Secretele istoriei

Batalia Eclipsei

Publicat: 05 ian. 2015
3

Batalia Eclipsei, cunoscuta si sub denumirea de Batalia de pe Halys, i-a opus pe mezi si pe lidieni la 28 mai 585 i.Hr pe malurile fluviului Halys (Kızılırmak, in zilele noastre in Turcia). Aceasta batalie a incheiat razboiul care i-a opus, timp de 5 ani, pe Alyattes al Lidiei si pe Cyaxares, regele mezilor. Batalia s-a oprit ca urmare a unei eclipse totale de Soare. Aceasta eclipsa a fost perceputa ca o „prevestire” care indica faptul ca zeii cereau incetarea luptei.

Vezi si Batalia de la Borodino

Razboiul dintre lidieni si mezi s-au datorat intereselor lor contradictorii in Anatolia. Herodot, in „Istoriile” (1.73-1.74) sale, afirma ca niste vanatori sciti, angajati ai mezilor si revenind cu coada intre picioare, au fost insultati de Cyaxares. Pentru a se razbuna, vanatorii l-au ucis pe unul din fiii lui Cyaxares si l-au servit la masa mezilor. Apoi vanatorii au sters-o spre Sardes, capitala lidienilor. Cyaxares a cerut ca scitii sa-i fie predati, insa Alyattes a refuzat. Mezii au invadat teritoriul lidienilor.

Vezi si Batalia de la Larga

Un acord de pace a fost incheiat. Una din clauzele acordului prevedea ca Aryenis, fiica lui Alyattes, sa-l ia in casatorie pe Astyage, fiul lui Cyaxares. Acordul prevedea, de asemenea, ca raul Halys sa devina frontiera dintre cele doua regate.
Adauga un comentariu