduc beți prin Răchițele.

 • slabut CV ,stau si ma gandesc …. unde naiba incape atatea .. el ca sa-si scrie cv ii trebuie un roman ,felicitari .. si sa nu uitam ca-i iesean

  • Mare savant, mare istoric ! Cartile din CV de mare valoare ! Profesor universitar inainte de 40 de ani…….cam ca colegul Maleon, tot asa……

 • Am crezut ,o data cu numirea lui mru ca in sfirsit aveti un om inteligent si cult in fruntea guvernului.Felicitari trogloditilor.Vai de voi.Din fericire nu mai traiesc alaturi de voi de 3* de ani;dar imi este mila de voi.pe de alta parte cam asta meritati Iliescu Nastase si Ponta.

 • Nu e roman.
  E Jewish studies.
  Sunt absolute convins ca fecior de comunist, el insusi utecist de frunte, jidan si antiroman sorosist, chiar cult, nu ma insala.
  Daca I’ll cauti nu are preput dace asta semit.

Adauga un comentariu